Vastgoedmakelaars winnen vertrouwen

Particulieren verkopen steeds minder zelf hun woning – Consument beseft dat huis verkopen zonder professionele hulp steeds moeilijker word

t

Steeds minder particulieren verkopen zelf hun huis. En dat ten voordele van de vastgoedkantoren die almaar vaker worden ingeschakeld. Dat blijkt uit een nieuwe studie, die bevestigt dat de geleverde inspanningen van de Belgische vastgoedmakelaars hun effect niet missen. ‘Terwijl de administratieve rompslomp alleen maar toeneemt, de wetgeving enkel complexer wordt en illegale praktijken consequent worden aanpakt, wint de vastgoedmakelaar aan vertrouwen’, zegt Luc Machon, voorzitter van het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV). ‘Onze jarenlange doorgedreven professionalisering begint ontegensprekelijk zijn vruchten af te werpen.’

De detailstudie, die werd uitgevoerd in opdracht van Immoweb, kan volgens het Beroepsinstituut als een positief signaal beschouwd worden voor de Belgische vastgoedmakelaars. Zo blijkt dat 39,7 procent van de mensen die tussen 2009 en 2011 een woning kochten of huurden, daarvoor bij een vastgoedmakelaar passeerde. Tel daar nog eens 10,1 procent particulieren bij die via een projectontwikkelaar werkte, en je mag concluderen dat goed de helft van de Belgen die zich aan een vastgoedtransactie waagt, daarvoor tegenwoordig een vastgoedprofessional inschakelt.

Wat het aantal verkopen/verhuringen via particulieren - zonder toedoen van een vastgoedprofessional dus - betreft, stellen we een dalende trend vast: in de jaren ’80 werd er in 62 procent van de gevallen gekocht of gehuurd via een particulier, in de jaren ’90 ging het nog maar om 56,52 procent en vandaag om 42,9 procent.
Focussen we op het notariaat, dan stellen we vast dat vandaag 7,2 procent van de kopers of huurders via de notaris passeert. In de periode 2001-2005 was dat nog 8,59 procent, in de jaren ’90 11,07 procent.

Hoe dan ook, vergeleken met twintig jaar geleden wint de vastgoedprofessional fors terrein. In de jaren ‘90 bijvoorbeeld werkte nog maar 22 procent met een vastgoedmakelaar en 10 procent via een projectontwikkelaar, terwijl 56 procent van de verkopen of verhuringen op eigen houtje - via een particulier dus - gebeurde. Vandaag is de situatie echter omgekeerd: de meeste transacties gebeuren via een vastgoedprofessional, een minderheid van de verkopen of verhuringen gebeurt uit de hand.

Maar naast dit alles is er nog meer goed sectornieuws: volgens dezelfde enquête zou namelijk 80 procent van de particulieren die ooit met een vastgoedmakelaar in zee ging, dat bij een volgende verkoop/aankoop zeker opnieuw doen. ‘Door dag in dag uit de strijd aan te gaan tegen illegale makelaarspraktijken en van op het
werkveld constant te bewijzen dat de erkende vastgoedmakelaar werkelijk een meerwaarde kan betekenen, wint de sector volop terrein’, stelt BIV-voorzitter Luc Machon. ‘Zij die van de daken schreeuwden dat het een ‘makkie’ was om zelf hun huis te verkopen, moeten nu één voor één op hun stappen terugkomen. Vastgoed verkopen of kopen is echt niet hetzelfde als een brood kopen. De vastgoedmarkt evolueert constant, het aantal attesten en verplichte certificaten neemt almaar toe en ook de spelregels worden er niet makkelijker op. Particulieren beseffen dat als er iets fout loopt, het dikwijls ook echt goed fout loopt. En precies daarom is het beter ervoor te zorgen dat de belangrijkste transacties in een mensenleven via een betrouwbare professional gebeuren.’

1991-2000 2009-2011
Bij wie kocht u uw woning/appartement?
- Bij een particulier 56,52% 42,95%
- Bij een vastgoedmakelaar 22,30% 39,74%
- Bij een projectontwikkelaar 10,11% 10,10%
- Bij een notaris 11,07% 7,20%

 

Gerelateerde artikels

Digitaal paspoort van uw woning bevat steeds meer informatie!

Met de woningpas heeft uw huis of nieuwbouwappartement een eigen digitaal paspoort. Sinds kort vindt u er een overzicht van de uitgevoerde renovatiewerken en kunt u zelf werken toevoegen.
Lees meer

Uitgerekend: wat kost een alarmsysteem?

Hoeveel kost het om je woning te beschermen tegen indringers? Tegenwoordig zijn de meeste alarmsystemen draadloos, maar wat kost dat nu en wat bepaalt de prijs? We vroegen het aan een gespecialiseerde veiligheidsfirma: Delta Dore Belgium.
Lees meer

Zo hou je je rookmelders in topvorm voor een brandveilige thuis!

87% van de Belgen heeft minstens één rookmelder in huis. Dat blijkt uit een onderzoek van smarthomefabrikant Netatmo. Nochtans is het in België sinds begin 2020 voor iedereen verplicht om thuis de nodige rookmelders te installeren. Bovendien weet 13% van de deelnemers niet of hun exemplaar wel correct werkt. Met deze maatregelen hou je het veilig.
Lees meer

EPB, K-peil, E-peil en U-waarde, we leggen het u uit!

Het EPB-certificaat is de ‘energetische identiteitskaart’ van uw bouw. Het zorgt ervoor dat u de energetische prestaties van een gebouw kan vergelijken met die van een ander.

Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons