Tips voor een diervriendelijk huis

Denk je eraan om een huisdier te nemen, dan moet je toch rekening houden met een aantal zaken. Ga je er goed voor kunnen zorgen? Wat doe je wanneer je op vakantie gaat? Ga ik er wel tijd genoeg voor hebben? En… is je woning er wel klaar voor? Met de volgende tips maak je je woning diervriendelijk.

Ben je aan het bouw of renoveren en weet je al dat er een huisdier zal komen, dan kan je misschien meteen al denken en rekening houden met bepaalde zaken. Waar zal je hond slapen? De wasplaats misschien wat groter maken zodat het beestje daar kan liggen? Misschien een plek voorzien in de garage waar je de vuile poten van de hond kan schoonmaken na een wandeling? En een honden- of kattenluik kan je beter nu al inbouwen en mooi wegwerken dan achteraf nog te moeten kappen en breken.

Heb je (of overweeg je) een houten vloer, dan zullen er onvermijdelijk krassen ontstaan na verloop van tijd. Een goed alternatief is een laminaatvloer met een krasvaste laag. Of tegels met een houtprint! Die zijn bijna niet van echt te onderscheiden en je hond kan rondlopen zonder dat jij met angst moet toekijken en hopen dat die viervoeter geen krassen maakt.

Zo’n kunststof hondenmand is niet altijd een eyecatcher in je interieur. Heb je geen twee linkerhanden dan kan je misschien zelf een leuke slaapplek maken. Denk bijvoorbeeld aan zo’n oude fruitkist om maak iets met steigerhout? Veel charmanter dan plastiek.

Hou misschien ook rekening met je interieur. Verwacht je een zwarte hond of kat en heb je een witte zetel en een licht gekleurd vloerkleed? Dan hou je er best rekening mee dat je de haren van je nieuwe huisgenoot veel sneller zal zien hangen en liggen dan bij een donkerkleurige zetel. Kortom: je zal misschien nog sneller naar de stofzuiger moeten grijpen.

Een goede stofzuiger is sowieso een noodzaak wanneer je huisdieren hebt. Haren of pluimen, het maakt niet uit, je zal vaker naar die stofzuiger moeten grijpen. Zorg er dus voor dat je materiaal goed is. En reinig ook tijdig de filters van het toestel! Hou ook rekening met het feit dat er “ongelukjes” zullen gebeuren. Zeker in het begin moet een pub of kitten nog heel veel leren en zal het al eens fout lopen. De juiste reinigingsproducten bij de hand hebben, zodat je snel kunt handelen en de geur geen kans heeft om in te trekken of er blijvende vlekken kunnen ontstaan, zal al een stuk minder stress veroorzaken.

Denk ook aan de bekleding van je zitbank. Een strakke, lederen zetel kan mooi zijn, maar de scherpe nagels van een kat of hond kunnen ervoor zorgen dat het snel van een strakke, naar een afgeleefde look zal gaan… en wees er maar zeker van dat die zitbank écht niet alleen van jou is. Microfiber stof is in dat geval een veel betere keuze: eenvoudiger in onderhoud en blijft langer mooi.

Overweeg je om vissen in huis te halen, dan zal je natuurlijk geen last hebben van haren en krassen of krabben van nagels. Met een aquarium kan je bovendien echt mooie en leuke dingen doen en zorgen voor een schitterende blikvanger in je woning. Maar zo’n schitterend aquarium kan ook aardig wat geld kosten en vergt ook wel de nodige kennis van zaken. Denk alleen al maar aan de plek waar je de vissen zal zetten. Informeer je dus goed op voorhand.

Net als een aquarium, kan een volière ook leuk zijn. Maar ook hier moet je rekening houden met een aantal factoren die van belang zijn om de dieren gezond te houden. Zet ze niet op een plek waar heel veel beweging is waardoor de dieren amper rust hebben. Ook niet op plaats waar veel tocht is. Zaken als luchtverfrissers en sigarettenrook kunnen ook fataal zijn.

Hou je met al deze zaken al rekening, dan kan je met een gerust hart je nieuwe huisdier verwelkomen. 

Bron:
Zimmo


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag