Vastgoed kopen op latere leeftijd: doen of niet doen?

Op latere leeftijd begin je al eens na te denken over je woning. Blijf je er wonen? Ga je ‘downsizen’ nu de kinderen het huis uit zijn en kies je voor een appartement? Zijn serviceflats iets voor jou? Is de investering in iets nieuws niet te groot? En wat met de erfbelasting voor mijn kinderen als ik er niet meer ben?

Verhuizen naar een appartement
Veel mensen lijken op latere leeftijd liever een appartement te huren dan een woning te kopen. Het is dan ook een praktische oplossing: een kleine ruimte om te onderhouden, lage energiekosten, dikwijls in de stadskern op wandelafstand van winkels…. Bovendien hoeven ze geen hypothecair krediet af te sluiten en besparen ze hun kinderen de erfbelasting, beter gekend als de successierechten.

Toch is er een voordelige manier om in een appartement te investeren. Je kan namelijk gebruik maken van ‘schenking met voorbehoud van vruchtgebruik’. In overleg met je kinderen zorg je ervoor dat zij eigenaar worden van enkel de blote eigendom. Alle andere rechten zijn voor jou. Je kinderen worden dan pas eigenaar als je overleden bent, want het vruchtgebruik dat je uitoefende, eindigt bij je overlijden.

Op die manier hoeven je kinderen geen successierechten te betalen en kan je een interessante investering doen. Hou er echter wel rekening mee dat met die oplossing notariskosten en een schenkbelasting gepaard gaan.

Investeren in serviceflats of zorgwoningen
Eén vijfde van de Belgische bevolking is ouder dan zestig. Deze vergrijzing neemt enkel toe. Daarmee groeit de nood aan serviceflats of zorgwoningen en dat is een mooie investeringskans. (bekijk de mogelijkheden hier)

Ook hier heb je enkele mogelijkheden. Je kan het eigendom kopen en het verhuren tot je er zelf gebruik van wil maken. Maar je kan het eigendom ook kopen zonder er eigenaar van te worden: het financieel recht kopen zoals het in vaktermen heet. Dat betekent dat je over een bepaalde periode een bedrag gaat investeren. Ondanks het feit dat je geen eigenaar bent van de serviceflat of zorgwoning, heb je wel recht op huurinkomsten.

Mocht je beslissen om tot de aankoop van een serviceflat of zorgwoning over te gaan, geven we je graag enkele aandachtspunten mee. Controleer eerst of het eigendom dat je wenst te kopen, erkend is door de Vlaamse Overheid. Die legt bepaalde (kwaliteits)normen op aan dergelijke woningen. Bovendien is het altijd nuttig om wat informatie op te zoeken over de uitbaters ervan: hebben ze ervaring? Baten ze het eigendom correct uit?

Samenhokken met de kinderen en kleinkinderen
Kangoeroewoningen waar grootouders, kinderen en kleinkinderen samenwonen, komen steeds vaker voor. En ondanks het feit dat vooral de kinderen hier niet enthousiast over zijn, heeft het enkel belangrijke voordelen. De woning is meestal in verschillende compartimenten ingedeeld waardoor elk gezin zijn privacy behoudt. Daarnaast verdeel je de aankoopsom over verschillende partijen, wat het financiële aspect zeer interessant maakt. Als grootouder ben je zeker dat er altijd iemand in de buurt is, mocht er fout lopen. En je kinderen hebben (zo goed als) altijd een oppas.

Vastgoed kopen op latere leeftijd? “Doen!” zeggen wij. “Maar doe het wel verstandig.”

Bron
Investr

Gerelateerde artikels

3 manieren om te weten of er werken gepland zijn aan een appartementsgebouw!

Als je een bestaand appartement wil kopen is het belangrijk te weten of er werken gepland zijn aan de gemene delen van het gebouw. Als koper zal je daar nu eenmaal in moeten meebetalen. Maar hoe weet je of dat het geval is?
Lees meer

Hoe verloopt de aankoop van een woning?

De aankoop van een nieuwe woning is een belangrijke investering. Het is dan ook belangrijk dat de aankoop correct verloopt, zodat er geen problemen of geschillen ontstaan. We schetsen het hele verloop van de aankoop, van het uitbrengen van het eerste bod tot het ondertekenen van de notariële akte.
Lees meer

Het belang en de voordelen van een schuldsaldoverzekering!

De aankoop van een woning is een grote investering, waarvoor de meeste mensen een lening bij de bank afsluiten. Banken raden aan om een schuldsaldoverzekering te nemen, aangezien dit voor meer zekerheid zorgt. Maar wat is een schuldsaldoverzekering precies en welke voordelen brengt dit met zich mee?
Lees meer

Welke premies en fiscale voordelen geven kopers een duwtje in de rug?

De aankoop van een huis of appartement is voor veel mensen de grootste investering van hun leven. Maar wist je dat er tal van premies en fiscale voordelen bestaan die je bij de aankoop van een woning wat kunnen helpen? In dit artikel geven we je graag enkele interessante tips.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons