Vermelde prijs bij een vastgoedadvertentie niet bindend

“Mandaat van de vastgoedmakelaar onder de loep”
Een vastgoedmakelaar is in de regel een lasthebber die op verzoek van een eigenaar een onroerend goed te koop stelt tegen een bepaalde prijs, met de bedoeling een koper te vinden voor het goed in kwestie.

"Het mandaat van de makelaar houdt principieel niet in dat de makelaar de verkoper kan verbinden en dus in de plaats en voor rekening van de verkoper de koopovereenkomst kan afsluiten. Dit laatste dient te gebeuren door de verkoper zelf, die daartoe samen met de koper de onderhandse verkoopovereenkomst ondertekent," aldus Pierre Vandepitte van VDV Advocaten.

Van dit beginsel kan afgeweken worden als de eigenaar-verkoper van het goed vooraf met de makelaar uitdrukkelijk vastlegt dat de makelaar wel over een mandaat tot verkoop zal beschikken.

De kandidaat-koper die hiermee geconfronteerd wordt, zal er goed aan doen aan de makelaar het bewijs van dergelijk mandaat op te vragen en dit minutieus na te zien, zodat hij achteraf niet de ontkenning/afwijzing van de gesloten overeenkomst door de eigenaar-verkoper dient te trotseren.

Maar, wanneer er geen uitdrukkelijk mandaat tot verkoop werd verleend, strekt de opdracht van de makelaar enkel tot bemiddeling.

Het aanbod in een vastgoedadvertentie
Voor de vastgoedmakelaar is het uiterst belangrijk om aan het publiek kenbaar te maken voor welke onroerende goederen hij over een bemiddelingsopdracht beschikt.

In deze aankondigingen, geafficheerd aan zijn kantoor, in de geschreven pers, of op zijn website, zal de makelaar meestal de vraagprijs voor het goed vermelden.

Soms wordt ook vermeld “op aanvraag” of wordt de geïnteresseerde gevraagd een bod te doen, maar deze gevallen laten we hier even buiten beschouwing.

De vraag stelt zich of er zekerheid is dat je het goed effectief kan kopen, wanneer je, zonder prijsonderhandelingen, ingaat op de door de makelaar aangekondigde vraagprijs.

Het Hof van Beroep te Antwerpen diende zich reeds over deze kwestie te buigen.

De Rechter kwam tot de conclusie, met verwijzing naar de aard van het mandaat van vastgoedmakelaar (bemiddeling maar geen verkoop), dat het aanbod van de makelaar niet bindend is, maar enkel een uitnodiging aan de geïnteresseerden om een aanbod tot aankoop te doen.

Dit betekent dat de verkoper nog steeds in de mogelijkheid blijft om te weigeren aan jou te verkopen, zelfs wanneer je de door de makelaar aangekondigde vraagprijs biedt. Het is aannemelijk dat de verkoper van deze mogelijkheid zal gebruik maken wanneer er zich, gelijktijdig of op korte termijn, een andere kandidaat-koper aanbiedt die bereid is een hogere prijs te geven. Mogelijks zal de verkoper zelfs jouw bod uitgespeeld hebben om een hoger bod uit te lokken van de andere gegadigde.

Maar dit laatste hoeft zelfs niet: de verkoper blijft vrij te verkopen aan een derde tegen de prijs die hij verkiest.

Besluit: Strategie voor de bieder
Wanneer je als kandidaat-koper onmiddellijk gewonnen bent voor de aankoop en de gevraagde verkoopprijs wenst te bieden, is het aangewezen om een bod te doen met beperking in de tijd.

Op deze wijze dwing je de verkoper tot het nemen van een snelle beslissing omtrent een aantrekkelijk aanbod en vermijd je dat jouw bod gedurende langere tijd gebruikt wordt om hogere biedingen uit te lokken.

Niettemin blijft de verkoper vrij het bod al dan niet te aanvaarden.

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons