Vlaamse overheid bezit 4,3% van Vlaanderen

De Vlaamse overheid is eigenaar van 81.382 percelen, goed voor 4,3 procent van het grondgebied van Vlaanderen en een waarde van 6,46 miljard euro. Dat blijkt uit de Vastgoedwijzer 2013 die de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Geert Bourgeois (N-VA), vandaag voorstelt.

In 2012 begon de Vlaamse overheid met een inventarisatie van het vastgoed dat ze bezit en huurt. De kerncijfers uit deze databank worden voortaan eenmaal per jaar in de Vastgoedwijzer gebundeld.

De Vlaamse overheid is eigenaar van 58.092 hectare (581 km2) van het Vlaams Gewest, of 4,3 procent van het grondgebied. Daarvan heeft 64,23 procent een groene bestemming, zoals natuur, reservaat en bos. Op basis van de beschikbare waardeschattingen blijkt dat alle 81.382 percelen samen minstens 6,46 miljard euro waard zijn.

De meeste gebouwen die de Vlaamse overheid gebruikt, zijn haar volle eigendom (2.131 panden). De grote kantoorgebouwen, zoals de Vlaamse administratieve centra (VAC's) en de kantoren in de Brusselse Noordwijk, zijn vaak gehuurd. In verhouding liggen de meeste van de 332 gehuurde gebouwen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Virginie Loveling
Het Virginie Lovelinggebouw, het nieuwste VAC dat vandaag officieel is ingehuldigd, wordt gehuurd. Het telt 22 verdiepingen en is met 90 meter het op twee na hoogste gebouw van Gent, na de Arteveldetoren (KBC) en het Belfort.

De VAC is het vijfde en laatste van dergelijke centra in de provinciehoofdsteden. Tegen de zomer verhuizen 29 diensten van de Vlaamse overheid erheen, met 1.292 ambtenaren die nu nog verspreid over de Gentse regio zitten. Brussel

De komende maanden moet de Vlaamse overheid beslissen waar het VAC Brussel komt. Er zijn vier locaties/projecten in de buurt van het Noordstation geselecteerd: Meander (Tour & Taxis), Brussel Tower (KBC Real Estate/immobel), Silver Tower (AG Real Estate) en WTC IV (Befimmo).

Energiegebruik
Met een K-peil van 18 en een E-peil van 50 zit het Virginie Loveling-gebouw ruim onder de huidige wettelijke vereisten – het K-peil is een norm voor warmte-isolatie en mag hoogstens 40 bedragen, en het E-peil, de norm voor energiezuinigheid, mag nog maximaal 60 zijn.

Net zoals voor de andere VAC’s werd ook in Gent gekozen voor een bereikbare, centrale locatie, vlakbij het station.

In het algemeen vergen de gebouwen van de Vlaamse overheid minstens 425.192 MWh primaire energie op jaarbasis voor de verwarming, de productie van warm water, de ventilatie en de koeling van een gebouw. Elektriciteit maakt 69 procent van het totale verbruik uit, aardgas 29 procent en stookolie 2 procent.

De gemiddelde EPC-waarde (energieprestatiecertificaat) van de Vlaamse publieke kantoorgebouwen is 227,3 kWh/m². Ter vergelijking: een niet recent woonhuis in Vlaanderen zit snel aan 400 kWh/m².

Bron:
DeTijd


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag