Verkoopprijs woning ligt 12 procent onder de vraagprijs in Nederland

De huizenprijzen dalen, maar veel verkopers vinden het lastig om dat feit te accepteren. De vraagprijs en de uiteindelijke koopsom van een woning liggen daardoor steeds verder uit elkaar. 

Voor het uitbreken van de crisis in 2009 was het verschil tussen de initiële vraagprijs en de uiteindelijke gerealiseerde verkoopprijs een procent of vijf. 

In 2012 is dat verschil opgelopen tot 11,9 procent in het voordeel van de koper, zo meldt onderzoeksbureau Calcasa dat zich heeft gespecialiseerd in data van de vastgoedmarkt. 

Hoe sneller verkocht, hoe kleiner het verschil
Uit de data van Calcasa valt ook op te maken dat verkopers die hun huis binnen zes maanden verkopen, minder hebben moeten inleveren ten opzichte van de orginele vraagprijs. De verkoopprijs ligt dan gemiddeld 6 procent lager. Bij huizen die langer dan twee jaar te koop staan is de 'afslag' 20,4 procent. 

De meest logische verklaring is dat verkopers die relatief snel hun huis verkopen, hun woning tegen een scherpere prijs op de markt hebben gezet. 

Ger Hukker, de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Makelaars, constateerde al eerder dat het kopers nog steeds moeite hebben een marktconforme vraagprijs te vragen. "Ze hebben nog steeds het bedrag in hun hoofd dat de buurman een aantal jaren geleden heeft gekregen", zo zei Hukker vorig jaar april. 

Bron:
z24.nl

Gerelateerde artikels

Slimme CO2-meter waarschuwt wanneer je moet ventileren!

Hoe goed is de binnenluchtkwaliteit bij je thuis, op kantoor of in de klas van je kinderen? Als jij dit ook een moeilijke vraag vindt, kan de Sense, de slimme CO2-meter van Renson, je wel een handje helpen. Hij waarschuwt je aan de hand van een kleurensysteem wanneer de binnenluchtkwaliteit achteruit gaat en het dus tijd is om de ruimte te verluchten.
Lees meer

Septische put: wanneer leegmaken?

Eigenaren of bewoners van een woning met septische put vragen zich vroeg of laat allemaal wel eens af wanneer en hoevaak die leeggemaakt moet worden. Een belangrijk, maar niet zo glamoureus onderwerp!
Lees meer

5 zaken die je nu moet doen in je tuin!

Vele mensen hebben van de lockdown geprofiteerd om de tuin in orde te brengen. Helaas was de droogte van de maand augustus niet ideaal voor onze gazon en planten. Dit zijn 5 zaken die u kan doen om uw groen paradijs weer tot leven te brengen!
Lees meer

Waar of niet waar: 4 mythes over airco!

Door de hittegolven van de laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een airco in huis. Een goede keuze? In de meeste gevallen wel, maar er zijn toch enkele aandachtspunten die in de gaten gehouden moeten worden… Wij analyseren 4 mythes!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons