Vastgoedmakelaars winnen vertrouwen

Particulieren verkopen steeds minder zelf hun woning – Consument beseft dat huis verkopen zonder professionele hulp steeds moeilijker word

t

Steeds minder particulieren verkopen zelf hun huis. En dat ten voordele van de vastgoedkantoren die almaar vaker worden ingeschakeld. Dat blijkt uit een nieuwe studie, die bevestigt dat de geleverde inspanningen van de Belgische vastgoedmakelaars hun effect niet missen. ‘Terwijl de administratieve rompslomp alleen maar toeneemt, de wetgeving enkel complexer wordt en illegale praktijken consequent worden aanpakt, wint de vastgoedmakelaar aan vertrouwen’, zegt Luc Machon, voorzitter van het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV). ‘Onze jarenlange doorgedreven professionalisering begint ontegensprekelijk zijn vruchten af te werpen.’

De detailstudie, die werd uitgevoerd in opdracht van Immoweb, kan volgens het Beroepsinstituut als een positief signaal beschouwd worden voor de Belgische vastgoedmakelaars. Zo blijkt dat 39,7 procent van de mensen die tussen 2009 en 2011 een woning kochten of huurden, daarvoor bij een vastgoedmakelaar passeerde. Tel daar nog eens 10,1 procent particulieren bij die via een projectontwikkelaar werkte, en je mag concluderen dat goed de helft van de Belgen die zich aan een vastgoedtransactie waagt, daarvoor tegenwoordig een vastgoedprofessional inschakelt.

Wat het aantal verkopen/verhuringen via particulieren - zonder toedoen van een vastgoedprofessional dus - betreft, stellen we een dalende trend vast: in de jaren ’80 werd er in 62 procent van de gevallen gekocht of gehuurd via een particulier, in de jaren ’90 ging het nog maar om 56,52 procent en vandaag om 42,9 procent.
Focussen we op het notariaat, dan stellen we vast dat vandaag 7,2 procent van de kopers of huurders via de notaris passeert. In de periode 2001-2005 was dat nog 8,59 procent, in de jaren ’90 11,07 procent.

Hoe dan ook, vergeleken met twintig jaar geleden wint de vastgoedprofessional fors terrein. In de jaren ‘90 bijvoorbeeld werkte nog maar 22 procent met een vastgoedmakelaar en 10 procent via een projectontwikkelaar, terwijl 56 procent van de verkopen of verhuringen op eigen houtje - via een particulier dus - gebeurde. Vandaag is de situatie echter omgekeerd: de meeste transacties gebeuren via een vastgoedprofessional, een minderheid van de verkopen of verhuringen gebeurt uit de hand.

Maar naast dit alles is er nog meer goed sectornieuws: volgens dezelfde enquête zou namelijk 80 procent van de particulieren die ooit met een vastgoedmakelaar in zee ging, dat bij een volgende verkoop/aankoop zeker opnieuw doen. ‘Door dag in dag uit de strijd aan te gaan tegen illegale makelaarspraktijken en van op het
werkveld constant te bewijzen dat de erkende vastgoedmakelaar werkelijk een meerwaarde kan betekenen, wint de sector volop terrein’, stelt BIV-voorzitter Luc Machon. ‘Zij die van de daken schreeuwden dat het een ‘makkie’ was om zelf hun huis te verkopen, moeten nu één voor één op hun stappen terugkomen. Vastgoed verkopen of kopen is echt niet hetzelfde als een brood kopen. De vastgoedmarkt evolueert constant, het aantal attesten en verplichte certificaten neemt almaar toe en ook de spelregels worden er niet makkelijker op. Particulieren beseffen dat als er iets fout loopt, het dikwijls ook echt goed fout loopt. En precies daarom is het beter ervoor te zorgen dat de belangrijkste transacties in een mensenleven via een betrouwbare professional gebeuren.’

1991-2000 2009-2011
Bij wie kocht u uw woning/appartement?
- Bij een particulier 56,52% 42,95%
- Bij een vastgoedmakelaar 22,30% 39,74%
- Bij een projectontwikkelaar 10,11% 10,10%
- Bij een notaris 11,07% 7,20%

 

Gerelateerde artikels

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer

Simpel uitgelegd: de onroerende voorheffing

Woningeigenaars krijgen hem elk jaar in de bus, het gevreesde aanslagbiljet voor de onroerende voorheffing. Maar wat is dat nu precies en nog belangrijker, waar betaal je eigenlijk voor?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons