Vastgoedmakelaars mogen veilen via internet


Vastgoedmakelaars mogen zelf online overgaan tot het veilen van een onroerend goed waarbij sprake is van een ‘startprijs’. Volgens het het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV) heeft het Hof van Cassatie alle juridische twijfels daarover weggenomen.

De discussie draait rond de activiteiten van eenmaal-andermaal.be. Via die veilingsite kunnen mensen sinds begin 2010 een bod uitbrengen op onroerende goederen. De website werkt hiervoor samen met vastgoedmakelaars. Na de bieding worden de verkoper en de kandidaat-koper met elkaar in contact gebracht.

De Nationale Kamer van Notarissen, een soort parlement van notarissen met verkozen leden, en het Genootschap van Notarissen van de Provincie Antwerpen waren echter van mening dat dergelijke verkopen enkel door hen georganiseerd mogen worden. Volgens hen was er sprake van ‘inmenging van openbaar ambt.’
Maar zowel in eerste aanleg als in beroep was de rechter van oordeel dat de activiteit van de website wel degelijk wettig is, omdat het gaat om een voorstel van de kandidaat-kopers en niet om een akkoord met bindend karakter. Volgens het BIV is het Hof van Cassatie die visie nu bijgetreden.

Notarissen hebben eigen website
De Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat, dat onder meer fungeert als studie- en adviesorgaan, noemt de uitspraak van de rechter 'logisch' maar waarschuwt kandidaat-kopers en -verkopers voor mogelijke valkuilen bij vrijblijvende biedingen, zoals wijzigende voorwaarden, manipulatie of bedrog.
'Een vrijblijvende onderhandeling is uiteraard niet verboden', zegt voorzitter Bart Van Opstal, maar 'wij vinden het belangrijk dat het publiek het verschil ziet tussen bindende en niet-bindende online veilingen voor vastgoed'.

De notarissen lanceerden recentelijk het platform notaclick.be, waar online biedingen wel volgens alle bindende juridische voorwaarden verlopen, zoals in de verkoopzaal. 'De verkoper heeft hierbij het engagement om zijn vastgelegde verkoopsvoorwaarden niet meer te wijzigen, en de koper heeft het engagement om de koop serieus te nemen en bindend te beschouwen', aldus Van Opstal.

De notarissen wijzen er ook op dat zij grondige identiteitscontroles uitvoeren bij kandidaat-kopers, en dat dat niet noodzakelijk het geval is bij initiatieven van vastgoedmakelaars.

Bron:

http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20121109_00362892


Deel dit artikel

Ontvang je gratis gids

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag