Vlaanderen: bijzondere informatieplicht in 206 gemeenten

Elke drie maanden kan je in het Belgisch Staatsblad de lijst van steden en gemeenten lezen, waarvoor het plannenregister en vergunningenregister beschikbaar is. En ook nu weer werden er verschillende gemeenten aan deze lijst toegevoegd. Deze zijn: Damme, Deerlijk, Kortrijk, Lovendegem, Wingene, Zele.

Voor deze gemeenten geldt de bijzondere informatieplicht vanaf 16 november 2013. Intussen telt de lijst 206 Vlaamse gemeenten. De publicatie ervan is van belang, omdat voor deze steden en gemeenten een bijzondere informatieplicht geldt bij de verkoop of verhuring van onroerende goederen.

Zo zegt de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening dat makelaars die in deze gemeenten verkopen of verhuren, zeker het volgende moeten meedelen in hun publiciteit:
 1. Of er voor het verkochte goed al dan niet een stedenbouwkundige vergunning is afgeleverd.
 2. Wat volgens het plannenregister de meest recente stedenbouwkundige bestemming van het verkochte goed is.
 3. Of er voor het verkochte goed een dagvaarding werd uitgebracht.
 4. Of er voor het verkochte goed al dan niet voorkooprecht geldt.
 5. Of het goed al dan niet gelegen is in een goedgekeurde verkaveling. 

Bron:
https://bivipi.fb.mi.addemar.com/c1461/e1656579/hcce79/index.html#a4 

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons