Vastgoedprijzen stegen sneller dan inflatie gezien ontleencapaciteit steeg

“Vertrouwen in vastgoed blijft groot, alsook wens om woning te bezitten”

Volgens de vastgoedindex van vastgoedspeler ERA en de KU Leuven zijn de prijzen van huizen in Vlaanderen in 2018 gestegen met 4,8 procent en de appartementen met 5,3 procent ten opzichte van 2017. Terwijl de prijsstijgingen sinds 2008 in lijn lagen met de inflatie, is er de afgelopen twee jaar sprake van een versnelling. Kopers wilden in het vierde kwartaal van 2018 4,8 procent meer geld neerleggen voor hetzelfde huis, op dezelfde ligging als in het vierde kwartaal van 2017. Dat blijkt uit de Vastgoedindex van ERA en de KU Leuven, die de werkelijke prijsontwikkeling van een bepaalde woning berekent door rekening te houden met alle kenmerken die invloed hebben op de prijs. De werkelijke prijsstijging van eenzelfde appartement bedroeg 5,8 procent.

Ontleencapaciteit

"Dat de vastgoedprijzen terug sneller konden stijgen, ligt in lijn met de toegenomen inflatie, stabiele intrestvoeten, gedaalde werkloosheid en verminderde registratierechten", zegt vastgoedeconoom Sven Damen van de KU Leuven. Hij voerde de studie uit. Historisch gezien stijgen de woningprijzen in ons land sneller dan de inkomens, wat zou kunnen wijzen op een overwaardering van vastgoed. Maar volgens Damen bepaalt de ontleencapaciteit van huishoudens de woningprijs: bij een stijging van het inkomen, een lage intrestvoet en een gunstige regeling van de woonfiscaliteit, stijgt de ontleencapaciteit en zullen de prijzen dus volgen. Als we kijken naar de verhouding tussen ontleencapaciteit en woningprijs, blijkt er geen sprake te zijn van overwaarding of een "zeepbel".

"Dat betekent uiteraard niet dat woningprijzen niet zouden kunnen dalen", zegt Damen. "Bij een stijging van de intrestvoet met 0,5 procentpunt daalt de ontleencapaciteit met 5 procent. Al is er op korte termijn nog niet onmiddellijk sprake van dergelijke stijging in de intrestvoeten." Iain Cook, bestuurder van ERA Belgium, verwacht geen grote veranderingen in het aantal transacties of de prijzen in 2019: "Het vertrouwen in vastgoed blijft onverminderd groot, en zo ook de wens om een woning te bezitten." Cook verwacht ook geen grote veranderingen in de lage rente, "al is er natuurlijk wel de nodige onzekerheid over de economische ontwikkelingen op Europese en Belgische schaal, door de verkiezingen, Brexit, en vertragende Duitse economie".

Gerelateerde artikels

Coronavirus: kan je nog een woning kopen, verkopen of huren?

Sluiting van niet-essentiële winkels en beperkte sociale contacten; de nieuwe regels om de verspreiding van het coronavirus in België tegen te gaan zijn van kracht gegaan en duren zeker tot en met 13 december. Welke effecten hebben deze maatregelen op de vastgoedsector? Rondleidingen, schattingen en verhuizen: we analyseren de situatie met behulp van de laatste informatie.
Lees meer

Kan je al een huis kopen als je nog in een echtscheiding zit?

Mensen die aan het scheiden zijn overwegen wel eens om al een nieuw huis of appartement aan te kopen onder het motto dat ‘huren maar weggegooid geld zou zijn’. Maar kan je in zo’n situatie wel overgaan tot een aankoop? Waarop moet je letten?
Lees meer

Je lening herzien: wat moet je weten voor je naar je bank stapt?

De rentes voor hypothecaire leningen staan al een hele tijd erg laag. Veel mensen stapten de voorbije jaren naar hun bank om hun lening te laten herzien. Denk je eraan om hun voorbeeld te volgen? Goed plan. In deze blog geven we je graag wat achtergrondinformatie, zodat je niet onvoorbereid aan de onderhandelingen begint.
Lees meer

Verwarming weer aan na de zomer? Let op deze aandachtspunten!

Nu het 's ochtends weer best fris is en 's avonds snel afkoelt, gaat in veel huizen de verwarming weer aan. Maar voor je na de zomer je verwarming weer inschakelt, controleer je best eerst een paar zaken. We lijsten ze voor je op.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons