Welke controles in uw woning zijn verplicht?

Schoorsteen, centrale verwarming, stookolietank... heel wat toestellen en installaties in uw woning moet u regelmatig laten controleren. Wanneer precies? En wat zijn de gevolgen als u zo’n controle mist?

Een schoorsteenbrand die het huis in lichterlaaie zet? Een lekkende stookolietank die de bodem vervuilt? Of een slecht werkende verwarmingsinstallatie die leidt tot een koolstofmonoxidevergiftiging? Dergelijke drama’s kunt u vermijden door de installaties op regelmatige tijdstippen te laten controleren. Meer nog: de overheid verplicht u daartoe, voor uw veiligheid en die van uw gezin.

Hoe zit het nu precies met rookmelders?
Een rookmelder moet u niet laten keuren of onderhouden. Ze zijn wel verplicht in alle nieuw te bouwen woningen en in alle te renoveren woningen als er voor die renovatie een stedenbouwkundige vergunning vereist is. Een rookmelder is verplicht in alle huurwoningen waarvoor de huurovereenkomst na 31 december 2012 werd gesloten. Sinds 1 oktober 2014 moeten ook alle studentenkamers (en de gemeenschappelijke kookruimte) verplicht zijn uitgerust met een rookmelder, ongeacht de aanvangsdatum van het huurcontract.

Bent u huurder, dan kan ook de verhuurder u bepaalde onderhoudsverplichtingen opleggen. Kijk dus altijd uw huurovereenkomst na.

Voorts adviseren ook de verzekeringsmaatschappijen - onder het motto ‘voorkomen is beter dan genezen’ - om bepaalde installaties regelmatig te laten nakijken. ‘Toch kunnen de verzekeraars geen vergoeding weigeren als na een schoorsteenbrand blijkt dat u uw schoorsteen in geen tien jaar hebt laten reinigen’, zegt Peter Wiels van de beroepsvereniging Assuralia. ‘De verzekeraars zijn verplicht om de schade te vergoeden, ook als die schade het gevolg is van een slecht onderhoud van uw woning.’

Toch is de kans reëel dat de verzekeraar na zo’n schadegeval uw woningverzekering zal opzeggen. U moet dan op zoek naar een nieuwe maatschappij. Die zal wellicht een hogere premie voor uw woning of brandverzekering aanrekenen.

Bron:
Netto

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons