Vastgoed kopen op latere leeftijd: doen of niet doen?

Op latere leeftijd begin je al eens na te denken over je woning. Blijf je er wonen? Ga je ‘downsizen’ nu de kinderen het huis uit zijn en kies je voor een appartement? Zijn serviceflats iets voor jou? Is de investering in iets nieuws niet te groot? En wat met de erfbelasting voor mijn kinderen als ik er niet meer ben?

Verhuizen naar een appartement
Veel mensen lijken op latere leeftijd liever een appartement te huren dan een woning te kopen. Het is dan ook een praktische oplossing: een kleine ruimte om te onderhouden, lage energiekosten, dikwijls in de stadskern op wandelafstand van winkels…. Bovendien hoeven ze geen hypothecair krediet af te sluiten en besparen ze hun kinderen de erfbelasting, beter gekend als de successierechten.

Toch is er een voordelige manier om in een appartement te investeren. Je kan namelijk gebruik maken van ‘schenking met voorbehoud van vruchtgebruik’. In overleg met je kinderen zorg je ervoor dat zij eigenaar worden van enkel de blote eigendom. Alle andere rechten zijn voor jou. Je kinderen worden dan pas eigenaar als je overleden bent, want het vruchtgebruik dat je uitoefende, eindigt bij je overlijden.

Op die manier hoeven je kinderen geen successierechten te betalen en kan je een interessante investering doen. Hou er echter wel rekening mee dat met die oplossing notariskosten en een schenkbelasting gepaard gaan.

Investeren in serviceflats of zorgwoningen
Eén vijfde van de Belgische bevolking is ouder dan zestig. Deze vergrijzing neemt enkel toe. Daarmee groeit de nood aan serviceflats of zorgwoningen en dat is een mooie investeringskans. (bekijk de mogelijkheden hier)

Ook hier heb je enkele mogelijkheden. Je kan het eigendom kopen en het verhuren tot je er zelf gebruik van wil maken. Maar je kan het eigendom ook kopen zonder er eigenaar van te worden: het financieel recht kopen zoals het in vaktermen heet. Dat betekent dat je over een bepaalde periode een bedrag gaat investeren. Ondanks het feit dat je geen eigenaar bent van de serviceflat of zorgwoning, heb je wel recht op huurinkomsten.

Mocht je beslissen om tot de aankoop van een serviceflat of zorgwoning over te gaan, geven we je graag enkele aandachtspunten mee. Controleer eerst of het eigendom dat je wenst te kopen, erkend is door de Vlaamse Overheid. Die legt bepaalde (kwaliteits)normen op aan dergelijke woningen. Bovendien is het altijd nuttig om wat informatie op te zoeken over de uitbaters ervan: hebben ze ervaring? Baten ze het eigendom correct uit?

Samenhokken met de kinderen en kleinkinderen
Kangoeroewoningen waar grootouders, kinderen en kleinkinderen samenwonen, komen steeds vaker voor. En ondanks het feit dat vooral de kinderen hier niet enthousiast over zijn, heeft het enkel belangrijke voordelen. De woning is meestal in verschillende compartimenten ingedeeld waardoor elk gezin zijn privacy behoudt. Daarnaast verdeel je de aankoopsom over verschillende partijen, wat het financiële aspect zeer interessant maakt. Als grootouder ben je zeker dat er altijd iemand in de buurt is, mocht er fout lopen. En je kinderen hebben (zo goed als) altijd een oppas.

Vastgoed kopen op latere leeftijd? “Doen!” zeggen wij. “Maar doe het wel verstandig.”

Bron
Investr

Gerelateerde artikels

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer

Wanneer ben je te oud om te lenen voor een huis?

Ook op latere leeftijd wil je misschien wel een hypothecaire lening aangaan voor het bouwen of verbouwen van een woning of voor de aankoop van een tweede verblijf. Maar zijn er leeftijdsgrenzen waarmee je rekening moet houden en waarboven je geen lening meer krijgt?
Lees meer

Hoe breng je een geldig bod uit?

Ben je op je droomwoning gebotst? Dan breng je maar beter zo snel mogelijk een schriftelijk bod uit. Je wil je droomwoning niet missen, toch? Zeker nu, beslissen heel wat kopers sneller dan ooit, dus treuzel niet. Hoe je een geldig bod uitbrengt? Wij zetten even een aantal zaken voor je op een rijtje.Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons