31 oktober 2014

De Vlaamse regering wil af van het klein beschrijf van vijf procent bij de aankoop van een bescheiden gezinswoning. In ruil komt er één globaal verlaagd tarief.

Wie vandaag ‘een bescheiden woning’ koopt, moet vijf procent belastingen betalen op de totale aankoopsom. Of een woning bescheiden is of niet, hangt af van het kadastraal inkomen (KI) dat op het huis of appartement rust. Wie geen tot twee kinderen ten laste heeft, geniet tot en met een kadastraal inkomen (KI) van 745 euro van het klein beschrijf. Op woningen met een hoger KI betaal je tien procent registratierechten, ongeacht de werkelijke aankoopsom. Een KI dat net te laag of te hoog is, betekent in de praktijk vaak een verschil van tienduizenden euro’s extra of minder belastingen. En daar wringt het schoentje. Het huidige klein beschrijf is het voorwerp van heel wat kritiek omdat het de kenmerken van een loterij heeft.

Vlaams minister van Financiën en Begroting Annemie Turtelboom (Open VLD) wil die ‘historisch gegroeide onrechtvaardigheid’ rechttrekken en zegt in haar beleidsnota dat ‘de bestaande gunstmaatregelen zullen geheroriënteerd worden naar een globaal lager tarief voor de enige en eigen gezinswoning’. Dat moet een ‘transparanter en efficiënter’ systeem opleveren.

Volgens Turtelboom is het evenwel veel te vroeg om te zeggen wat uiteindelijk de uitkomst zal zijn van ‘de oefening’ die nu start.

Bron:
Het Nieuwsblad

OXIMO Dé 1% makelaar
Wij verkopen ook uw eigendom aan 1% commissie (excl.btw) Contacteer ons voor meer informatie!

Twitter Facebook

VERKOOP AAN SLECHTS 1%! VRAAG NU JE SCHATTING!

Wist je dat je bij Oximo verkoopt voor slechts 1%? Geen verkoop = geen kosten! Denk je eraan je woning of grond te verkopen, maar zou je graag eerst een idee hebben van de waarde? Vul dan het contactformulier in en onze vastgoedexpert zal hiervoor vrijblijvend bij je langskomen.

Contacteer mij voor schatting

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag