Vlaamse overheid bezit 4,3% van Vlaanderen

De Vlaamse overheid is eigenaar van 81.382 percelen, goed voor 4,3 procent van het grondgebied van Vlaanderen en een waarde van 6,46 miljard euro. Dat blijkt uit de Vastgoedwijzer 2013 die de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Geert Bourgeois (N-VA), vandaag voorstelt.

In 2012 begon de Vlaamse overheid met een inventarisatie van het vastgoed dat ze bezit en huurt. De kerncijfers uit deze databank worden voortaan eenmaal per jaar in de Vastgoedwijzer gebundeld.

De Vlaamse overheid is eigenaar van 58.092 hectare (581 km2) van het Vlaams Gewest, of 4,3 procent van het grondgebied. Daarvan heeft 64,23 procent een groene bestemming, zoals natuur, reservaat en bos. Op basis van de beschikbare waardeschattingen blijkt dat alle 81.382 percelen samen minstens 6,46 miljard euro waard zijn.

De meeste gebouwen die de Vlaamse overheid gebruikt, zijn haar volle eigendom (2.131 panden). De grote kantoorgebouwen, zoals de Vlaamse administratieve centra (VAC's) en de kantoren in de Brusselse Noordwijk, zijn vaak gehuurd. In verhouding liggen de meeste van de 332 gehuurde gebouwen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Virginie Loveling
Het Virginie Lovelinggebouw, het nieuwste VAC dat vandaag officieel is ingehuldigd, wordt gehuurd. Het telt 22 verdiepingen en is met 90 meter het op twee na hoogste gebouw van Gent, na de Arteveldetoren (KBC) en het Belfort.

De VAC is het vijfde en laatste van dergelijke centra in de provinciehoofdsteden. Tegen de zomer verhuizen 29 diensten van de Vlaamse overheid erheen, met 1.292 ambtenaren die nu nog verspreid over de Gentse regio zitten. Brussel

De komende maanden moet de Vlaamse overheid beslissen waar het VAC Brussel komt. Er zijn vier locaties/projecten in de buurt van het Noordstation geselecteerd: Meander (Tour & Taxis), Brussel Tower (KBC Real Estate/immobel), Silver Tower (AG Real Estate) en WTC IV (Befimmo).

Energiegebruik
Met een K-peil van 18 en een E-peil van 50 zit het Virginie Loveling-gebouw ruim onder de huidige wettelijke vereisten – het K-peil is een norm voor warmte-isolatie en mag hoogstens 40 bedragen, en het E-peil, de norm voor energiezuinigheid, mag nog maximaal 60 zijn.

Net zoals voor de andere VAC’s werd ook in Gent gekozen voor een bereikbare, centrale locatie, vlakbij het station.

In het algemeen vergen de gebouwen van de Vlaamse overheid minstens 425.192 MWh primaire energie op jaarbasis voor de verwarming, de productie van warm water, de ventilatie en de koeling van een gebouw. Elektriciteit maakt 69 procent van het totale verbruik uit, aardgas 29 procent en stookolie 2 procent.

De gemiddelde EPC-waarde (energieprestatiecertificaat) van de Vlaamse publieke kantoorgebouwen is 227,3 kWh/m². Ter vergelijking: een niet recent woonhuis in Vlaanderen zit snel aan 400 kWh/m².

Bron:
DeTijd

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons