Vastgoedprijzen stegen sneller dan inflatie gezien ontleencapaciteit steeg

“Vertrouwen in vastgoed blijft groot, alsook wens om woning te bezitten”

Volgens de vastgoedindex van vastgoedspeler ERA en de KU Leuven zijn de prijzen van huizen in Vlaanderen in 2018 gestegen met 4,8 procent en de appartementen met 5,3 procent ten opzichte van 2017. Terwijl de prijsstijgingen sinds 2008 in lijn lagen met de inflatie, is er de afgelopen twee jaar sprake van een versnelling. Kopers wilden in het vierde kwartaal van 2018 4,8 procent meer geld neerleggen voor hetzelfde huis, op dezelfde ligging als in het vierde kwartaal van 2017. Dat blijkt uit de Vastgoedindex van ERA en de KU Leuven, die de werkelijke prijsontwikkeling van een bepaalde woning berekent door rekening te houden met alle kenmerken die invloed hebben op de prijs. De werkelijke prijsstijging van eenzelfde appartement bedroeg 5,8 procent.

Ontleencapaciteit

"Dat de vastgoedprijzen terug sneller konden stijgen, ligt in lijn met de toegenomen inflatie, stabiele intrestvoeten, gedaalde werkloosheid en verminderde registratierechten", zegt vastgoedeconoom Sven Damen van de KU Leuven. Hij voerde de studie uit. Historisch gezien stijgen de woningprijzen in ons land sneller dan de inkomens, wat zou kunnen wijzen op een overwaardering van vastgoed. Maar volgens Damen bepaalt de ontleencapaciteit van huishoudens de woningprijs: bij een stijging van het inkomen, een lage intrestvoet en een gunstige regeling van de woonfiscaliteit, stijgt de ontleencapaciteit en zullen de prijzen dus volgen. Als we kijken naar de verhouding tussen ontleencapaciteit en woningprijs, blijkt er geen sprake te zijn van overwaarding of een "zeepbel".

"Dat betekent uiteraard niet dat woningprijzen niet zouden kunnen dalen", zegt Damen. "Bij een stijging van de intrestvoet met 0,5 procentpunt daalt de ontleencapaciteit met 5 procent. Al is er op korte termijn nog niet onmiddellijk sprake van dergelijke stijging in de intrestvoeten." Iain Cook, bestuurder van ERA Belgium, verwacht geen grote veranderingen in het aantal transacties of de prijzen in 2019: "Het vertrouwen in vastgoed blijft onverminderd groot, en zo ook de wens om een woning te bezitten." Cook verwacht ook geen grote veranderingen in de lage rente, "al is er natuurlijk wel de nodige onzekerheid over de economische ontwikkelingen op Europese en Belgische schaal, door de verkiezingen, Brexit, en vertragende Duitse economie".

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons