Tweede verblijf aan kust wordt duurder, makelaars verontrust

Vier van de tien kustgemeenten verhogen de taks op tweede verblijven fors. Nog eens twee tot drie gemeenten overwegen de belasting volgend jaar in te voeren. De vastgoedmakelaars aan de kust trekken aan de alarmbel. 

‘Steeds meer eigenaars beginnen zich vragen te stellen’, zegt Dajo Hermans, woordvoerder van het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV), in Het Laatste Nieuws. ‘Als men de kusteconomie verder naar de vaantjes wil helpen, moet men de taksen nog verder verhogen.’ 

Inkomsten
Zowat 350.000 Belgen hebben een tweede verblijf. Naar schatting 85.000 van hen hebben een residentie aan de Belgische kust. Voor de kustgemeenten zijn die tweede verblijven een serieuze bron van inkomsten. 

Om hun (lege) kas te vullen, trekken vier gemeenten - Oostende, Koksijde, Blankenberge en Knokke-Heist - de taks op de tweede verblijven dit jaar fors op. Zo betaalt u in Oostende voor een residentie vanaf dit jaar 1.000 euro aan taks, of 54 procent meer dan een jaar geleden. 

Doorsneegezinnen
Volgens het BIV gaan de gemeentebesturen uit van het cliché dat de eigenaars van tweede verblijven over het algemeen kapitaalkrachtig zijn. Een misvatting, zo blijkt uit een rondvraag bij 220 makelaars aan de kust. 

‘Slechts een minderheid (35 procent) behoort tot de kapitaalkrachtigen’, zegt Dajo Hermans. ‘De grote meerderheid van de tweede verblijvers aan de kust zijn doorsneegezinnen voor wie een belastingverhoging met een paar honderd euro wel kan doorwegen in het budget.’ (Belga/KVDA)

Bron:
Trends.knack.be

Gerelateerde artikels

Een buitenverblijf kopen? Hiermee moet je rekening houden!

Een eigen vakantiehuisje kopen? Perfect mogelijk, maar niet voor iedereen weggelegd. Overweeg het het kopen van een buitenverblijf, dan houd je maar beter rekening met volgende zaken.
Lees meer

Zo kan je jullie tweede verblijf ‘inkopen’ bij een echtscheiding

Je bent samen met je echtgenoot eigenaar van een investeringspand dat jullie verhuren. Hoe kan je, als het tot een echtscheiding zou komen, er voor zorgen dat je dit pand kan ‘inkopen’?
Lees meer

Vlamingen willen allemaal hetzelfde vastgoed aan de kust kopen  

De vastgoedmarkt aan onze kust doet het de jongste tijd bijzonder goed. Het aantal verkopen steeg er in één jaar tijd met liefst een vijfde. Maar wat pas écht opvalt? De Vlaming is bijzonder voorspelbaar als het gaat om de aankoop van zijn stulpje aan de zee. Meer nog: soms lijkt het alsof we allemaal naar hetzelfde “ideale” tweede verblijf aan onze kust op zoek zijn. Dit zijn de drie grootste klassiekers.
Lees meer

De voordelen van een vakantiewoning

De aanhoudende lage rente zorgt ervoor dat meer en meer mensen de blik op vastgoed richten. Een tweede woning als investering is immers een uitstekend alternatief voor sparen en beleggen. Maar ook als vakantieverblijf biedt een tweede woning heel wat voordelen, die ook rekening houden met recente maatschappelijke trends zoals het nieuwe werken en de, in dit tijdperk van het internet der dingen, toenemende nood aan de “verbinding tussen mensen”.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons