Vlaamse woningen kunnen nog energiebesparender

In zeven op de tien woningen in Vlaanderen is er nog steeds ruimte voor energiebesparingen. Die kunnen de energiefactuur met gemiddeld 65 euro per maand verlichten. Dat heeft Vlaams minister van Energie en Wonen Freya Van den Bossche (SP.A) gezegd bij de lancering van een nieuwe informatiecampagne over de premies.

'Steeds meer mensen zijn overtuigd van het belang van energiebesparing en zetten ook stappen in die richting', aldus Van den Bossche. Dat blijkt ook uit een enquête die het Vlaams Energieagentschap uitvoerde bij ruim duizend Vlamingen. Bijna de helft van hen heeft al gebruikgemaakt van een of meerdere premies. In 2008 was dat nog maar 20 procent.

Volgens voorlopige cijfers werden er in 2013 trouwens circa 155.000 premies aangevraagd, evenveel als in 2012 en een kwart meer dan in 2009.

Dakisolatie
De premie voor dakisolatie blijft het populairst, al was er een opvallende daling tot 53.000 (tegen bijna 72.000 in 2012). De minister wijst erop dat de dakisolatie al het langst gepromoot wordt: ondertussen beschikt 80 procent van de woningen over dakisolatie.

Premies voor muurisolatie werden vorig jaar ruim 21.000 keer aangevraagd (+50 procent tegenover 2012), maar vooral de zonneboiler piekte: van nog geen 5.000 premies in 2012 naar net geen 18.000 vorig jaar. Dat is het gevolg van de omvorming van een belastingaftrek voor zonneboilers naar een directe premie, aldus Van den Bossche. Bij een zonneboiler wordt het water verwarmd met behulp van een kleine oppervlakte zonnepanelen.

Combinatie
Toch is er nog werk aan de winkel. 'We merken dat mensen vaak één energiebesparende maatregel nemen, en niet de andere', zei Van den Bossche. 'Terwijl net de combinatie ervan de grootste besparing oplevert.' Volgens de minister beschikt slechts de helft van de huizen over een geïsoleerd dak, dubbel glas en een energiezuinige ketel. 'Tellen we muurisolatie mee, dan blijft er nog in zeven op de tien woningen ruimte voor grote energiebesparingen. Wie bijvoorbeeld alleen zijn dak of ramen geïsoleerd heeft, verliest nog altijd veel geld en warmte via muren en vloeren', klonk het.

Om de Vlaming te overtuigen van het nut van de combinatie van dakisolatie, muurisolatie, een hoogrendementsketel én dubbele beglazing, wordt de grootschalige campagne 'Ga voor een 100 procent warm nest' gelanceerd. Die omvat ook een '4-punten-isolatietest', waarmee de Vlaming kan uitzoeken hoe warm zijn nest is, hoeveel hij kan besparen met extra ingrepen en van welke premies hij kan genieten.

De test is beschikbaar op de website van het Vlaams Energieagentschap.

Gerelateerde artikels

Slimme CO2-meter waarschuwt wanneer je moet ventileren!

Hoe goed is de binnenluchtkwaliteit bij je thuis, op kantoor of in de klas van je kinderen? Als jij dit ook een moeilijke vraag vindt, kan de Sense, de slimme CO2-meter van Renson, je wel een handje helpen. Hij waarschuwt je aan de hand van een kleurensysteem wanneer de binnenluchtkwaliteit achteruit gaat en het dus tijd is om de ruimte te verluchten.
Lees meer

Septische put: wanneer leegmaken?

Eigenaren of bewoners van een woning met septische put vragen zich vroeg of laat allemaal wel eens af wanneer en hoevaak die leeggemaakt moet worden. Een belangrijk, maar niet zo glamoureus onderwerp!
Lees meer

5 zaken die je nu moet doen in je tuin!

Vele mensen hebben van de lockdown geprofiteerd om de tuin in orde te brengen. Helaas was de droogte van de maand augustus niet ideaal voor onze gazon en planten. Dit zijn 5 zaken die u kan doen om uw groen paradijs weer tot leven te brengen!
Lees meer

Waar of niet waar: 4 mythes over airco!

Door de hittegolven van de laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een airco in huis. Een goede keuze? In de meeste gevallen wel, maar er zijn toch enkele aandachtspunten die in de gaten gehouden moeten worden… Wij analyseren 4 mythes!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons