27 mei 2015

Schoorsteen, centrale verwarming, stookolietank... heel wat toestellen en installaties in uw woning moet u regelmatig laten controleren. Wanneer precies? En wat zijn de gevolgen als u zo’n controle mist?

Een schoorsteenbrand die het huis in lichterlaaie zet? Een lekkende stookolietank die de bodem vervuilt? Of een slecht werkende verwarmingsinstallatie die leidt tot een koolstofmonoxidevergiftiging? Dergelijke drama’s kunt u vermijden door de installaties op regelmatige tijdstippen te laten controleren. Meer nog: de overheid verplicht u daartoe, voor uw veiligheid en die van uw gezin.

Hoe zit het nu precies met rookmelders?
Een rookmelder moet u niet laten keuren of onderhouden. Ze zijn wel verplicht in alle nieuw te bouwen woningen en in alle te renoveren woningen als er voor die renovatie een stedenbouwkundige vergunning vereist is. Een rookmelder is verplicht in alle huurwoningen waarvoor de huurovereenkomst na 31 december 2012 werd gesloten. Sinds 1 oktober 2014 moeten ook alle studentenkamers (en de gemeenschappelijke kookruimte) verplicht zijn uitgerust met een rookmelder, ongeacht de aanvangsdatum van het huurcontract.

Bent u huurder, dan kan ook de verhuurder u bepaalde onderhoudsverplichtingen opleggen. Kijk dus altijd uw huurovereenkomst na.

Voorts adviseren ook de verzekeringsmaatschappijen - onder het motto ‘voorkomen is beter dan genezen’ - om bepaalde installaties regelmatig te laten nakijken. ‘Toch kunnen de verzekeraars geen vergoeding weigeren als na een schoorsteenbrand blijkt dat u uw schoorsteen in geen tien jaar hebt laten reinigen’, zegt Peter Wiels van de beroepsvereniging Assuralia. ‘De verzekeraars zijn verplicht om de schade te vergoeden, ook als die schade het gevolg is van een slecht onderhoud van uw woning.’

Toch is de kans reëel dat de verzekeraar na zo’n schadegeval uw woningverzekering zal opzeggen. U moet dan op zoek naar een nieuwe maatschappij. Die zal wellicht een hogere premie voor uw woning of brandverzekering aanrekenen.

Bron:
Netto

OXIMO Dé 1% makelaar
Wij verkopen ook uw eigendom aan 1% commissie (excl.btw) Contacteer ons voor meer informatie!

Twitter Facebook

VERKOOP AAN SLECHTS 1%! VRAAG NU JE SCHATTING!

Wist je dat je bij Oximo verkoopt voor slechts 1%? Geen verkoop = geen kosten! Denk je eraan je woning of grond te verkopen, maar zou je graag eerst een idee hebben van de waarde? Vul dan het contactformulier in en onze vastgoedexpert zal hiervoor vrijblijvend bij je langskomen.

Contacteer mij voor schatting

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag