Dit is verplicht wanneer je gaat (ver)huren

Een woning (ver)huren? Dan is het verplicht vooraf een plaatsbeschrijving op te maken. Dat bevat de volledige opmaak van de huidige staat van de woning, waardoor je lastige discussies later kan voorkomen.

Bij een plaatsbeschrijving maken een huurder en verhuurder een document op waarin ze de staat van de woning voor de huurperiode beschrijven. Ofwel zijn de ruimtes in goede staat, of ze vertonen al schade. Net om discussies bij verhuur te vermijden, is het aan te raden te noteren welke schade er al is bij het begin van de huurperiode weer.

Zo snel mogelijk in orde brengen
Sinds 2007 is het verplicht een plaatsbeschrijving op te maken. Je kan er dus niet omheen. Het is een aanrader het document op te maken vooraf de huurperiode, maar het kan ook nog tijdens de eerste huurmaand. Doe het zo snel mogelijk, want als er tijdens de eerste maand al wat gebeurt, valt er niets te bewijzen.

Opmaak plaatsbeschrijving
Het is perfect mogelijk dat de verhuurder en huurder zelf de plaatsbeschrijving opmaken. Ook een expert van buitenaf zoals een architect of landmeter kan voor de opmaak ingeschakeld worden. De kosten kunnen dan door twee gedeeld worden. Het is handig om dit document zelf op te maken. Dit modeldocument vind je terug op de website van FOD Financiën.

  • Om te spreken van een geldige plaatsbeschrijving:
  • Moeten de huurder en verhuurder op dat moment aanwezig zijn
  • Moeten het huuradres, de contactgegevens van beide personen en de datum worden toegevoegd
  • Beide partijen moeten elk ‘gelezen en goedgekeurd’ noteren en ondertekenen
  • Moet het document samen met de huurovereenkomst gratis geregistreerd worden
  • Weigert de huurder of verhuurder om mee te werken, dan kan de andere partij de vrederechter voor het einde van de eerste huurmaand inschakelen. De vrederechter schakelt op zijn beurt een deskundige in.
Checklist
Het is noodzakelijk om grondig werk te maken van de plaatsbeschrijving. Zinnen zoals ‘alles is in goede staat’ zijn niet volledig genoeg. Wees precies en noteer ‘in staat’ of ‘in slechte staat’ of noteer welk probleem zich waar voordoet. Ga alle ruimtes één voor één af en controleer grondig op de staat of op mogelijke mankementen.

Check:
 - Het sanitair in de badkamer en kraanwerk in de keuken
 - Verwarming (radiatoren) en elektriciteit (schakelaars en stopcontacten)
 - Het plafond en de vloeren, op barsten of vlekken
 - Muurbekleding en verf, of die nog mooi netjes is of niet
 - Meubelen en huishoudtoestellen zoals het fornuis in de keuken
 - Schimmelvlekken, ook in de kelder 

Best voeg je ook nog deze extra’s toe:
 - Alle meterstanden van water, elektriciteit en gas - Het aantal huissleutels - Werken gerealiseerd tijdens de huurperiode kunnen toegevoegd worden - Foto’s die de staat verduidelijken

Toch schade vastgesteld?
Vertoont de woning na het beëindigen van het huurcontract schade die niet in de plaatsbeschrijving mee opgenomen was, dan moet de huurder die schade en herstelling vergoeden.

Bron:
Zimmo

Gerelateerde artikels

Zo kan je reageren als je huurder gas en elektriciteit vroegtijdig stopzet!

Nadat een huurder een opzegbrief naar jou als verhuurder stuurde, zegt die ook al het contract met de elektriciteits- en gasleverancier stop. Moet je dat als verhuurder zomaar aanvaarden? Wat kan je dan doen?
Lees meer

Ministerraad akkoord over oplossing voor ongelijke behandeling huurinkomsten!

Om de ongelijke behandeling van huurinkomsten aan te pakken, zal ons land ook voor woningen in het buitenland de belastbare basis berekenen op basis van een kadastraal inkomen. De ministerraad heeft vandaag het licht op groen gezet voor een wetsontwerp van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). Dat moet ervoor zorgen dat de buitenlandse belasting op dezelfde manier wordt behandeld als de Belgische onroerende voorheffing.
Lees meer

Deze drie mogelijkheden heb je als je al negen jaar (ver-)huurt

De meeste huurovereenkomsten voor een woning of appartement waarin de huurder zijn hoofdverblijfplaats heeft, worden aangegaan voor negen jaar. Maar wat gebeurt er bij het verstrijken van die termijn? Kan de huurder dan verder blijven huren? Is daarvoor een nieuwe huurovereenkomst nodig?
Lees meer

Wat als de huurschade groter is dan de huurwaarborg…

Men zegt wel eens dat de huurwaarborg het maximale is dat je als verhuurder kan vragen als je huurder schade aanricht aan je huurpand. Maar is dat wel zo? Met welke spelregels moet je rekening houden?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons