Vastgoedexperts somber voor 2014

De prijzen van zowel kantoren, retail en hotels als residentieel vastgoed zullen in 2014 in België dalen. Enkel op toplocaties gelooft een minderheid nog in prijsstijgingen. Dat blijkt uit een rondvraag van de dienstengroep Ernst & Young bij 500 Europese bedrijven actief op de vastgoedmarkt.

Over de prijzen van kantoren op toplocaties in 2014 zijn de ondervraagden voor de Belgische markt sterk verdeeld. Een derde verwacht een stijging (vorig jaar was dat nog 60 procent), een derde ziet stabiele prijzen, een derde gaat uit van een prijsdaling. Voor de secundaire locaties gaat een duidelijke meerderheid (72%) uit van een (verdere) prijsdaling. In de perifere gebieden is dat zelfs 80 procent.

In de meeste landen in het onderzoek verwacht men een stijging van de kantoorprijzen. In België zit er niet meer dan een stabilisatie in. In de buurlanden Nederland, Duitsland en Luxemburg zouden ze stijgen, in Frankrijk stabiliseren en in het VK (waar ze na de crisis al sterk stegen) zouden ze opnieuw dalen. 'In veel andere landen is er een zwaardere correctie gebeurd dan bij ons, zeker op de secundaire markt. Men kan het een logische inhaaloperatie noemen', zegt Tristan Dhondt, vennoot Real Estate, Construction & Infrastructure bij Ernst & Young.

Brussel blijft veruit de belangrijkste kantorenmarkt van het land maar verliest wel opnieuw wat terrein als voorkeurstad om te investeren.

Retail
De retailprijzen (die in België vooral op toplocaties goed overeind bleven en zelfs stegen) zouden volgens 60 procent van de ondervraagden dalen op toplocaties. Toch blijft 40 procent geloven in een verdere stijging. Vooral Namen en Bergen krijgen veel interesse.

Voor secundaire locaties zijn de verwachtingen nog somberder. 69 procent gaat hiervoor uit van prijsdalingen. Voor perifere winkels is dat zelfs 86 procent.

Retail op toplocaties zou in de meeste landen in Europa in prijs stijgen, maar behalve in België ook niet in Luxemburg, Italië en Turkije.

Woningmarkt
50 procent van de institutionele investeerders verwacht een prijsdaling op de woningmarkt op toplocaties. Slechts 25 procent gaat uit van een prijsstijging.

73 procent verwacht een prijsdaling voor woningen op secundaire locaties. Dat loopt zelfs op tot 100 procent voor perifere locaties.

De professionele investeerders zijn niet echt optimistisch over de evolutie van de woningprijzen in Europa. In de helft van de 16 landen in de studie, waaronder het VK, België en Luxemburg, verwachten ze een daling. In Duitsland, Nederland en Frankrijk zouden de prijzen stijgen.

Toch zijn investeerders het meest van al geïnteresseerd om te investeren in residentieel vastgoed, vooral in het VK, Spanje, Frankrijk, Duitsland, Zweden en Italië.

Hotels
Alle deelnemers zijn er ook vast van overtuigd dat de prijzen van hotels in België in 2014 dalen.

Toch aantrekkelijk
Ondanks de matige verwachtingen ziet 80 procent van de ondervraagden België als een aantrekkelijke locatie om te investeren. Een jaar eerder was dat wel nog 95 procent.

83 procent verwacht meer vastgoedtransacties in de volgende twaalf maanden, tegen 65 procent het jaar voordien.

Voor geen enkel land dan België is de overtuiging zo sterk dat de alternatieve financiers (verzekeraars, pensioenfondsen,…) een grotere rol zullen spelen in de vastgoedfinanciering.

'De belangrijkste verkopers in 2014 zijn naar verwachting voornamelijk de internationale fondsen, participatiemaatschappijen en residentiële vastgoedbedrijven. Verzekeringsmaatschappijen en private equity fondsen worden gezien als de meest actieve investeerders', benadrukt Tristan Dhondt.

Slechts een kwart van de ondervraagden ziet de banken in België dit jaar nog een actieve rol spelen aan de koperszijde. In 2013 was dat nog 80 procent.

Men verwacht in 2014 meer internationale investeerders op de Belgische markt. Te hoge vraagprijzen, gebrek aan financiering en gebrek aan transparantie worden gezien als de grootste gebreken hier.

De ‘Real Estate Assets Investment Trend Indicator 2014’ peilde bij ruim 500 Europese bedrijven actief in de vastgoedsector naar hun verwachtingen en intenties voor het komende jaar. In België namen 20 bedrijven deel die het afgelopen jaren actief waren op de vastgoedmarkt. Het onderzoek liep simultaan in 16 Europese landen.

Bron:
De Tijd


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag