Verkopen via Oximo vallen nu reeds onder de verlaagde registratierechten!

De Vlaamse regering heeft de hervorming van de registratierechten goedgekeurd vanaf 1 juni. Het verouderde kadastraal inkomen speelt geen rol meer. Er komt één globaal lager tarief voor de gezinswoning, met een extra korting voor wie een bescheiden gezinswoning koopt of een ingrijpende energierenovatie uitvoert. Volgens de regering zal de hervorming meer gezinnen in staat stellen om een eigen woning of appartement te kopen.

Wie een huis of appartement koopt, betaalt naast de aankoopprijs ook registratierechten. Die registratierechten worden vandaag onder meer bepaald door het kadastraal inkomen (KI) van de woning. Het kadastraal inkomen is een fictief inkomen dat wordt geacht overeen te stemmen met de gemiddelde jaarlijkse huuropbrengsten. Je betaalt 5 procent op de aankoopprijs voor huizen met een laag KI (max. € 745), omdat dit zogezegd ‘bescheiden woningen’ zijn. Dit wordt ook wel ‘klein beschrijf’ genoemd. Voor woningen bij een KI dat die grens overschrijdt betaal je 10 procent Het kadastraal inkomen is echter geen actuele waardemeter meer, want dit is gebaseerd op de huurprijzen uit 1975. Zo kunnen grotere huizen op het platteland, die ondertussen soms verbouwd en gerenoveerd zijn, vaak nog aanspraak maken op het ‘klein beschrijf’, terwijl kleine, de facto ‘bescheiden’ nieuwere appartementen in de stad bijna altijd onder het ‘groot beschrijf’ vallen.

7% voor de gezinswoning en extra korting voor bescheiden woning

Voortaan zal het verouderd en voorbijgestreefd kadastraal inkomen geen criterium meer zijn om een voordeel in het verkooprecht te bekomen. Wie een gezinswoning koopt zal het verlaagd tarief van 7 procent genieten op de aankoopprijs. De voorwaarden zijn dezelfde als de voorwaarden die vandaag gelden voor de toepassing van het abattement: het moet gaan om je enige woning waar je binnen de twee jaar intrekt. Als de aankoopprijs niet hoger is dan € 200 000 euro en je dus een bescheiden woning koopt, krijg je een extra korting van € 5 600 (op de eerste schijf van € 80 000 euro betaal je geen registratierechten). Voor woningen of appartementen in de kernsteden of de Vlaamse rand, geldt de korting tot een aankoopprijs van € 220 000. Voor elke volgende woning of ander vastgoed betaal je het gewone tarief van 10 procent registratierechten.

Nemen we bij wijze van voorbeeld een appartement dat wordt verkocht aan € 160 000. Aan 7 procent betekent dit dat de koper € 11 200 verschuldigd zal zijn. Daarvan wordt op de eerste schijf van € 80 000 geen registratierechten betaald en dus een vermindering van € 5 600 afgetrokken wat het finale saldo op € 5600 brengt 

Extra korting na Ingrijpende Energetische Renovatie

Mensen die hun gezinswoning grondig renoveren worden extra beloond. Wie binnen de vijf jaar na aankoop een Ingrijpende Energetische Renovatie uitvoert, betaalt in plaats van 7 procent slechts 6 procent registratierechten en krijgt daar bovenop een vrijstelling van € 4 800 euro als het om een bescheiden woning gaat (geen registratierechten op de eerste schijf van € 80 000). Een Ingrijpende Energetische Renovatie is een renovatie waarbij de verwarming, koeling, luchtcirculatie,… volledig vervangen worden én minstens 75 procent van de buitenschil wordt (na)geïsoleerd.

Kopen via Oximo levert jou sowieso het voordeligste tarief aan registratierechten

De datum van compromis bepaalt of je onder de oude of nieuwe registratierechten valt. Als je koopt via het online biedingsplatform van Oximo wordt er gewerkt met een aan- en verkoopbelofte. Dit betekent dat de compromis nog achteraf getekend moet worden bij de notaris. Kopers kunnen dus kiezen om de datum van compromis voor of na de inwerkingtreding van het nieuwe tarief van registratierechten te leggen, afhankelijk van de voor hen meest voordelige situatie: • Koop je voor 1 juni een woning dat onder toepassing valt van het oude klein beschrijf, dan betaal je slechts 5% registratierechten. • Koop je voor 1 juni een woning dat onder het gewone tarief valt, dan betaal je in principe 10% registratierechten. Deze situatie kan je omzeilen door een aankoop- en verkoopbelofte te sluiten, wat automatisch gebeurt op het online biedingsplatform van Oximo. Dankzij deze beloftes kan je de inwerkingtreding van de onderhandse overeenkomst opschuiven in de tijd.

Auteur
OXIMO

Gerelateerde artikels

Hierop moet je letten als je met meerdere makelaars in zee wil gaan!

Je wil je woning of appartement verkopen en zou daarvoor op meerdere vastgoedmakelaars een beroep willen doen. Is dat zonder meer mogelijk? Met welke spelregels moet je precies rekening houden en welke risico’s loop je?
Lees meer

Wat is de invloed van de EPC score op de verkoopprijs van je woning?

Zonnepanelen, dakisolatie, dubbele beglazing … Er zijn heel wat investeringen waarmee we onze woningen groener kunnen maken. Maar wat is de impact van deze duurzame oplossingen op de waarde en de verkoopprijs van ons huis of appartement?
Lees meer

Coronavirus: Zoveel zal je huis in waarde dalen!

De prijsverlaging van huizen in België door de coronacrisis lijkt beperkt. Dit is wat Belfius verwacht…
Lees meer

Gevolgen voor Epc door Coronacrisis

Eigenaars die een woning willen verkopen of verhuren krijgen uitstel voor de opmaak van een EPC.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons