Verplichte dakisolatie in Vlaanderen!

Waarom wordt dakisolatie verplicht?

Je kunt je woning heerlijk verwarmen, maar warmte heeft de neiging om te stijgen. Het grootste gedeelte van de warmte in je woning zal dus naar de bovenverdiepingen stijgen. Dus ook naar de zolder. Wanneer de zolder niet goed is geïsoleerd, zal de warmte via het dak naar buiten ontsnappen. Dit is jammer, want eigenlijk ben je dan voor een gedeelte nutteloos aan het stoken. Warmte die via het dak ontsnapt, kan niet meer gebruikt worden om je woning te verwarmen. Voor energieleveranciers natuurlijk meer omzet, maar voor jou een extra kostenpost, want je verbruikt meer energie. Dakisolatie is daarom één van de meeste belangrijke vormen van isolatie, waarmee je warmte in huis vasthoudt en je de kas van de energieleveranciers niet meer overmatig spekt. Ook de Vlaamse overheid onderkent dit en heeft een verplichte dakisolatie ingevoerd per 2020.

Verplichting voor alle Vlaamse daken?


De verplichte dakisolatie gaat vooral op voor nieuwere woningen. De verplichting geldt dan ook voor alle nieuwe Vlaamse woningen die na 1 januari 2006 zijn gebouwd en zijn aangesloten op het elektriciteitsnet. Dit geldt voor alle soorten woningen, zoals zelfstandige woningen, rijtjeswoningen en appartementen. Enkel daken die kleiner zijn dan 2 m², zijn van de verplichting vrijgesteld. Het maakt niet of het om koopwoningen of huurwoningen gaat. In het geval van een onbewoonde en onverwarmde zolder hoeft niet het dak geïsoleerd te worden, maar dan moet wel de zoldervloer worden geïsoleerd. De isolatienorm waaraan moet worden voldaan is een minimum R-waarde van 0,75 m² K/W. Dit staat gelijk aan ongeveer 3 tot 4 centimeter isolatiemateriaal.

Wat als niet voldaan wordt aan dakisolatie?

De verplichting tot dakisolatie werd reeds 2015 bekendgemaakt, zodat Vlaamse woningbezitters ruim de tijd kregen om hun daken op tijd te isoleren. Vanaf toen werd ook de woninginspecteur ingezet om de isolatienorm te controleren. Wanneer een woningeigenaar niet aan de minimumeisen voldeed, dan kreeg hij strafpunten. Dit waren lage strafpunten en er was geen sanctie aan verbonden. Dit stelde de woningeigenaar in staat om isolatie alsnog te verbeteren. Wanneer de woninginspecteur vanaf 2020 constateert dat niet aan de minimum isolatienorm wordt voldaan, krijgen woningeigenaren strafpunten waaraan een sanctie kan hangen. Voor daken die kleiner zijn dan 16 m² geldt het aantal van 9 strafpunten en voor daken die groter zijn dan 16 m² en niet voldoen aan de isolatienorm geldt 15 strafpunten. De sanctie kan zijn dat de woning ongeschikt voor bewoning wordt verklaard. De woning of appartement mag dan niet meer verhuurd worden en als de verklaring van ongeschiktheid langer dan een jaar duurt, riskeert de woningeigenaar een boete.

Bron
Immovlan

Gerelateerde artikels

(Ver)bouwplannen? Deze regels veranderen vanaf 2021

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning voldoen aan de BEN-eisen. Het E-peil wordt strenger, maar het S-peil voorlopig nog niet. Ook de btw voor sloop en heropbouw wordt verlaagd naar 6%. Welke eisen en regels veranderen er mogelijk nog? Wij zochten het voor je uit.
Lees meer

Wanneer is grond bouwgrond?

Stel: u hebt een stuk grond op het oog in een mooie, rustige straat. Hoe kunt u nu zeker weten dat het om bouwgrond gaat?
Lees meer

Welke verbouwingswerken zijn nodig bij het kopen van een oude woning?

Een oude woning kopen betekent renoveren. Vaak gaat het om smaak en wooncomfort, maar sommige werken zijn wettelijk verplicht. Wij zetten even de belangrijkste verbouwingen met meerwaarde op een rijtje.
Lees meer

Zo worden de kosten verdeeld bij de terrasrenovatie van een appartement!

In heel wat appartementsgebouwen moeten op termijn de terrassen worden gerenoveerd. Wie betaalt daar uiteindelijk de rekening van? Moeten de eigenaars van de terrassen deze renovatie altijd zelf betalen?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons