Verstrenging S-peil wordt een jaar uitgesteld!

S-peil

Het S-peil of schilpeil drukt in één getal de energie-efficiëntie van de bouwschil uit. Het zegt hoe goed de schil bestand is tegen koude winter- en hete zomerdagen en beoordeelt of de nieuwbouwwoning een energie-efficiënte vorm heeft. Hoe minder energie er nodig is om de temperatuur in de woning op peil te houden, hoe lager het S-peil. Vandaag ligt het verplichte S-peil voor een nieuwbouwwoning op 31.

Protest Bouwunie

Oorspronkelijk was het de bedoeling om de energie-efficiëntie tegen januari 2021 te verstrengen naar een S-peil van 28 maar dat ziet de bouwsector niet zitten. Uit een bevraging van de Bouwunie blijkt immers dat nieuwbouwwoningen daardoor 5 tot 10% duurder zullen worden. “Denk maar aan de extra zonwering, extra isolerende beglazing en duurdere isolatiematerialen die nodig zijn om een S-peil van 28 te halen”, zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van de Bouwunie.

Averechts effect

“Als mensen verplicht worden om hun budget te spenderen aan duurdere spouwmuurisolatie, driedubbele beglazing en dubbele dakisolatie blijft er minder budget over om te investeren in bijvoorbeeld hernieuwbare energie” voegt Waeytens toe. “Bouwers zullen zo bijvoorbeeld eerder kiezen voor een klassieke condensatieketel dan voor een zuinige warmtepomp, waardoor het S-peil een averechts effect krijgt.”

Uitstel

Op vraag van minister van Omgeving Zuhal Demir heeft de Vlaamse regering besloten om de invoering van de strengere energie-eisen een jaar uit te stellen. De minister wil eerst de resultaten kennen van een analyse door het Vlaamse Energieagentschap die in de loop van dit jaar klaar moet zijn. De verstrenging van het vereiste S-peil naar 28 is dus ten vroegste voor januari 2022.

E-peil

Naast het uitstel voor het S-peil, heeft de Vlaamse regering nog een andere maatregel genomen die de bouwnormen wel aanscherpt. Vanaf 2021 zakt het verplichte E-peil van 70 naar 60. Het gemiddelde E-peil na renovatie lag immers al stelselmatig onder het huidige eisenniveau, waardoor er marge was voor de aanscherping naar E60 die eigenlijk pas voor 2025 was gepland.

Bron
Livios

Gerelateerde artikels

(Ver)bouwplannen? Deze regels veranderen vanaf 2021

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning voldoen aan de BEN-eisen. Het E-peil wordt strenger, maar het S-peil voorlopig nog niet. Ook de btw voor sloop en heropbouw wordt verlaagd naar 6%. Welke eisen en regels veranderen er mogelijk nog? Wij zochten het voor je uit.
Lees meer

Wanneer is grond bouwgrond?

Stel: u hebt een stuk grond op het oog in een mooie, rustige straat. Hoe kunt u nu zeker weten dat het om bouwgrond gaat?
Lees meer

Welke verbouwingswerken zijn nodig bij het kopen van een oude woning?

Een oude woning kopen betekent renoveren. Vaak gaat het om smaak en wooncomfort, maar sommige werken zijn wettelijk verplicht. Wij zetten even de belangrijkste verbouwingen met meerwaarde op een rijtje.
Lees meer

Zo worden de kosten verdeeld bij de terrasrenovatie van een appartement!

In heel wat appartementsgebouwen moeten op termijn de terrassen worden gerenoveerd. Wie betaalt daar uiteindelijk de rekening van? Moeten de eigenaars van de terrassen deze renovatie altijd zelf betalen?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons