30 november 2011


"De actuele wildgroei aan wetten en regels zet de dienstverlening van de vastgoedmakelaar behoorlijk onder druk", zo luidt het in een persbericht van CIB Vlaanderen, de beroepsvereniging van Vlaamse vastgoedprofessionals.


Wat heeft de consument nu aan een interne administratieve code van maar liefst 30 tekens?  
De organisatie vraagt dan ook dat de overheid sterker inzet op meer kwalitatieve en vlot toegankelijke vastgoedinformatie.

"De vastgoedregelgeving wordt iedere dag complexer en meer versnipperd", aldus Kristien Berkein, voorzitter van CIB Vlaanderen. "Bij het tot stand komen van nieuwe regelgeving die raakt aan vastgoedtransacties legt de overheid al te gemakkelijk nieuwe informatieverplichtingen op."
 
Volgens CIB Vlaanderen swingen de extra informatieverplichtingen zoals onder andere het energieprestatiecerfiticaat (EPC-score) en de watertoets in overstromingsgevoelige gebieden de pan uit. De organisatie stelt zich dan ook vragen bij het nut van sommige informatieverplichtingen. "Dat vanaf volgend jaar in vastgoedpubliciteit de EPC-score, hoe energiezuinig of -verslindend een woning is, moet vermeld worden is een goede zaak. Dat bij commerciële advertenties ook de unieke code van het EPC-attest moet worden vermeld roept echter vragen op", zegt afgevaardigd bestuurder Jan Jassogne.

"Wat heeft de consument nu aan een interne administratieve code van maar liefst 30 tekens ?"
 
De organisatie formuleerde een "Memorandum Vastgoedinformatie" en wil zo inzetten op een betere regelgeving en meer afstemming en samenwerking tussen de overheid en de vastgoedsector. "CIB Vlaanderen is vragende partij voor een sterkere afstemming tussen lopende IT-projecten binnen de vastgoedsector en de IT-plannen die bij de diverse overheidsadministraties leven", aldus algemeen directeur Nico Moyaert.

Een koppeling van databanken en de integratie van de vele informatiestromen is absoluut noodzakelijk, zo luidt het tot slot. (belga/mvdb)

Bron:
http://www.demorgen.be/dm/nl/997/Consument/article/detail/1353547/2011/11/25/Vastgoedmakelaars-hekelen-wildgroei-aan-wetten-en-regels.dhtml


Twitter Facebook Google-plus

VRAAG NU UW SCHATTING!

Denkt u eraan uw woning of grond te verkopen, maar zou u graag eerst een idee hebben van de waarde? Vul dan het contactformulier in en onze vastgoedexpert zal vrijblijvend bij u langskomen voor een uitgebreide waardebepaling.

Contacteer mij voor schatting

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag