Unia lanceert online tool om discriminatie op huurmarkt aan te tonen

Het Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia lanceert een online tool waarmee kandidaat-huurders die gediscrimineerd worden tijdens hun zoektocht naar een woning, dat zelf kunnen bewijzen. Dat meldt het centrum vrijdag. Dergelijke test is volgens directeur Els Keytsman nuttig, omdat verhuurders nu veel bedekter discrimineren dan vroeger het geval was.

De tool werkt op basis van scenario's die normaal gezien gevolgd worden in het contact tussen kandidaat-huurders en immokantoren of eigenaars. De potentiële huurders krijgen een standaardscenario voor iemand met een gelijkaardig profiel, maar dan met Belgisch klinkende naam. Als hun contacten met de huurder anders verlopen dan het geval is dan bij de huurder zonder migratieachtergrond, gaan de alarmbellen rinkelen. 

Dat vermoeden van discriminatie is "heel belangrijk", zegt Keytsman, "want daardoor moet de eigenaar of makelaar zelf bewijzen dat hij of zij geen fout maakte en niet gediscrimineerd heeft". 

Als er sprake is van eventuele huurdiscriminatie, wordt nog niet meteen naar de rechter gestapt, verduidelijkt Keytsman. "Op dat moment gaan we rond de tafel zitten om te zien hoe we een oplossing kunnen vinden. Dat gaat van bijvoorbeeld excuses naar het volgen van een opleiding tot het afficheren van een antidiscriminatiecharter in de kantoren en op de website. In uitzonderlijke gevallen, als niemand wilt meewerken, trekken we naar de rechter."

Unia kreeg vorig jaar 131 meldingen van mensen met een migratieachtergrond die bij het zoeken naar een woning discriminatie signaleerden. Het jaar daarvoor waren dat er 118. In 2010 kwamen er 122 meldingen binnen. "Deze cijfers illustreren niet zozeer een stijging of een daling van het fenomeen. Wel bewijzen ze dat het een hardnekkig en lastig te bestrijden probleem blijft, ondanks een goede antidscriminatiewetgeving. Met de resultaten van onze praktijktests in de hand zal het bestrijden eenvoudiger worden", besluit Keytsman. 

De praktijktest is te vinden via de website.

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons