Villa's en appartementen werden goedkoper in 2016

Woonhuizen, villa's en appartementen werden in 2016 over heel het land bekeken duurder, maar bij nader toezien daalden in Vlaanderen de villa's en appartementen in prijs.

Dat blijkt uit de voorlopige vastgoedcijfers voor 2016 van de FOD Economie, gebaseerd op de prijzen vermeld in verkoopakten.

Bekeken over het hele land zijn de gemiddelde prijzen van woonhuizen met 4 procent gestegen, van villa's met 2,2 procent en van appartementen met 0,4 procent. De prijs voor een gewoon woonhuis in België bedroeg gemiddeld 212.488 euro in 2016. De gemiddelde prijs voor een villa was 349.901 euro, die voor een appartement 221.411 euro. 

In Vlaanderen tekende zich echter een daling op bij de appartementen (-1,3 procent) en de villa's (-0,1 procent), zo blijkt uit de cijfers. Een gewoon woonhuis in het Vlaams Gewest steeg wel nog in prijs, en kostte gemiddeld 228.589 euro. Een villa kostte gemiddeld 374.741 euro en een appartement 227.923 euro.

In Brussel en vooral Wallonië waren er wel nog prijsstijgingen over de hele lijn. Een villa in Brussel kostte vorig jaar gemiddeld zelfs 10,4 procent meer dan in 2015, en komt gemiddeld al boven een miljoen euro uit. Duurste gemeenten

De duurste gemeenten in België voor een woonhuis zijn Elsene (gemiddeld 617.138 euro), Sint-Lambrechts-Woluwe (517.587 euro) en Sint-Pieters-Woluwe (510.589 euro). De goedkoopste huizen staan in Colfontaine (90.131 euro), Quievrain (97.407 euro) en Quaregnon (98.266 euro).

Als enkel naar Vlaanderen wordt gekeken, zijn Kraainem (405.868 euro) en Sint-Martens-Latem (403.298 euro) de duurste gemeenten en Vleteren (127.417 euro) en Menen (136.219) de goedkoopste.

De cijfers van de FOD Economie zijn niet helemaal vergelijkbaar met die van de Notarisbarometer. Die wordt vroeger op het jaar gepubliceerd, maar is niet gebaseerd op de uiteindelijke akten maar op de prijzen vermeld in de onderhandse verkoopovereenkomsten ('compromis') - doorgaans ligt er zowat vier maanden tussen de verkoopovereenkomst gesloten door verkoper en koper, en de uiteindelijke akte bij de notaris.

In de notarisbarometer wordt echter gesproken van woonhuizen in het algemeen, en wordt geen onderscheid gemaakt tussen villa's (open bebouwing) en andere, zoals de Fod Economie wel doet.

Bron:
Netto

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons