Vastgoedmakelaars willen "starterslening" voor jongeren bij aankoop woning

Het Vlaamse woonbeleid moet zwaar inzetten op de ondersteuning van jongeren die hun eerste woning nog moeten verwerven. Dat is de boodschap die CIB Vlaanderen, de Vlaamse Confederatie van Immoberoepen, vrijdag tijdens het grootste vastgoedcongres van het land wil overmaken aan verschillende toppolitici. Drie kwart van de vastgoedmakelaars stelt dagelijks vast dat het aantal jonge gezinnen dat de aankoop van hun eerste woning verplicht moet uitstellen, de laatste tijd "gevoelig is toegenomen".

CIB Vlaanderen zegt zich te scharen achter "de voorzichtige kredietverstrekking van de banken, die cruciaal is om de stabiliteit op de vastgoedmarkt te garanderen", aldus de organisatie. Het aandeel van de eigen inbreng voor kopers wordt steeds belangrijker. Zonder die eigen inbreng lukt het 42 procent niet iets te kopen, blijkt uit antwoorden van de bevraagde makelaars.

In een memorandum schuift CIB Vlaanderen het voorstel van de starterslening, een Nederlands concept, naar voor. Die starterslening is "een lening van de overheid, die voor een beperkt bedrag tussenbeide komt om de aankoop alsnog mogelijk te maken". Wie voor de aankoop van een woning van 200.000 euro 180.000 euro kan lenen, zou met dat voorstel voor de resterende 20.000 euro bij de overheid terechtkunnen. "De terugbetaling van de starterslening begint na een periode van drie jaar, over dezelfde periode van de reguliere lening en aan dezelfde interestvoet", aldus CIB Vlaanderen.

De vastgoedmakelaars breken daarmee in in de al bestaande sociale leningen, die volgens de CIB "vrij kostenintensief" zijn en waar maar "een beperkt aantal mensen aanspraak op maakt". Daarnaast vraagt de sectororganisatie een hervorming van de woonbonus en een verlaging en vereenvoudiging van de registratierechten.

Gerelateerde artikels

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer

Wanneer ben je te oud om te lenen voor een huis?

Ook op latere leeftijd wil je misschien wel een hypothecaire lening aangaan voor het bouwen of verbouwen van een woning of voor de aankoop van een tweede verblijf. Maar zijn er leeftijdsgrenzen waarmee je rekening moet houden en waarboven je geen lening meer krijgt?
Lees meer

Hoe breng je een geldig bod uit?

Ben je op je droomwoning gebotst? Dan breng je maar beter zo snel mogelijk een schriftelijk bod uit. Je wil je droomwoning niet missen, toch? Zeker nu, beslissen heel wat kopers sneller dan ooit, dus treuzel niet. Hoe je een geldig bod uitbrengt? Wij zetten even een aantal zaken voor je op een rijtje.Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons