Vlaamse vastgoedmakelaars willen verlaging en vereenvoudiging van registratierechten

De Vlaamse vastgoedmakelaars (CIB Vlaanderen en het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars) willen een vereenvoudiging en een nieuwe verlaging van de registratierechten.

De noodzakelijke hervorming van de woonbonus in 2014 moet samenlopen met een herziening van de Vlaamse overheidsbelastingen, stellen ze dinsdag. Volgens de sector is dat een van de pistes om betaalbaar wonen te blijven garanderen en zal het eigenaars mobieler maken en hen dus “een betere toegang tot de arbeidsmarkt geven”. Het systeem van het zogenaamde “klein beschrijf” willen ze afgeschaft zien.

Vlaanderen heeft, met 10 procent registratierechten, een van de hoogste transactiekosten van Europa. “Dat heeft zijn impact op de mogelijkheden om een woning te verwerven, maar heeft ook zware maatschappelijke gevolgen. Door de hoge transactiekosten is de Vlaming nog altijd weinig bereid om te verhuizen, zelfs niet als dat de jobmogelijkheden zou bevorderen, hem uit de werkloosheid zou halen, of het minstens tot een betere woonwerksituatie zou leiden”, klinkt het.

Volgens de sector bewijst de vorige verlaging van de registratierechten in 2002 (van 12,5 pct naar 10 pct voor het groot beschrijf en van 6 pct naar 5 pct voor het klein beschrijf) dat deze maatregel ervoor zorgt dat nooit eerder zoveel vastgoedtransacties plaatsvonden en er nooit minder in het zwart betaald werd.

De sector wil ook een vereenvoudiging van alle gunstmaatregelen die de registratierechten voor sommige kopers kunnen verlagen. Zo willen de vastgoedmakelaars onder meer de afschaffing van het “klein beschrijf”, dat volgens hen een prehistorisch, incorrect en scheefgetrokken systeem is.

Bron:
Standaard.be

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons