Vastgoedmakelaars mogen veilen via internet


Vastgoedmakelaars mogen zelf online overgaan tot het veilen van een onroerend goed waarbij sprake is van een ‘startprijs’. Volgens het het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV) heeft het Hof van Cassatie alle juridische twijfels daarover weggenomen.

De discussie draait rond de activiteiten van eenmaal-andermaal.be. Via die veilingsite kunnen mensen sinds begin 2010 een bod uitbrengen op onroerende goederen. De website werkt hiervoor samen met vastgoedmakelaars. Na de bieding worden de verkoper en de kandidaat-koper met elkaar in contact gebracht.

De Nationale Kamer van Notarissen, een soort parlement van notarissen met verkozen leden, en het Genootschap van Notarissen van de Provincie Antwerpen waren echter van mening dat dergelijke verkopen enkel door hen georganiseerd mogen worden. Volgens hen was er sprake van ‘inmenging van openbaar ambt.’
Maar zowel in eerste aanleg als in beroep was de rechter van oordeel dat de activiteit van de website wel degelijk wettig is, omdat het gaat om een voorstel van de kandidaat-kopers en niet om een akkoord met bindend karakter. Volgens het BIV is het Hof van Cassatie die visie nu bijgetreden.

Notarissen hebben eigen website
De Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat, dat onder meer fungeert als studie- en adviesorgaan, noemt de uitspraak van de rechter 'logisch' maar waarschuwt kandidaat-kopers en -verkopers voor mogelijke valkuilen bij vrijblijvende biedingen, zoals wijzigende voorwaarden, manipulatie of bedrog.
'Een vrijblijvende onderhandeling is uiteraard niet verboden', zegt voorzitter Bart Van Opstal, maar 'wij vinden het belangrijk dat het publiek het verschil ziet tussen bindende en niet-bindende online veilingen voor vastgoed'.

De notarissen lanceerden recentelijk het platform notaclick.be, waar online biedingen wel volgens alle bindende juridische voorwaarden verlopen, zoals in de verkoopzaal. 'De verkoper heeft hierbij het engagement om zijn vastgelegde verkoopsvoorwaarden niet meer te wijzigen, en de koper heeft het engagement om de koop serieus te nemen en bindend te beschouwen', aldus Van Opstal.

De notarissen wijzen er ook op dat zij grondige identiteitscontroles uitvoeren bij kandidaat-kopers, en dat dat niet noodzakelijk het geval is bij initiatieven van vastgoedmakelaars.

Bron:

https://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20121109_00362892

Gerelateerde artikels

Wil je een woning met erfdienstbaarheid kopen of verkopen?

Een woning verkopen met erfdienstbaarheid kan vaak intimiderend klinken. Wat is dat eigenlijk, erfdienstbaarheid? Welke soorten bestaan er allemaal? En heeft de erfdienstbaarheid dan ook invloed op de verkoop?
Lees meer

Een huis verkopen in het buitenland, hoe doe je dat?

Stel: een aantal jaar geleden heb je als investering een vakantiehuis in het buitenland gekocht. Nu besef je echter, en dat kan om verschillende redenen zijn, dat dat huis een beetje een blok aan je been is geworden. 
Lees meer

Wil je je sociale woning verkopen?

Een sociale woning is voor velen een kans op stabiliteit. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je situatie nooit kan veranderen. Sommigen krijgen de opportuniteit om ver van huis te werken, bij anderen wordt het gezin dan weer wat te groot.
Lees meer

Verkoop je je nieuwbouwwoning?

Een nieuwbouwwoning verkopen is een uitzonderlijke situatie. Bijna niemand verwacht immers om zo snel na de aankoop of bouw van een huis dat huis weer te moeten verkopen. 
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons