Vergrijzing veroorzaakt vastgoedrush op rusthuizen

Het investeringsvolume in de sector van de rusthuizen is in tien jaar vertienvoudigd. Het is een volwaardige vastgoedmarkt geworden, met grotere en professionelere spelers.

In heel Europa neemt de vergrijzing sterk toe. In België is 18% van de bevolking ouder dan 65 jaar. In 2030 zou dat 22% zijn en tegen 2060 zelfs meer dan 25%. Duitsland kent een nog verontrustender evolutie. Daar vertegenwoordigen de 65-plussers nu al meer dan 20% van de bevolking en tegen 2030 zou dat 28% worden.

Volgens Sébastien Berden, bij de vastgoedbevak Cofinimmo verantwoordelijk voor het departement Healthcare, voldoet de verzorgingsinfrastructuur die meer dan 30 jaar geleden opgetrokken werd, niet meer aan de behoeften. Het grote struikelblok is de kostprijs. Rusthuizen moeten aan meer en strengere normen voor brandveiligheid, comfort, milieu enzovoort voldoen. Dat drijft het prijskaartje op. En het vereist een professionalisering van de sector, die op haar beurt leidt tot een, soms grensoverschrijdende, consolidatie van operators en rusthuizen. 

Dat, in combinatie met de moeilijkere publieke financiering, maakt dat de privésector - uitbaters van rusthuizen en investeerders in vastgoed - een almaar strategischer rol spelen in deze en andere sectoren, bijvoorbeeld gevangenissen, scholen of ziekenhuizen.

Vastgoed afstoten
De financiering van het onroerend goed is een niet te verwaarlozen uitgavenpost voor het management van een rusthuis. Bovendien heeft de toenemende reglementering ook een impact op het vastgoed en de kostprijs ervan. Het brengt de uitbaters van rusthuizen er almaar vaker toe het vastgoed af te stoten via sale-and-lease-backoperaties. Doordat de vastgoedprofessionals het vastgoed beheren, kunnen de uitbaters van de opvangstructuren zich concentreren op hun kernactiviteit. 

In ons land gaat die evolutie gepaard met een sterke tendens naar diversificatie bij veel vastgoedinvesteerders. “De kantorenvoorraad is te groot”, zegt Bruno Duquesne, partner in het advocatenkantoor CMS DeBacker. “Dat geeft de vastgoedoperators een nieuwe reden om zich op andere soorten activa te richten.”

Die drang tot diversificatie heeft in België al snel geleid tot een aanzienlijke toevloed van investeringen in de sector van de rusthuizen. In 2005 ging het om amper 20 miljoen euro. In 2012 werd een recordniveau van 260 miljoen euro bereikt (14% van het totale volume). 

Bron:
Trends

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons