Vijf tips voor een perfect warme badkamer

In je badkamer draag je dikwijls weinig of geen kleren. Dus is een uitgebalanceerde verwarming er nog belangrijker dan in andere ruimtes. Luc Brants, productmanager bij radiatorfabrikant Radson, geeft vijf tips voor een badkamer waar het altijd lekker warm is.

1. Hou rekening met langer stookseizoen
"Het stookseizoen duurt normaal van begin oktober tot eind maart", weet Brants. "Maar in de badkamer is dat langer. Omdat de temperatuur er hoger moet liggen: 23 à 24 graden. Dat graadje verschil is afhankelijk of je werkt met vloerverwarming of radiatoren."

Extra buffervat
"Het probleem is dat de meeste cv-ketels onvoldoende laag kunnen moduleren om alleen de badkamer rendabel te verwarmen. Voor een stabiele werking is het daarom soms nodig om een klein buffervat te installeren. Zo neemt de watercapaciteit toe en vermijd je het veelvuldig aan- en uitschakelen van je ketel."

2. Kies voor stralingswarmte
"Vloerverwarming is altijd aangenamer dankzij de stralingswarmte. Voor hetzelfde comfortgevoel kan je één graad lager stoken. In renovaties is vloerverwarming meestal niet mogelijk omdat de vloeropbouwhoogte het niet toelaat." Wandverwarming vormt dan een alternatief: "Zo heb je ook stralingswarmte, maar zonder ingrijpende werken", zegt Brants. "Bovendien is de warmteafgiftecapaciteit van wanden hoger door de grotere beschikbare oppervlakte."

Voor wandverwarming heb je twee opties, die in prijs overeenkomen met vloerverwarming: Nat system
De goedkoopste oplossing, volgens Brants. En ook de beste keuze voor binnenmuren: eerst komen er cliprails tegen de wand. Het leidingwerk wordt in deze rails geplaatst. Ten slotte volgt vezelversterkte pleisterafwerking. De totaal opbouwdikte bedraagt ongeveer drie centimeter.

Droog system
Voor als je wandverwarming plaatst in een buitenmuur. Eerst komt een laag isolatie, vervolgens de leidingen, gipsplaten en ten slotte de muurafwerking. Brants: "Interessant bij slecht geïsoleerde buitenmuren. Je slaat twee vliegen in één klap: de warmteverliezen worden gecompenseerd en er ontstaat een aangename stralingswarmte. Gedaan met de koude straling van de buitenmuur."

3. Vloerverwarming alleen volstaat (meestal) niet
"In zeer goed geïsoleerde woningen ligt de warmtevraag in de badkamer rond de 700 watt. Dan volstaat vloerverwarming. Maar in de meeste woningen bedraagt de warmtevraag minstens 1.500 watt. Dan moet je de vloer- of wandverwarming aanvullen met een radiator of eventueel een handdoekdroger."

4. Handdoekwarmer is aanvullend
Een veelgemaakte fout: één handdoekdroger die de volledige warmtevraag moet dekken. "Voor voldoende comfort moet je die minstens combineren met een gewone radiator of vloerverwarming. Maar vloerverwarming blijft het meest comfortabel. Naast de stralingswarmte is er ook die aangenaam warme vloer."

5. Kies voor elektrische (bij)verwarming
Het klinkt als vloeken in de kerk, maar Brants raadt een elektrische radiator aan. Als je PV-panelen hebt, ten minste. "In de badkamer heb je enkel ’s morgens en ’s avonds twee uur warmte nodig. Een elektrisch badkamerradiator van 1.500 watt, eventueel als aanvulling op vloerverwarming, is daarvoor ruim voldoende." "Dat biedt twee voordelen: je kan snel inspelen op de warmtevraag en het teveel aan opgewekte stroom zelf gebruiken. Interessant met het oog op een toekomstige netvergoeding."

En je E-peil dan?
Elektrische verwarming wordt zwaar afgestraft in de EPB-regelgeving. Daarom geeft Brants de volgende tip: "Je EPB-verslaggever mag van de badkamer een aparte entiteit maken. Dit moet hij zeker doen als je een elektrische radiator plaatst. Zo stijgt het E-peil met slechts één punt in plaats van vier à vijf."

Bron:
Livios

Gerelateerde artikels

(Ver)bouwplannen? Deze regels veranderen vanaf 2021

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning voldoen aan de BEN-eisen. Het E-peil wordt strenger, maar het S-peil voorlopig nog niet. Ook de btw voor sloop en heropbouw wordt verlaagd naar 6%. Welke eisen en regels veranderen er mogelijk nog? Wij zochten het voor je uit.
Lees meer

Wanneer is grond bouwgrond?

Stel: u hebt een stuk grond op het oog in een mooie, rustige straat. Hoe kunt u nu zeker weten dat het om bouwgrond gaat?
Lees meer

Welke verbouwingswerken zijn nodig bij het kopen van een oude woning?

Een oude woning kopen betekent renoveren. Vaak gaat het om smaak en wooncomfort, maar sommige werken zijn wettelijk verplicht. Wij zetten even de belangrijkste verbouwingen met meerwaarde op een rijtje.
Lees meer

Zo worden de kosten verdeeld bij de terrasrenovatie van een appartement!

In heel wat appartementsgebouwen moeten op termijn de terrassen worden gerenoveerd. Wie betaalt daar uiteindelijk de rekening van? Moeten de eigenaars van de terrassen deze renovatie altijd zelf betalen?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons