Uitbetaalde premies voor energiebesparende renovaties stijgen fors

Het bedrag van de toegekende premies voor energiebesparende renovaties van woningen zit fors in de lift. Dat blijkt uit cijfers over het eerste kwartaal van 2015.

Terwijl in 2014 de premies voor dak-, vloer-, spouwmuur- en andere isolatie daalden, is er in het eerste kwartaal van 2015 een kentering. Dat blijkt uit cijfers van het aantal en vooral de bedragen van de uitgekeerde REG-premies. Die worden betaald door de netwerkbeheerders om rationeel energieverbruik te bevorderen.

Mogelijk anticipeert de Vlaming op de eerder aangekondigde hervorming en kiest hij het zekere voor het onzekere. ‘Een hervorming is nodig, want we zien dat de interesse voor bepaalde premies afneemt terwijl er nog veel werk is in Vlaanderen’, zegt Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD). ‘We willen het systeem vereenvoudigen om mensen ertoe aan te zetten eindelijk eens werk te maken van die energiebesparende ingrepen.’ Die hervorming wordt over enkele maanden voorgesteld.

In het eerste kwartaal van 2015 bleef dakisolatie de populairste vorm van energiebesparing. Het aantal dossier steeg jaar op jaar met 28 procent, terwijl het totale bedrag aan premies met 50 procent toenam. ‘De aanzienlijke toename van het uitgekeerde bedrag betekent dat grotere dakoppervlaktes zijn geïsoleerd: grotere daken, maar ook meer oppervlakte in totaal’, zegt Turtelboom. Sinds 2014 zijn de maximale dakoppervlaktes waarvoor een premie kan worden aangevraagd afgeschaft. Bovendien is er voor dakisolatie ook een federale belastingvermindering.

Voor vloer- en kelderisolatie steeg het aantal dossiers met 27 procent en het totale uitgekeerde bedrag met 35 procent. Minder Vlamingen investeerden in spouwmuur-, buitenmuur- en glasisolatie, maar ook daar werden grotere oppervlaktes geïsoleerd.

Het aantal dossiers voor de in 2014 ingevoerde combipremie neemt elk kwartaal toe. Wie zowel muren als glas isoleert, krijgt daarvoor een hogere premie dan beide premies afzonderlijk.

Bij niet-woongebouwen, zoals bedrijfspanden en winkels, daalt het totaal aantal dossiers, maar stijgt het totaal uitgekeerde bedrag aan energiepremies (+ 34,7%). Ook dat wijst erop dat grotere oppervlaktes worden geïsoleerd.

De Vlaamse regering nam al initiatieven om energiezuinige renovaties te stimuleren. Sinds begin dit jaar kan met een energielening tot 10.000 euro geleend worden op vijf jaar tegen een rente van 2 procent. Kwetsbare groepen lenen renteloos.

De teller staat intussen op 1.094 energieleningen. En in de geplande hervorming van de schenkingsrechten voor vastgoed is in een lager tarief voorzien voor wie voor 10.000 euro energiebesparende werken uitvoert.

Bron:
Tijd

Gerelateerde artikels

Gevelrenovatie!

De gevel is zowat de etalage van je huis. Een etalage die vaak beproevingen ondergaat, zoals slecht weer, vervuiling en het verstrijken van de tijd, wat tot barsten kan leiden. Het is dus belangrijk hem regelmatig te onderhouden of hem zelfs volledig op te knappen. Maar hoeveel kost dat?
Lees meer

Renovatiepremies: dit verandert er in 2021!

Ben je van plan om je huis of appartement energiezuinig te renoveren? Dan kan je ook in 2021 nog beroep doen op de energie- en renovatiepremies van netbeheerder Fluvius. Behalve de nieuwe premies voor zonnepanelen en het verhogen van je energielabel zijn er ook heel wat blijvers en is er één uitvaller: de dakisolatiepremie voor doe-het-zelvers.
Lees meer

Slopen en heropbouwen aan 6% btw: dit zijn de voorwaarden!

Vandaag betaal je op de meeste plaatsen in ons land nog 21% btw als je een huis sloopt, bouwt of renoveert. De kersverse federale regering belooft om de komende vijf jaar werk te maken van een verlaagd btw-tarief van 6% voor iedereen die in België wil slopen en heropbouwen. Maar aan welke voorwaarden moet je precies voldoen om daar aanspraak op te maken?
Lees meer

(Ver)bouwplannen? Dit betekent het federale regeerakkoord voor jou!

Ga jij een huis bouwen of renoveren? Dan heeft de nieuwe federale regering misschien wel goed nieuws voor jou in petto. Volgens het regeerakkoord van de zogenaamde Vivaldi-coalitie geniet je binnenkort bijvoorbeeld van een verlaagd btw-tarief van 6% als je sloopt en herbouwt. We geven je een overzicht van de belangrijkste veranderingen op bouw- en woonvlak.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons