Een veilig huis op je oude dag: 7 slimme tips die je nu al kan doen!

Als je ouder bent, ben je soms niet goed te been of zie je slechter. En veiligheid is net één van de belangrijkste zaken in huis. Daarom kan het van belang zijn dat de plek waar je woont, al veilig is voor later. Deze 7 slimme aanpassingen kan nu al doen om jouw thuis veiliger te maken voor de oude dag.

Aanpassingen voor later
We leven in een wereld die steeds verandert, dus is het belangrijk om mee te zijn met de technologische snufjes. Binnen de sector van de domotica zagen we al hoe je je huis kon bedienen met je smartphone, of nog simpeler: met slechts één app. Het vergemakkelijkt niet enkel je leven, technologie kan ervoor zorgen dat jij zonder zorgen kan blijven wonen waar je al zit. Op basis van veiligheid kan je deze 7 aanpassingen nu al doorvoeren voor later!

1.    Slimme lichten
Niets lastiger dan in het duister tasten of knoeien met de lichtschakelaar. Wanneer je slimme lichten installeert, kan je deze instellen zoals jij dat wilt. Concreet kan je het licht met een bewegingssensor laten aanspringen wanneer je de kamer binnenwandelt. Slimme lichten, dat betekent immers dat je niet meer in het donker door het huis moet dwalen.
Daarnaast is het handig dat je ze kan bedienen met je smartphone. Heb je de lichten laten branden? Geen probleem. Je kan ze ook buitenshuis controleren.

2.    Automatische oven
Het fornuis en de oven staan met stip op nummer één als het over ongevallen in de keuken gaat. Met een oven die automatisch afslaat wanneer het niet meer gebruikt wordt, kan je sommige ongelukjes voorkomen. Dat kan ook met nieuwsgierige kinderen in de keuken erg handig zijn.

3.    Medisch alarmsysteem
Wanneer je alleen woont, is het belangrijk om snel hulp te krijgen in noodgevallen. Een medisch alarmsysteem kan je daarbij meteen gepersonaliseerde hulp aanbieden. Het toestel stuurt automatisch een signaal door naar de noodcentrale als je de alarmknop drukt of het een val detecteert.
De noodcentrale neemt via het systeem contact met je op om je zo snel mogelijk te helpen. Lukt dat niet, dan wordt er meteen hulp gestuurd.

4.    Rookalarm
Als je aan het slapen bent, kan het zijn dat je een brand niet meteen opmerkt. Een loeihard alarm treedt dan in werking en stuurt een signaal naar de noodcentrale. Wanneer je niet reageert op hun oproep, niet thuis bent of hulp nodig hebt, kunnen zij de brandweer naar je thuis sturen. Op die manier zorgt je huis ervoor dat jij en je spullen zo snel mogelijk gered worden.

5.    Het slimme huis
Met gesofisticeerde camera’s en sensoren kan je kijken wie er aan de deur staat en krijg je bijvoorbeeld een melding als je garagepoort nog open staat. Komt er familie over de vloer? Met een druk op de knop, laat jij ze binnen en je hoeft er zelfs je zetel niet voor uit. Alles kan je doen via je smartphone of tablet!

6.    Medicijnenverdeler
Uiteraard hopen we dat je dit nooit nodig gaat hebben. Maar wanneer je later heel wat medicijnen moet nemen, is het niet altijd eenvoudig om alles bij te houden. Een automatische medicijnenverdeler zorgt ervoor dat je de juiste pillen op het juiste moment neemt, want je pillen vergeten nemen of vergeten dat je al medicijnen genomen hebt, kan gevaarlijk zijn.

7.    Schoonmaakrobots
Geniet je van de rust na een heel leven lang werken? Dan wil je niet elke dag druk in de weer zijn. Met enkele toestellen, zoals een automatische stofzuiger, kan je rustig in de zetel blijven zitten. Je huis ruimt zichzelf wel op! 

Bron:
Zimmo

Gerelateerde artikels

Slimme CO2-meter waarschuwt wanneer je moet ventileren!

Hoe goed is de binnenluchtkwaliteit bij je thuis, op kantoor of in de klas van je kinderen? Als jij dit ook een moeilijke vraag vindt, kan de Sense, de slimme CO2-meter van Renson, je wel een handje helpen. Hij waarschuwt je aan de hand van een kleurensysteem wanneer de binnenluchtkwaliteit achteruit gaat en het dus tijd is om de ruimte te verluchten.
Lees meer

Septische put: wanneer leegmaken?

Eigenaren of bewoners van een woning met septische put vragen zich vroeg of laat allemaal wel eens af wanneer en hoevaak die leeggemaakt moet worden. Een belangrijk, maar niet zo glamoureus onderwerp!
Lees meer

5 zaken die je nu moet doen in je tuin!

Vele mensen hebben van de lockdown geprofiteerd om de tuin in orde te brengen. Helaas was de droogte van de maand augustus niet ideaal voor onze gazon en planten. Dit zijn 5 zaken die u kan doen om uw groen paradijs weer tot leven te brengen!
Lees meer

Waar of niet waar: 4 mythes over airco!

Door de hittegolven van de laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een airco in huis. Een goede keuze? In de meeste gevallen wel, maar er zijn toch enkele aandachtspunten die in de gaten gehouden moeten worden… Wij analyseren 4 mythes!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons