11 november 2012AMSTERDAM - Bedrijven zullen dit jaar bijna twintig miljard euro minder investeren in bedrijfsmiddelen. Vastgoed is volgens een rapport van ING de grootste boosdoener.

Vastgoed vertegenwoordigt een vijfde van alle bedrijfsinvesteringen. Er is echter sprake van forse leegstand van kantoren en minder grote behoefte aan vierkante meters, onder meer door de groei van online winkelen en flexibel (thuis)werken.
De lage investeringen in bedrijfsgebouwen zijn verantwoordelijk voor 60 procent van de daling van alle bedrijfsinvesteringen dit jaar.
Alleen logistieke vastgoed is volgens ING nog kansrijk; dat segment profiteert van de grotere behoefte aan opslagcapaciteit. "Ook vindt er links en rechts doelgerichte herontwikkeling van panden plaats tot hotels of woonlocaties waar investeringen mee gepaard gaan."
In totaal zullen bedrijven volgens de bank dit jaar een kleine 80 miljard euro investeren, bijna 20 procent minder dan voor de crisis.

Detailhandel
Vooral de investeringen door de detailhandel zijn sinds de crisis hard achteruit gegaan, en liggen nu op 60 procent van het peil van 2008. "De combinatie van een dalende koopkracht en de verschuiving van verkoop naar internet komt hard aan in de detailhandel", aldus de ING-economen.
Ook in 2013 blijven de investeringen naar verwachting nog op een laag pitje staan. "Met de aanhoudende economische crisis keert de opgaande lijn volgend jaar nog niet terug", aldus ING.
Het lage investeringsniveau is te wijten aan "de zwakke economische situatie en daarmee samenhangend het sombere ondernemersklimaat".

Nieuw kabinet
Een nieuw kabinet zou volgens ING voor wat optimisme kunnen zorgen. "Maar de noodzaak tot bezuiniging blijft druk uitoefenen op afzetmarkten, zeker voor bedrijven die binnenlands georiënteerd zijn."
Het terugverdienen van investeringen is daarmee onzekerder dan ooit. Het inspelen op trends als internet en duurzaamheid biedt daarbij volgens ING nog kansen.
Computers en software waren de enige bedrijfsmiddelen waar tijdens de eerste helft van dit jaar groei kon worden genoteerd. "De aanschaf van moderne apparatuur zoals smartphones en tablets voor medewerkers heeft hieraan een flinke bijdrage geleverd", aldus het rapport.
Met name in de zorgsector en op energiegebied wordt nog altijd goed geïnvesteerd in nieuwe technologie.

Bron:

http://www.nuzakelijk.nl/ondernemen/2941996/vastgoed-drukt-bedrijfsinvesteringen.html

OXIMO Dé 1% makelaar
Wij verkopen ook uw eigendom aan 1% commissie (excl.btw) Contacteer ons voor meer informatie!

Twitter Facebook

VERKOOP AAN SLECHTS 1%! VRAAG NU JE SCHATTING!

Wist je dat je bij Oximo verkoopt voor slechts 1%? Geen verkoop = geen kosten! Denk je eraan je woning of grond te verkopen, maar zou je graag eerst een idee hebben van de waarde? Vul dan het contactformulier in en onze vastgoedexpert zal hiervoor vrijblijvend bij je langskomen.

Contacteer mij voor schatting

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag