Vastgoed drukt op bedrijfsinvesteringen

AMSTERDAM - Bedrijven zullen dit jaar bijna twintig miljard euro minder investeren in bedrijfsmiddelen. Vastgoed is volgens een rapport van ING de grootste boosdoener.

Vastgoed vertegenwoordigt een vijfde van alle bedrijfsinvesteringen. Er is echter sprake van forse leegstand van kantoren en minder grote behoefte aan vierkante meters, onder meer door de groei van online winkelen en flexibel (thuis)werken.
De lage investeringen in bedrijfsgebouwen zijn verantwoordelijk voor 60 procent van de daling van alle bedrijfsinvesteringen dit jaar.
Alleen logistieke vastgoed is volgens ING nog kansrijk; dat segment profiteert van de grotere behoefte aan opslagcapaciteit. "Ook vindt er links en rechts doelgerichte herontwikkeling van panden plaats tot hotels of woonlocaties waar investeringen mee gepaard gaan."
In totaal zullen bedrijven volgens de bank dit jaar een kleine 80 miljard euro investeren, bijna 20 procent minder dan voor de crisis.

Detailhandel
Vooral de investeringen door de detailhandel zijn sinds de crisis hard achteruit gegaan, en liggen nu op 60 procent van het peil van 2008. "De combinatie van een dalende koopkracht en de verschuiving van verkoop naar internet komt hard aan in de detailhandel", aldus de ING-economen.
Ook in 2013 blijven de investeringen naar verwachting nog op een laag pitje staan. "Met de aanhoudende economische crisis keert de opgaande lijn volgend jaar nog niet terug", aldus ING.
Het lage investeringsniveau is te wijten aan "de zwakke economische situatie en daarmee samenhangend het sombere ondernemersklimaat".

Nieuw kabinet
Een nieuw kabinet zou volgens ING voor wat optimisme kunnen zorgen. "Maar de noodzaak tot bezuiniging blijft druk uitoefenen op afzetmarkten, zeker voor bedrijven die binnenlands georiënteerd zijn."
Het terugverdienen van investeringen is daarmee onzekerder dan ooit. Het inspelen op trends als internet en duurzaamheid biedt daarbij volgens ING nog kansen.
Computers en software waren de enige bedrijfsmiddelen waar tijdens de eerste helft van dit jaar groei kon worden genoteerd. "De aanschaf van moderne apparatuur zoals smartphones en tablets voor medewerkers heeft hieraan een flinke bijdrage geleverd", aldus het rapport.
Met name in de zorgsector en op energiegebied wordt nog altijd goed geïnvesteerd in nieuwe technologie.

Bron:

https://www.nuzakelijk.nl/ondernemen/2941996/vastgoed-drukt-bedrijfsinvesteringen.html

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons