6 juni 2013

De Vlaamse vastgoedmakelaars (CIB Vlaanderen en het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars) willen een vereenvoudiging en een nieuwe verlaging van de registratierechten.

De noodzakelijke hervorming van de woonbonus in 2014 moet samenlopen met een herziening van de Vlaamse overheidsbelastingen, stellen ze dinsdag. Volgens de sector is dat een van de pistes om betaalbaar wonen te blijven garanderen en zal het eigenaars mobieler maken en hen dus “een betere toegang tot de arbeidsmarkt geven”. Het systeem van het zogenaamde “klein beschrijf” willen ze afgeschaft zien.

Vlaanderen heeft, met 10 procent registratierechten, een van de hoogste transactiekosten van Europa. “Dat heeft zijn impact op de mogelijkheden om een woning te verwerven, maar heeft ook zware maatschappelijke gevolgen. Door de hoge transactiekosten is de Vlaming nog altijd weinig bereid om te verhuizen, zelfs niet als dat de jobmogelijkheden zou bevorderen, hem uit de werkloosheid zou halen, of het minstens tot een betere woonwerksituatie zou leiden”, klinkt het.

Volgens de sector bewijst de vorige verlaging van de registratierechten in 2002 (van 12,5 pct naar 10 pct voor het groot beschrijf en van 6 pct naar 5 pct voor het klein beschrijf) dat deze maatregel ervoor zorgt dat nooit eerder zoveel vastgoedtransacties plaatsvonden en er nooit minder in het zwart betaald werd.

De sector wil ook een vereenvoudiging van alle gunstmaatregelen die de registratierechten voor sommige kopers kunnen verlagen. Zo willen de vastgoedmakelaars onder meer de afschaffing van het “klein beschrijf”, dat volgens hen een prehistorisch, incorrect en scheefgetrokken systeem is.

Bron:
Standaard.be


Twitter Facebook Google-plus

VRAAG NU UW SCHATTING!

Denkt u eraan uw woning of grond te verkopen, maar zou u graag eerst een idee hebben van de waarde? Vul dan het contactformulier in en onze vastgoedexpert zal vrijblijvend bij u langskomen voor een uitgebreide waardebepaling.

Contacteer mij voor schatting

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag