Verhuizen in Nederland : ga ik huren of kopen?


Het is dé grote vraag voor iedereen die een ander huis zoekt: ga ik huren of kopen? Vooral voor starters is dit een zeer belangrijke beslissing. Het gaat tenslotte om veel geld en je wilt waarschijnlijk een behoorlijk aantal jaren in je nieuwe huis wonen.
Op de vraag of je moet gaan kopen of huren is geen eenduidig antwoord te geven. 

Ben je vermogend, dan is kopen verstandiger, omdat je zo meer kapitaal op kunt bouwen.  Het is dan eenvoudiger om onroerend goed te bezitten. Maar als we uitgaan van een gemiddeld gezin, dan hangt de beslissing tussen kopen of huren af van meerdere factoren. Ten eerste zijn daar je persoonlijke voorkeuren. Hoe ver wil je van je werk wonen, waar zitten eventuele kinderen op school, waar wonen je vrienden?

Daarnaast kun je kijken naar de rentestand. Die bepaalt voor een groot deel hoe groot je hypotheeklasten zijn. Wanneer de rente erg hoog is, kan het soms verstandig zijn even te wachten met kopen. Ook de huizenmarkt fluctueert. In een markt waar de huizenprijzen stijgen, kun je door een huis te kopen veel vermogen opbouwen. Op dit moment is het lastiger dan vroeger om je huis kwijt te raken. Dat betekent dat het voor kopers gunstiger is om een huis te kopen – hoewel de prijzen nog niet dusdanig zijn gedaald dat je van een “kopersmarkt” kunt spreken. Het is wel zo dat je een goede kans maakt nog iets van de prijs van je droomhuis af te krijgen, zeker als deze al een tijd te koop staat. Het aanbod is natuurlijk ook belangrijk: zijn er überhaupt wel huizen te vinden die passen bij je budget en wensen? Een verbouwing kan erg veel geld kosten en een (te) duur huis kopen omdat je per se in een bepaalde wijk wilt wonen is niet altijd verstandig.

In de praktijk geldt dat voor een gemiddeld gezin dat een jaarinkomen heeft van rond de €30.000, kopen of huren per maand niet zoveel scheelt.  Bij een huurhuis heb je bij dit inkomen recht op huursubsidie van ongeveer €70 per maand. Wanneer je voor een koophuis gaat,  profiteer je van de hypotheekrenteaftrek. Een groot voordeel van huren is dat je flexibel bent. Je hebt geen huis wat je moet verkopen, je zegt de huur op en je kunt vertrekken. Bovendien heb je geen grote onderhoudskosten: die komen voor rekening van de gemeente of verhuurorganisatie. Wat veel mensen echter naar kopen doet neigen, is het feit dat je (waarschijnlijk) vermogen opbouwt. Je kunt overwaarde creëren en blijf je in je woning totdat de hypotheek afgelost is, dan is het huis zelfs helemaal van jou. Natuurlijk kun je in een dalende markt erg de boot in gaan, bijvoorbeeld als je maar kort in je huis gewoond hebt en het met verlies moet verkopen.

Om het kopen van een huis te stimuleren, zijn er diverse regelingen vanuit de overheid. Zo bestaat er in Nederland de koopsubsidie. Wanneer het door een beperkt inkomen lastig is een hypotheek te krijgen, kun je aanspraak maken op de koopsubsidie. Zo kun ongeveer €150 per maand tegemoetkoming krijgen op je hypotheeklasten. Ook is er de starterslening, waardoor je over een deel van je hypotheek geen rente hoeft te betalen. Dit gaat uit van de gemeente waarin je woont. Ondanks deze regelingen gaan het er met het kopen van een huis vele extra kosten gepaard: verzekeringen, gemeentelijke heffingen en belastingen.

Veel mensen willen graag het een en ander aanpassen aan hun woning, en dat is lastig bij een huurhuis. In een koophuis ben je vrij om te veranderen wat je wil. Bij een huurhuis heb je echter geen last van de fluctuerende huizenmarkt en woon je in principe stressvrij. Let wel: ook huurhuizen worden vrijwel elk jaar duurder.

Over het algemeen kun je stellen dat bij een bovenmodaal inkomen het voordeliger is om te kopen. Bij een lager inkomen kan het lastiger zijn een hypotheek rond te krijgen, maar daar zijn diverse subsidies en regelingen voor. We hebben het dan wel over de lange termijn. Kortdurend in een koophuis wonen kan juist enorm veel geld kosten.


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag