Verplichte attesten bij aankoop en verkoop van een woning

Wanneer u een huis wil verkopen, moet u een aantal attesten kunnen voorleggen. Zo krijgt de koper meer zekerheid over de staat van de woning en de grond. 

Volgende attesten zijn verplicht bij verkoop:
 - Keuringsattest van de elektrische installatie
Het keuringsattest geeft aan of de elektrische installatie aan de normen voldoet. Het mag zowel positief als negatief zijn.

- Bodemattest
Het bodemattest geeft aan of een grond bij verkoop al dan niet verontreinigd is. U vraagt het aan bij OVAM, de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij.

- Energieprestatiecertificaat
De energiescore op het certificaat geeft de energiezuinigheid van de woning aan en enkele tips om energie te besparen.

- Stedenbouwkundig uitrekstel
Het uittreksel vermeldt de stedenbouwkundige bestemming van een goed, of er al een stedenbouwkundige vergunning werd uitgereikt, een verkavelingsvergunning van toepassing is, een bouwovertreding op berust of dat er een voorkooprecht op het goed van toepassing is.

- Postinterventiedossier
Dit dossier bevat technische gegevens over de structuren van het gebouw, hoe de structuur werd opgebouwd en welke materialen er in een gebouw zitten.

Bron: Vlaanderen.be

Gerelateerde artikels

Wat is de invloed van de EPC score op de verkoopprijs van je woning?

Zonnepanelen, dakisolatie, dubbele beglazing … Er zijn heel wat investeringen waarmee we onze woningen groener kunnen maken. Maar wat is de impact van deze duurzame oplossingen op de waarde en de verkoopprijs van ons huis of appartement?
Lees meer

Coronavirus: Zoveel zal je huis in waarde dalen!

De prijsverlaging van huizen in België door de coronacrisis lijkt beperkt. Dit is wat Belfius verwacht…
Lees meer

Gevolgen voor Epc door Coronacrisis

Eigenaars die een woning willen verkopen of verhuren krijgen uitstel voor de opmaak van een EPC.
Lees meer

Homestaging is hot!

Nu de huisbezoeken weer kunnen doorgaan krijgt homestaging ongetwijfeld weer een boost. Deze trend komt overgewaaid uit de Verenigde Staten. Met weinig geld je woning zo aantrekkelijk mogelijk maken voor potentiële kopers. Wij geven je alvast enkele tips en tricks mee.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons