Vlaamse regering wil af van klein beschrijf

De Vlaamse regering wil af van het klein beschrijf van vijf procent bij de aankoop van een bescheiden gezinswoning. In ruil komt er één globaal verlaagd tarief.

Wie vandaag ‘een bescheiden woning’ koopt, moet vijf procent belastingen betalen op de totale aankoopsom. Of een woning bescheiden is of niet, hangt af van het kadastraal inkomen (KI) dat op het huis of appartement rust. Wie geen tot twee kinderen ten laste heeft, geniet tot en met een kadastraal inkomen (KI) van 745 euro van het klein beschrijf. Op woningen met een hoger KI betaal je tien procent registratierechten, ongeacht de werkelijke aankoopsom. Een KI dat net te laag of te hoog is, betekent in de praktijk vaak een verschil van tienduizenden euro’s extra of minder belastingen. En daar wringt het schoentje. Het huidige klein beschrijf is het voorwerp van heel wat kritiek omdat het de kenmerken van een loterij heeft.

Vlaams minister van Financiën en Begroting Annemie Turtelboom (Open VLD) wil die ‘historisch gegroeide onrechtvaardigheid’ rechttrekken en zegt in haar beleidsnota dat ‘de bestaande gunstmaatregelen zullen geheroriënteerd worden naar een globaal lager tarief voor de enige en eigen gezinswoning’. Dat moet een ‘transparanter en efficiënter’ systeem opleveren.

Volgens Turtelboom is het evenwel veel te vroeg om te zeggen wat uiteindelijk de uitkomst zal zijn van ‘de oefening’ die nu start.

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons