Vastgoedtransacties pieken tijdens de zomermaanden. Prijzen terug in de lift!

Tijdens de zomermaanden werden in België 18 procent meer woonhuizen en appartementen verkocht als in juli en augustus vorig jaar. In Vlaanderen evenaarde het aantal transacties bijna de piek van eind vorig jaar.

In juli en augustus was het bijzonder druk op de Belgische vastgoedmarkt. Bovendien stijgen de prijzen voor woonhuizen en appartementen na een periode van stabilisatie. 'Het betreft een uitzonderlijke zomer, een die mogelijk een trendbreuk inluidt', zegt notaris Bart Van Opstal, woordvoerder van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat.

In juli, augustus en september steeg het aantal vastgoedtransacties met 12,7 procent in vergelijking met het derde trimester van 2014, zo blijkt uit de Notarisbarometer van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat ( KFBN).

Vooral in juli en augustus vonden veel woningen een nieuwe eigenaar. In die zomermaanden waren er zelfs 18 procent meer vastgoedtransacties dan in de zomervakantie van 2014. Dat is uitzonderlijk, want de zomermaanden zijn traditioneel kalme maanden op de vastgoedmarkt. De verklaring? 'De jongste maanden was er zenuwachtigheid op de vastgoedmarkt. Kandidaat-kopers vreesden dat de kredieten duurder zouden worden. Er waren ballonnetjes opgelaten dat de rentevoeten zouden stijgen, wat niet is gebeurd. Tot nu zijn de rentevoeten vrij constant gebleven', zegt notaris Van Opstal.

Maar er is meer: 'Als we kijken naar het aantal vastgoedtransacties in heel België, zijn er in één trimester en sinds de financiële crisis in 2008 nog nooit zoveel geweest als de jongste drie maanden. In Vlaanderen evenaren we bijna de piek van de laastste drie maanden van vorig jaar', vervolgt de notaris. Eind vorig jaar kochten veel Vlamingen een woning omdat ze dan nog konden profiteren van een meer voordelige woonbonus. 'Nu vinden de transacties plaats in een fiscaal neutrale omgeving', zegt Van Opstal. 'Er zijn immers geen belastingmaatregelen aangekondigd die mensen ertoe aanzetten om snel nog een woning te kopen.'

De cijfers bewijzen nog maar eens dat de beperking van het voordeel van de woonbonus in Vlaanderen quasi geen impact heeft op de vastgoedmarkt en dat kandidaat-kopers nu vooral inspelen op de lage rentevoeten.

Trendbreuk
Bovendien blijven de gemiddelde prijzen in alledrie de gewesten stijgen en dat zowel voor woonhuizen als voor appartementen. Tegenover het tweede trimester, steeg de gemiddelde prijs voor een woonhuis in Vlaanderen licht met 0,7 procent van 260.862 naar 262.586 euro. In Wallonië steeg de gemiddelde prijs met 1,4 procent van 179.186 naar 181.750 euro. In Brussel gingen de prijzen 2,8 procent hoger, van gemiddeld 437.643 naar 449.958 euro. Gemiddeld steeg de prijs voor een woonhuis in België van 236.362 naar 239.763 ( + 1,4 procent).

De prijzen voor appartementen stegen alleen in Vlaanderen en Brussel. In Vlaanderen met 1,5 procent tot gemiddeld 212.999 euro, in Brussel met 2,3 procent naar 227.828 euro. In Wallonie betaalt een koper van een appartement nu gemiddeld 152.589 euro, ruim 6 procent minder dan in het tweede trimester, maar toen waren de prijzen al fors gestegen tegenover het eerste trimester van dit jaar. 'We komen uit een periode van stabiele prijzen. Nu zitten de prijzen voor zowel woonhuizen als appartementen opnieuw in de lift. Als dit zich in het vierde kwartaal doorzet, kan dit een trendbreuk inluiden', vervolgt Van Opstal.

Testamenten
In de zomermaanden werden fors minder testamenten verleden voor een Belgische notaris, een cyclisch gebeuren. 'Tijdens de zomer denken mensen minder aan het opmaken van een testament, dan in de herfst of de winter', verklaart de notaris. Of er ook een correlatie is met het feit dat het schenken van vastgoed in de lift zit nu Vlaanderen de schenkbelasting heeft verlaagd? 'Dat hebben we nog niet onderzocht. Maar als het aantal authentieke testamenten ook in het najaar zou dalen, zou dat er wel op kunnen wijzen', aldus nog Van Opstal.

Bron:
Netto


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag