Van stoffige zolder tot nuttige leefruimte: 6 tips

Kan je thuis nooit rustig lezen of werken? Moet je regelmatig vechten om de afstandsbediening? Dan is een extra leefruimte geen overbodige luxe. En waarom niet op zolder?

Bouw je zolder om en maak een tweede ruimte voor werk en ontspanning. Waar beginnen? Wel, hier, met dit artikel. Lees onze 6 tips voor een metamorfose van je hoogste verdiep.

1. Laat de structuur controleren
Een leefruimte zorgt voor heel wat gewicht. Laat daarom je zolder goed controleren door een specialist in stabiliteit. Zo ben je zeker dat je mooie flatscreen binnenkort niet door de vloer zakt.

2. Zorg voor goede isolatie
Een ruimte waar je veel komt, moet goed geïsoleerd zijn. Omdat de zolderruimte zich juist onder het dak bevindt, is isolatie nog belangrijker. Met je dak verlies je namelijk zeer snel warmte in de winter – en wordt het zeer warm in de zomer.

PS: wist je dat je voor isolatie premies kan aanvragen? Lees ook: Wacht niet met isoleren nu er nog steunmaatregelen zijn.

3. Laat het licht binnen
Een leefruimte heeft licht nodig. Zolders zijn jammer genoeg niet altijd uitgerust met een veelvoud aan ramen. Vaak moet je het stellen met één klein dakraampje. Niets belet je echter om een aantal grote dakramen te installeren en zo de ruimte te doen herleven.

4. Benut ‘verloren’ ruimtes met kasten
Met een schuin dak verlies je ruimte aan de zijkanten van je zolder. Maar deze ruimte is niet echt verloren, toch niet als je het creatief bekijkt. En zeker niet als je er kasten plaatst om je spullen in op te bergen.

5. Creëer een warm gevoel
Mooie lusters en tafellampen geven aangename sfeerverlichting, terwijl ze ook functioneel zijn. Wil je echt een warme sfeer creëren? Zorg dan voor warme kleuren aan de muren – niet alleen met verf, maar ook met behangpapier en gordijnen – en leuke, gezellige meubels.

6. Overdrijf niet
Als je een ruimte voor het hele gezin wil creëren, moet alles in balans zijn. Maak er dus geen man cave van, maar maak de ruimte functioneel en gezellig. Een (niet te grote) televisie, een pingpongtafel, een zithoek en een bureau zorgen voor een goede balans tussen ontspanning, inspanning en werk.

Bron:
Hebbes.be

Gerelateerde artikels

Gevelrenovatie!

De gevel is zowat de etalage van je huis. Een etalage die vaak beproevingen ondergaat, zoals slecht weer, vervuiling en het verstrijken van de tijd, wat tot barsten kan leiden. Het is dus belangrijk hem regelmatig te onderhouden of hem zelfs volledig op te knappen. Maar hoeveel kost dat?
Lees meer

Renovatiepremies: dit verandert er in 2021!

Ben je van plan om je huis of appartement energiezuinig te renoveren? Dan kan je ook in 2021 nog beroep doen op de energie- en renovatiepremies van netbeheerder Fluvius. Behalve de nieuwe premies voor zonnepanelen en het verhogen van je energielabel zijn er ook heel wat blijvers en is er één uitvaller: de dakisolatiepremie voor doe-het-zelvers.
Lees meer

Slopen en heropbouwen aan 6% btw: dit zijn de voorwaarden!

Vandaag betaal je op de meeste plaatsen in ons land nog 21% btw als je een huis sloopt, bouwt of renoveert. De kersverse federale regering belooft om de komende vijf jaar werk te maken van een verlaagd btw-tarief van 6% voor iedereen die in België wil slopen en heropbouwen. Maar aan welke voorwaarden moet je precies voldoen om daar aanspraak op te maken?
Lees meer

(Ver)bouwplannen? Dit betekent het federale regeerakkoord voor jou!

Ga jij een huis bouwen of renoveren? Dan heeft de nieuwe federale regering misschien wel goed nieuws voor jou in petto. Volgens het regeerakkoord van de zogenaamde Vivaldi-coalitie geniet je binnenkort bijvoorbeeld van een verlaagd btw-tarief van 6% als je sloopt en herbouwt. We geven je een overzicht van de belangrijkste veranderingen op bouw- en woonvlak.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons