Vlaamse huurpremie wordt uitgebreid

Wie vier jaar moet wachten op een sociale woning heeft voortaan recht op een huurpremie. Tot nu toe was dat vijf jaar.

Dat heeft de Vlaamse regering vrijdag beslist. Volgens minister van Wonen Freya Van den Bossche zullen daarom meer dan 4.000 bijkomende gezinnen recht hebben op een huurwoning, als ze een woning huren die onder de maximumprijs valt.

Sinds 2012 hebben de gezinnen met de laagste inkomens die vijf jaar wachten op een sociale woning een huurpremie die hen moet helpen om op de private markt een goede huurwoning te vinden. De premie bedraagt 120 euro, plus 20 euro per kind.

Kandidaten die wachten op een sociale woning zullen nu al na vier jaar recht krijgen op die premie. Ook de maximumhuurprijzen worden verhoogd. Tot nu toe kreeg je enkel een premie als je huurde onder de 560 euro per maand. Per persoon ten laste kwam daar 38,5 euro bij. Dat wordt nu 67,5 euro per persoon.

In gebieden met hoge huurprijzen - de Vlaamse rand rond Brussel, de centrumsteden of de gemeenten rond Gent en Antwerpen - wordt dat plafond met nog eens tien procent opgetrokken. In diezelfde gebieden worden de uitgekeerde premies ook tien procent hoger.

De huurpremie wordt voortaan jaarlijks geïndexeerd en maandelijks uitbetaald in plaats van om de drie maanden.

Sinds 2007 bestaan er ook huursubsidies waarmee huurders met een laag inkomen die in een slechte woning huizen een betere woonst kunnen huren. Dat systeem wordt afgesteld op dat van de huurpremie. De geleidelijke vermindering van de subsidie en de beperking in de tijd vallen weg. Het plafond - nu maximaal 230 euro in het eerste jaar - vermindert naar 120 euro plus 20 euro per persoon ten laste. Wie zo'n huursubsidie wil, zal zich voortaan wel moeten inschrijven voor een sociale woning.

Bron:
De Tijd

Gerelateerde artikels

Mag je als huurder andere mensen bij je laten ‘inwonen’?

Je huurt een huis of appartement. Mag je dan een nieuwe partner (al dan niet met kinderen) of een vriend(in) bij jou komen laten inwonen? Heb je daar de toestemming van je verhuurder voor nodig?
Lees meer

Welke verzekering moet je als huurder écht hebben?

Wanneer je een huisje of appartement huurt, heb je misschien nooit het gevoel dat het jouw eigendom is. Moet je dan wel een verzekering aangaan? En waarom precies? Wij zochten het voor je uit.
Lees meer

Deze bedragen kan je van je verhuurder terugvragen als je een studentenkamer huurde!

Als je een studentenkamer huurt die in Vlaanderen ligt, kan je de kosten die je betaalde voor het gebruik van water en energie wel eens terugvragen van je verhuurder. Wat moet je daar van weten en wat kan je juist vragen?
Lees meer

Zo kan je te werk gaan als je na het einde van de huur nog wil blijven wonen!

Je huurt een huis of appartement waarbij de huurovereenkomst door jou of je verhuurder werd opgezegd. Omdat de woning waarnaar je zou verhuizen niet klaar is of omdat één van je kinderen zwaar ziek geworden is wil je iets langer in het huurpand blijven. Maar kan dat wel en hoe ga je daarbij dan te werk?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons