Vastgoed kopen: vergeet de bijkomende kosten niet!

Ook al zijn we niet per se op zoek naar een nieuwe woning of grond, toch hebben we vaak een aankoopbudget in gedachten. Maar pas op, heeft u ook gedacht aan de onvermijdelijke kosten die verbonden zijn aan zo’n onderneming?

De hypotheek

Wat het ook moge zijn, het vastgoedproject dat u in gedachten heeft, zal het onderwerp worden van een betrouwbare wettelijke waarborg, namelijk de hypotheek. Deze wordt ingeschreven bij het Kantoor van bewaring der hypotheken voor een waarde die gelijk is aan de geleende som. In geval dat het geleende bedrag of een deel ervan niet contant wordt terugbetaald, volgens de contractueel vastgelegde voorwaarden, dan kan de instelling die het geld ter beschikking stelt het desbetreffende vastgoed op een wettelijke manier in beslag nemen en het openbaar laten verkopen ter aanzuivering van de uitstaande schuld. 

De duur van het krediet

Naast de persoonlijke, subjectieve elementen die al dan niet doen overgaan tot de aankoop van een eigen stek, is ook de verbintenis om een eigen vastgoed op krediet te kopen heel belangrijk: deze loopt doorgaans over minstens twee decennia.

De registratierechten en de kosten van de notariële akte

We hebben ook de neiging om bepaalde gebruikelijke kosten te onderschatten, terwijl deze nochtans op een degelijke manier ingecalculeerd moeten worden. 

In België lopen deze kosten wel zeer hoog op. Ze nemen tot 15-16% op van het kapitaal dat voorzien is voor de eigen woning. Helemaal niet verwaarloosbaar dus… 

De kosten zijn vastgezet op:

  • 12,5 % in het Waalse Gewest en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (de duurste van Europa!)
  • 10 % in het Vlaams Gewest
Desalniettemin zijn er verschillende kortingen voorzien. De registratierechten voor de aankoop van kleine plattelandswoningen of bescheiden woningen zijn bijvoorbeeld verlaagd naar:

  • 6 % in het Waalse Gewest
  • 5% in het Vlaamse Gewest
Het Brusselse en Vlaamse Gewest voorzien eveneens diverse kortingen op de belastbare basis (de waarde van het goed waarop de registratierechten berekend worden). In het Brussels Gewest bestaat er bijvoorbeeld een vrijstelling van registratierecht (abattement) op de eerste 60.000 of 75.000 euro (al naargelang de waarde van het vastgoed). In het Vlaams Gewest is er een abattement van 15.000 euro en een systeem van “meeneembaarheid” van de betaalde registratierechten van een voorafgaande woningaankoop. 

De schuldsaldoverzekering

Er moet ook rekening gehouden worden met de schuldsaldoverzekering die de langstlevenden en erfgenamen beschermt in geval van overlijden van de kredietnemer(s). 

De woningverzekering

Vergeet ook de ‘woningverzekering’ niet. Voor meer informatie over dit onderwerp, lees ons artikel: Woningverzekering: opgepast voor de evenredigheidsregel. 

De onroerende voorheffing

De verschuldigde jaarlijkse onroerende voorheffing, die gebaseerd is op het kadastraal inkomen, is een niet te verwaarlozen kost. Vraag inlichtingen aan uw vastgoedagent of aan de verkoper. 

De renovatie- of verbouwingskosten

Wanneer we een woning kopen, denken we meteen aan alle verbeteringswerken die we zouden kunnen uitvoeren om deze om te toveren naar een droomhuis. Voorzie verschillende fases voor de uitvoering van deze werken en maak daarbij een duidelijk onderscheid tussen het noodzakelijke om er snel te kunnen intrekken en de rest van de (grote) renovatie- of verbouwingskosten. 

De maandelijkse kosten

Denk eraan dat het budget dat u momenteel voorziet voor uw maandelijkse kosten kan veranderen omdat u verhuist naar een grotere of slechter geïsoleerde woning dan, bijvoorbeeld, uw huidig appartement. De betaling van nieuwe gemeentetaksen die er eerst niet waren of verschillen van het bedrag van uw vorige woning, kan ook een verandering inhouden voor uw budget. 

Zoals je ziet, spreken we met reden over de “aankoop van het leven”... 

Bron:
Immovlan

Gerelateerde artikels

3 manieren om te weten of er werken gepland zijn aan een appartementsgebouw!

Als je een bestaand appartement wil kopen is het belangrijk te weten of er werken gepland zijn aan de gemene delen van het gebouw. Als koper zal je daar nu eenmaal in moeten meebetalen. Maar hoe weet je of dat het geval is?
Lees meer

Hoe verloopt de aankoop van een woning?

De aankoop van een nieuwe woning is een belangrijke investering. Het is dan ook belangrijk dat de aankoop correct verloopt, zodat er geen problemen of geschillen ontstaan. We schetsen het hele verloop van de aankoop, van het uitbrengen van het eerste bod tot het ondertekenen van de notariële akte.
Lees meer

Het belang en de voordelen van een schuldsaldoverzekering!

De aankoop van een woning is een grote investering, waarvoor de meeste mensen een lening bij de bank afsluiten. Banken raden aan om een schuldsaldoverzekering te nemen, aangezien dit voor meer zekerheid zorgt. Maar wat is een schuldsaldoverzekering precies en welke voordelen brengt dit met zich mee?
Lees meer

Welke premies en fiscale voordelen geven kopers een duwtje in de rug?

De aankoop van een huis of appartement is voor veel mensen de grootste investering van hun leven. Maar wist je dat er tal van premies en fiscale voordelen bestaan die je bij de aankoop van een woning wat kunnen helpen? In dit artikel geven we je graag enkele interessante tips.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons