Vastgoedtransacties pieken tijdens de zomermaanden. Prijzen terug in de lift!

Tijdens de zomermaanden werden in België 18 procent meer woonhuizen en appartementen verkocht als in juli en augustus vorig jaar. In Vlaanderen evenaarde het aantal transacties bijna de piek van eind vorig jaar.

In juli en augustus was het bijzonder druk op de Belgische vastgoedmarkt. Bovendien stijgen de prijzen voor woonhuizen en appartementen na een periode van stabilisatie. 'Het betreft een uitzonderlijke zomer, een die mogelijk een trendbreuk inluidt', zegt notaris Bart Van Opstal, woordvoerder van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat.

In juli, augustus en september steeg het aantal vastgoedtransacties met 12,7 procent in vergelijking met het derde trimester van 2014, zo blijkt uit de Notarisbarometer van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat ( KFBN).

Vooral in juli en augustus vonden veel woningen een nieuwe eigenaar. In die zomermaanden waren er zelfs 18 procent meer vastgoedtransacties dan in de zomervakantie van 2014. Dat is uitzonderlijk, want de zomermaanden zijn traditioneel kalme maanden op de vastgoedmarkt. De verklaring? 'De jongste maanden was er zenuwachtigheid op de vastgoedmarkt. Kandidaat-kopers vreesden dat de kredieten duurder zouden worden. Er waren ballonnetjes opgelaten dat de rentevoeten zouden stijgen, wat niet is gebeurd. Tot nu zijn de rentevoeten vrij constant gebleven', zegt notaris Van Opstal.

Maar er is meer: 'Als we kijken naar het aantal vastgoedtransacties in heel België, zijn er in één trimester en sinds de financiële crisis in 2008 nog nooit zoveel geweest als de jongste drie maanden. In Vlaanderen evenaren we bijna de piek van de laastste drie maanden van vorig jaar', vervolgt de notaris. Eind vorig jaar kochten veel Vlamingen een woning omdat ze dan nog konden profiteren van een meer voordelige woonbonus. 'Nu vinden de transacties plaats in een fiscaal neutrale omgeving', zegt Van Opstal. 'Er zijn immers geen belastingmaatregelen aangekondigd die mensen ertoe aanzetten om snel nog een woning te kopen.'

De cijfers bewijzen nog maar eens dat de beperking van het voordeel van de woonbonus in Vlaanderen quasi geen impact heeft op de vastgoedmarkt en dat kandidaat-kopers nu vooral inspelen op de lage rentevoeten.

Trendbreuk
Bovendien blijven de gemiddelde prijzen in alledrie de gewesten stijgen en dat zowel voor woonhuizen als voor appartementen. Tegenover het tweede trimester, steeg de gemiddelde prijs voor een woonhuis in Vlaanderen licht met 0,7 procent van 260.862 naar 262.586 euro. In Wallonië steeg de gemiddelde prijs met 1,4 procent van 179.186 naar 181.750 euro. In Brussel gingen de prijzen 2,8 procent hoger, van gemiddeld 437.643 naar 449.958 euro. Gemiddeld steeg de prijs voor een woonhuis in België van 236.362 naar 239.763 ( + 1,4 procent).

De prijzen voor appartementen stegen alleen in Vlaanderen en Brussel. In Vlaanderen met 1,5 procent tot gemiddeld 212.999 euro, in Brussel met 2,3 procent naar 227.828 euro. In Wallonie betaalt een koper van een appartement nu gemiddeld 152.589 euro, ruim 6 procent minder dan in het tweede trimester, maar toen waren de prijzen al fors gestegen tegenover het eerste trimester van dit jaar. 'We komen uit een periode van stabiele prijzen. Nu zitten de prijzen voor zowel woonhuizen als appartementen opnieuw in de lift. Als dit zich in het vierde kwartaal doorzet, kan dit een trendbreuk inluiden', vervolgt Van Opstal.

Testamenten
In de zomermaanden werden fors minder testamenten verleden voor een Belgische notaris, een cyclisch gebeuren. 'Tijdens de zomer denken mensen minder aan het opmaken van een testament, dan in de herfst of de winter', verklaart de notaris. Of er ook een correlatie is met het feit dat het schenken van vastgoed in de lift zit nu Vlaanderen de schenkbelasting heeft verlaagd? 'Dat hebben we nog niet onderzocht. Maar als het aantal authentieke testamenten ook in het najaar zou dalen, zou dat er wel op kunnen wijzen', aldus nog Van Opstal.

Bron:
Netto

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons