Tweede verblijf: een fiscaal belastingparadijs?

Met de zomer voor de deur is het niet oninteressant om te investeren in een tweede verblijf. De lening voor een tweede woning geeft namelijk ook een groter fiscaal voordeel dan die voor een eerste woning. Dat komt omdat de Vlaamse en federale fiscale regels niet matchen.

Sinds de zesde staatshervorming is de woonbonus, de belastingvermindering waarop je recht hebt als je een hypothecaire lening afsluit voor het eigen huis een regionale bevoegdheid geworden. Vlaanderen heeft als eerste regio van die bevoegdheid gebruik gemaakt en de woonbonus afgebouwd. 

Dat heeft het vreemde effect dat een lening voor een tweede huis een groter fiscaal voordeel oplevert dan de lening voor een eerste eigen woning. De lening voor het tweede huis, waarin de eigenaar niet zelf woont, is immers een federale bevoegdheid gebleven. En die federale overheid heeft de spelregels (nog) niet veranderd. Dat maakt dat iemand die leent om een tweede huis te kopen en vervolgens te verhuren, een groter voordeel heeft dan iemand die leent om zijn eigen huis te kopen of te bouwen. 

Het is wel zo dat de eigen woning helemaal niet belast wordt in de personenbelasting terwijl een tweede woning wel belast wordt op het geïndexeerde kadastrale inkomen, verhoogd met 40 procent. Maar de werkelijke huurinkomsten liggen meestal heel wat hoger dan dat kadastrale inkomen. Er zijn wel geruchten dat de overheid de kadastrale inkomens zou aanpassen. Maar of dit effectief zal veranderen zal de toekomst nog moeten uitwijzen. 


Deel dit artikel

Ontvang je gratis gids

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag