Vastgoed: 3 zaken die anders zijn sinds 1 januari 2020

1. Nationaal: Voorzichtiger kredietverstrekking

De NBB, de Nationale Bank van België, heeft de banken gevraagd om voorzichtiger te zijn bij het verstrekken van hypothecaire kredieten. Worden vooral geviseerd: leningen met een zeer hoge “loan to value” (d.w.z. een leenbedrag dat zeer dicht bij de waarde van het onroerend goed ligt) en leningen voor particulieren die niet van plan zijn om zelf in het onroerend goed te gaan wonen.

2. Wallonië: Pachtovereenkomst herzien

Deze hervorming is vooral gericht op boeren. In het verleden werd het overgrote deel van de huurcontracten mondeling afgesloten. Sinds 1 januari is het nu nodig om een schriftelijke en geregistreerde huurovereenkomst af te sluiten, met een begin- en einddatum.

3. Vlaanderen: Einde woonbonus

De woonbonus werd geschrapt. In het noorden van het land is het aantal aanvragen voor leningen hierdoor in het laatste kwartaal geëxplodeerd. De wetgever “compenseert” dit echter door de registratierechten te verlagen van 7 naar 6%. Dit geldt alleen voor goederen die na 1 januari 2020 zijn gekocht. Een andere bindende maatregel is de verplichting om aan strengere energiecriteria te voldoen.

Bron
Immovlan

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons