Verkoopprijs woning ligt 12 procent onder de vraagprijs in Nederland

De huizenprijzen dalen, maar veel verkopers vinden het lastig om dat feit te accepteren. De vraagprijs en de uiteindelijke koopsom van een woning liggen daardoor steeds verder uit elkaar. 

Voor het uitbreken van de crisis in 2009 was het verschil tussen de initiële vraagprijs en de uiteindelijke gerealiseerde verkoopprijs een procent of vijf. 

In 2012 is dat verschil opgelopen tot 11,9 procent in het voordeel van de koper, zo meldt onderzoeksbureau Calcasa dat zich heeft gespecialiseerd in data van de vastgoedmarkt. 

Hoe sneller verkocht, hoe kleiner het verschil
Uit de data van Calcasa valt ook op te maken dat verkopers die hun huis binnen zes maanden verkopen, minder hebben moeten inleveren ten opzichte van de orginele vraagprijs. De verkoopprijs ligt dan gemiddeld 6 procent lager. Bij huizen die langer dan twee jaar te koop staan is de 'afslag' 20,4 procent. 

De meest logische verklaring is dat verkopers die relatief snel hun huis verkopen, hun woning tegen een scherpere prijs op de markt hebben gezet. 

Ger Hukker, de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Makelaars, constateerde al eerder dat het kopers nog steeds moeite hebben een marktconforme vraagprijs te vragen. "Ze hebben nog steeds het bedrag in hun hoofd dat de buurman een aantal jaren geleden heeft gekregen", zo zei Hukker vorig jaar april. 

Bron:
z24.nl


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag