Vastgoedmarkt normaliseerde zich in 2013

De Belgische vastgoedmarkt lijkt zich te stabiliseren. Century 21 ziet op basis van de cijfers van 2012 en 2013 een lichte daling voor de woningprijzen, maar een lichte prijsstijging voor de appartementen en bouwgronden. De vastgoedhonger van de Belgen is overigens nog niet gestild. Dat blijkt uit het aantal transacties dat met 12% steeg en een daling van de gemiddelde verkooptijd.

Century 21 stelt vast dat de prijzen voor residentieel vastgoed zich normaliseerden in 2013: -0,5% in Vlaanderen, -0,1% in Wallonië, -1,4% in Brussel ofwel -0,8% voor heel België. Voor alle regio’s samen mag de prijs van een huis in 2013 dan lichtjes gedaald zijn tegenover 2012 (-2,81%), de prijs van een appartement en een bouwgrond steeg daarentegen lichtjes (respectievelijk +3,04% en +2,79%).

Wanneer de verschillende types vastgoed van wat naderbij onder de loep worden genomen, dan kende de huizenmarkt in Brussel het afgelopen jaar de grootste prijsdaling (-6,86%), gevolgd door Vlaanderen (-3,12%) en Wallonië (-0,48%). Wat appartementen betreft stegen de prijzen in vergelijking met vorig jaar het sterkst in Vlaanderen (+3,60%), gevolgd door Brussel (+3,43%) en Wallonië (+2,60%). De prijzen voor gronden tot slot stegen ten opzichte van 2012 dit jaar zowel in Vlaanderen (+6,86%) als in Wallonië (+0,91%).

Transacties
Wat het aantal transacties betreft stelt Century 21 voor 2013 een globale stijging ten opzichte van 2012 vast: +14% voor huizen, +7% voor appartementen en +8% voor gronden. Volgens de organisatie liggen de historisch lage rentevoeten, de Belgische baksteencultuur en vastgoed als investering in onzekere beurstijden aan de basis hiervan.

Ten opzichte van 2012 stelt Century 21 in 2013 ook een daling van de gemiddelde verkooptijd vast voor appartementen (-8%) en gronden (-12%), en dit vooral in Vlaanderen, terwijl het gemiddeld aantal dagen dat een huis te koop werd aangeboden stabiel bleef in alle regio’s (-0,1%).

Volgens Mathieu Verwilghen, General Manager van Century 21 Benelux, is deze normalisering van de residentiële vastgoedmarkt het afgelopen jaar het gevolg van “een steeds rationelere kijk van de consument op de aan- en verkoop van vastgoed. De eigenaar-verkoper is realistischer en rationeler geworden in het bepalen van de waarde van zijn eigendom, daar waar de kandidaat-koper vandaag zijn keuzecriteria op een rationelere manier bepaalt. Beide partijen zijn daarnaast over het algemeen ook beter op de hoogte van de prijzen en de markt.”

Huurprijzen
Tot slot vallen voor 2013 ook de wijzigende huurprijzen op. “In België bedraagt de gemiddelde maandelijkse huurprijs 740 euro voor een appartement en 825 euro voor een huis. Die prijzen zullen in de toekomst blijven stijgen, terwijl het aantal huurpanden op de markt daalt en het aantal kandidaat-huurders stijgt,” benadrukt Mathieu Verwilghen. “De daling van het aantal huurpanden is grotendeels te wijten aan een steeds complexere regelgeving, een verouderd vastgoedpark en het dalende huurrendement. Het stijgende aantal expats, senioren en medioren, eenoudergezinnen en Belgen die geen toegang (meer) hebben tot een eigendom, doet de vraag stijgen,” aldus Mathieu Verwilghen.

Verdere stabilisering voor 2014
Century 21 verwacht voor volgend jaar een verdere stabilisering van de residentiële vastgoedmarkt, met een lichte daling van de prijzen en het aantal transacties. “In tegenstelling tot de vorige jaren zal een steeds groter deel van de Belgische bevolking het almaar moeilijker krijgen om iets te kopen of te huren. De leningsvoorwaarden voor particulieren zijn strenger geworden, terwijl de huurprijzen stijgen door een groeiend onevenwicht tussen vraag en aanbod. Deze duale situatie vormt een van de grootste uitdagingen voor de Belgische vastgoedmarkt van morgen,” benadrukt Mathieu Verwilghen.Century 21 ziet overigens enkele belangrijke trends die de ontwikkelingen van de vastgoedmarkt in 2014 zullen bepalen. Een daarvan is het groeiende belang dat kandidaat-kopers hechten aan het energierendement van een pand.

Mathieu Verwilghen benadrukt daarnaast ook dat “Belgen steeds vaker over de grens (taal- en andere grenzen) een eigendom gaan kopen. Het valt op dat een aantal landgenoten makkelijker dan voorheen hun heil in Nederland gaan zoeken. Niet onlogisch aangezien vastgoed in bijvoorbeeld Zeeland en Nederlands-Limburg goedkoper is (respectievelijk 2% en 5%). 

Tot slot stelt Century 21 nog vast dat de leeftijd waarop men zijn eerste vastgoedaankoop doet, is opgelopen tot 30-35 jaar, terwijl dat in 2011 nog 28 jaar was. Maar in vergelijking met hun Europese buren zijn Belgen nog altijd jonger wanneer ze hun eerste eigendom kopen.

Bron:
Century 21


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag