Verplichte attesten bij aankoop en verkoop van een woning

Wanneer u een huis wil verkopen, moet u een aantal attesten kunnen voorleggen. Zo krijgt de koper meer zekerheid over de staat van de woning en de grond. 

Volgende attesten zijn verplicht bij verkoop:
 - Keuringsattest van de elektrische installatie
Het keuringsattest geeft aan of de elektrische installatie aan de normen voldoet. Het mag zowel positief als negatief zijn.

- Bodemattest
Het bodemattest geeft aan of een grond bij verkoop al dan niet verontreinigd is. U vraagt het aan bij OVAM, de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij.

- Energieprestatiecertificaat
De energiescore op het certificaat geeft de energiezuinigheid van de woning aan en enkele tips om energie te besparen.

- Stedenbouwkundig uitrekstel
Het uittreksel vermeldt de stedenbouwkundige bestemming van een goed, of er al een stedenbouwkundige vergunning werd uitgereikt, een verkavelingsvergunning van toepassing is, een bouwovertreding op berust of dat er een voorkooprecht op het goed van toepassing is.

- Postinterventiedossier
Dit dossier bevat technische gegevens over de structuren van het gebouw, hoe de structuur werd opgebouwd en welke materialen er in een gebouw zitten.

Bron: Vlaanderen.be

Gerelateerde artikels

Bouwgrond verkopen: wat moet je weten?

Als je ooit al eens hebt rondgeneusd op immowebsites dan ben je ongetwijfeld al eens zoekertjes tegengekomen voor percelen bouwgrond.
Maar wanneer is grond bouwgrond? Wat bedoelen ze met grond verkavelen? Hoeveel zou je dat eigenlijk kosten? Daar geven we je graag wat meer informatie over.
Lees meer

Welk bedrijfsvastgoed verkoop je en waar hou je best rekening mee?

De verkoop van vastgoed is natuurlijk niet altijd gelimiteerd tot de verkoop van huizen en appartementen. Het kan wel eens voorkomen dat je bedrijfsvastgoed, zoals handelspanden of magazijnen moet verkopen. Maar waar hou je dan best rekening mee?

Om je een beetje assistentie te verlenen bij de verkoop van je bedrijfsvastgoed geven we je graag eens een overzicht van wat men allemaal verstaat onder bedrijfsvastgoed en wat daarbij komt kijken.
Lees meer

Welk soort woning verkoop je?

Een huis verkopen is voor de meesten iets heel bijzonders. Je gaat immers niet elke dag door zo’n proces. Velen zitten dan ook met een pak vragen. Hoe pak je de verkoop aan? Waar moet je op letten? Wie kan je helpen bij die verkoop?

Dit zijn allemaal goede vragen, maar er is nóg een belangrijke vraag, een waar sommigen misschien minder bij stil staan. Wat verkoop je? Voor sommige woningen gelden er immers bijkomende regels....

Daar geven we je graag nog wat informatie over, zodat je goed voorbereid bent op je verkoop.
Lees meer

Uitzonderlijke situaties bij het verkopen van je huis

Voor je aan de verkoop van een huis begint, moeten de fundamenten van het proces eerst en vooral goed zitten. En de fundamenten van de verkoop beginnen met de situatie van de eigenaar
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons