21 mei 2013

Vier van de tien kustgemeenten verhogen de taks op tweede verblijven fors. Nog eens twee tot drie gemeenten overwegen de belasting volgend jaar in te voeren. De vastgoedmakelaars aan de kust trekken aan de alarmbel.

‘Steeds meer eigenaars beginnen zich vragen te stellen’, zegt Dajo Hermans, woordvoerder van het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV), in Het Laatste Nieuws. ‘Als men de kusteconomie verder naar de vaantjes wil helpen, moet men de taksen nog verder verhogen.’

Inkomsten
Zowat 350.000 Belgen hebben een tweede verblijf. Naar schatting 85.000 van hen hebben een residentie aan de Belgische kust. Voor de kustgemeenten zijn die tweede verblijven een serieuze bron van inkomsten.

Om hun (lege) kas te vullen, trekken vier gemeenten - Oostende, Koksijde, Blankenberge en Knokke-Heist - de taks op de tweede verblijven dit jaar fors op. Zo betaalt u in Oostende voor een residentie vanaf dit jaar 1.000 euro aan taks, of 54 procent meer dan een jaar geleden.

Doorsneegezinnen
Volgens het BIV gaan de gemeentebesturen uit van het cliché dat de eigenaars van tweede verblijven over het algemeen kapitaalkrachtig zijn. Een misvatting, zo blijkt uit een rondvraag bij 220 makelaars aan de kust.

‘Slechts een minderheid (35 procent) behoort tot de kapitaalkrachtigen’, zegt Dajo Hermans. ‘De grote meerderheid van de tweede verblijvers aan de kust zijn doorsneegezinnen voor wie een belastingverhoging met een paar honderd euro wel kan doorwegen in het budget.’ (Belga/KVDA)

Bron:
Trends.knack.be


Twitter Facebook Google-plus

VRAAG NU UW SCHATTING!

Denkt u eraan uw woning of grond te verkopen, maar zou u graag eerst een idee hebben van de waarde? Vul dan het contactformulier in en onze vastgoedexpert zal vrijblijvend bij u langskomen voor een uitgebreide waardebepaling.

Contacteer mij voor schatting

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag