Uitstekend jaar voor Belgische investeringen in vastgoed

Naar aanleiding van de vastgoedbeurs EXPO REAL publiceert Jones Lang LaSalle nieuwe cijfers over de Belgische investeringsmarkt.

Op basis van die voorlopige data voorspelt de vastgoedadviseur een uitstekend eindresultaat voor 2013.
Jones Lang LaSalle (JLL) berekende het investeringsvolume in Belgisch vastgoed (exclusief residentieel vastgoed) voor de eerste negen maanden van 2013 op 2,1 miljard euro. Dat is ongeveer evenveel als in het volledige jaar 2012. Op basis van transacties die nu in de eindfase zitten, is het volgens JLL waarschijnlijk dat tegen het jaareinde het tienjarige gemiddelde van 2,6 miljard euro wordt gehaald. Het enthousiasme van JLL heeft dan ook vooral te maken met het feit dat dit degelijke resultaat in moeilijke economische tijden tot stand komt.

Vooral in het kantoorsegment veerde de investeringsmarkt op. Na een terugval in 2012 zijn kantoren nu weer het belangrijkste segment: kantoorinvesteringen vertegenwoordigen tot dusver 54 procent van het totale volume, tegenover 39 procent in 2012 . Een aantal grote deals, zoals de aankoop van de Belair (verhuurd voor 18 jaar aan de Federale Politie) door Hannover Leasing en een Aziatisch fonds voor 300 miljoen euro en de aankoop door L'Intégrale van de Wet 15 (verhuurd voor 15 jaar aan de Europese Commissie) voor 68 miljoen euro, duwden het volume na drie trimesters naar 1,1 miljard euro, 28 procent meer dan in het volledige jaar 2012. Volgens JLL is de markt voor 'core' kantoorproducten zeer liquide.

De toprendementen voor kantoren krompen tot 5,8 procent in de Leopoldwijk en verbeterden in andere centraal gelegen wijken tot 6 à 6,25 procent. Aan het andere uiteinde zijn de rendementen in de gedecentraliseerde wijken en in de periferie gestegen, naar een niveau dat schommelt tussen 7,5 en 9 procent. Er werden weer secundaire gebouwen verkocht aan investeerders die aangetrokken werden door de hoge rendementen, wat volgens JLL een ommekeer doet vermoeden in het risicoaverse gedrag van investeerders.

Winkels blijven in trek
Het investeringsvolume in winkelvastgoed blijft op peil en JLL verwacht dat het mooie resultaat van 2012 dit jaar overtroffen wordt. Na negen maanden registreerde JLL een investeringsvolume van 686 miljoen euro, tegenover 755 miljoen euro voor heel 2012. JLL schat dat dit volume tegen jaareinde stijgt tot minstens 900 miljoen euro. De toprendementen voor winkels bedroegen 4,25 procent, maar sommige transacties werden gerealiseerd tegen of zelfs onder 4 procent. Toprendementen voor shoppingcentra bleven ongewijzigd op 5 procent, en toprendementen voor baanwinkels verbeterden met 25 basispunten, tot 6 procent.

De investeringen in industriële gebouwen bleven relatief laag. Het volume na negen maanden bedroeg 152 miljoen euro, in vergelijking met 198 miljoen euro in 2012 en 194 miljoen euro voor het tienjarige gemiddelde. De toprendementen voor logistieke ruimten op de as Brussel-Antwerpen bleven stabiel tussen 7 en 7,5 procent, terwijl de toprendementen voor semi-industriële gebouwen in Brussel en in Antwerpen tussen 7,75 en 8,5 procent lagen. 

Bron:
Trends

Gerelateerde artikels

Wil je je residentiële woning verkopen?

Een woning verkopen kan soms best uitdagend lijken. Het is een proces waar de meesten nog niet zo veel ervaring mee hebben. Daarom geven we je graag wat meer uitleg over de wat er allemaal komt kijken bij zo’n verkoop
Lees meer

Een opbrengsteigendom kopen: met welke aspecten moet je rekening houden?

Geld op de bank: vandaag de dag vergaart het meer stof dan dat het opbrengt. Daarom is het slim om je geld op andere manieren in te zetten: door te investeren in vastgoed, bijvoorbeeld. Bezit je al een huis en denk je eraan om een opbrengsteigendom aan te kopen? Dan moet je wel met bepaalde aspecten en kosten rekening houden.
Lees meer

De voordelen van een tweede verblijf aan de Belgische kust!

Ok, dit jaar zit een buitenlandse reis er misschien niet in, maar ook in de komende jaren kan een tweede verblijf aan de Belgische kust je veel plezier schenken. Wij zetten even enkele voordelen van een tweede verblijf aan de kust op een rijtje. En ja, dat zijn er heel wat.
Lees meer

Investeren in onroerend goed: een pand of een fonds?

Wil je investeren in onroerend goed, dan zijn er 2 mogelijkheden: een pand kopen of investeren in een fonds. Investeer je in een fonds, dan spreid je je investering over verschillende panden en jij krijgt via een dividend een deel van de huuropbrengst. Wat is het interessantst?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons