Tips voor als je ramen aan vervanging toe zijn

Nu het weer er zich wat beter toe leent, is het misschien tijd om je ramen aan te pakken. Dat lijkt misschien eenvoudig, maar je houdt beter toch enkele zaken in het achterhoofd. We lijsten er alvast enkele belangrijke op.

1. Kies voor prijs-kwaliteit

Goedkoop op korte termijn, is dat niet altijd over een langere periode. Let op de kwaliteit van de ramen en de vakmannen die je aan het werk zet. Bekijk recensies op het internet en informeer bij vrienden of ze al ervaring met een bepaalde leverancier hebben. Vraag ook zeker aan de specialist zelf wat referenties en informeer naar certificaten. 

Ook al zijn kozijnen niet goedkoop, hou niet enkel rekening met de aankoopprijs. Hou zeker het onderhoud in je achterhoofd. Zo mag hout in aankoop dan wel een stuk goedkoper zijn dan bijvoorbeeld aluminium, in onderhoud kost het dan weer heel wat meer. Op langere termijn zijn aluminium ramen dan ook vaak een stuk voordeliger. Vooraf deze oefening maken is geen overbodige luxe. 

2. Isoleer, maar overdrijf niet

De hoogste norm mag dan wel HR +++ zijn, vaak is HR ++ meer dan voldoende. HR ++ glas is heel wat minder prijzig en heeft ook een uitstekende isolatiewaarde. Ook dit type glas laat amper wat warmte ontsnappen en voldoet dus vaak ruimschoots. 

3. Kies voor een veilige oplossing

Bespaar zeker niet op de beveiliging van je ramen. Het is vaak de zwakke schakel in de beveiliging van je huis. Kies voor inbraakwerende sloten voor op je ramen. Deze worden gemerkt door een SKG logo en sterren. Hoe meer sterren, hoe langer de inbreker nodig heeft om deze open te breken. Ga voor de drie sterren! Zorg er zeker voor dat deze vakkundig geplaatst zijn, anders heeft je investering geen enkel nut. Meer tips om je huis te beveiligen, vind je hier. 

We sommen nog even in het kort de belangrijkste aspecten van de mogelijke materialen op. Zo kan je verstandig kiezen. 

  • PVC-ramen: vaak zijn deze een stuk voordeliger dan houten of aluminium exemplaren en ze vergen bijzonder weinig onderhoud. Ze zijn wel het minst duurzaam en van het uitzicht moet je houden. 

  • Aluminium: veruit de duurste optie als het op ramen aankomt. Aluminium ramen zijn wel makkelijk in onderhoud, duurzaam en strak. Ze passen perfect in een hedendaags interieur. 

  • Houten ramen: hout isoleert uitstekend en heeft ook nog eens een kenmerkend uitzicht. De kleuren zijn makkelijk aanpasbaar. Je zal ze wel zeer geregeld een nieuw likje verf moeten geven, dus ze vergen wel wat onderhoud en nazorg. 

  • Stalen ramen: ogen esthetisch geweldig, omdat smalle profielen mogelijk zijn, maar zijn vaak peperduur. Het gebruikte materiaal is bestand tegen corrosie en is beschikbaar in heel wat kleuren. 

Bron: Immovlan

Gerelateerde artikels

Gevelrenovatie!

De gevel is zowat de etalage van je huis. Een etalage die vaak beproevingen ondergaat, zoals slecht weer, vervuiling en het verstrijken van de tijd, wat tot barsten kan leiden. Het is dus belangrijk hem regelmatig te onderhouden of hem zelfs volledig op te knappen. Maar hoeveel kost dat?
Lees meer

Renovatiepremies: dit verandert er in 2021!

Ben je van plan om je huis of appartement energiezuinig te renoveren? Dan kan je ook in 2021 nog beroep doen op de energie- en renovatiepremies van netbeheerder Fluvius. Behalve de nieuwe premies voor zonnepanelen en het verhogen van je energielabel zijn er ook heel wat blijvers en is er één uitvaller: de dakisolatiepremie voor doe-het-zelvers.
Lees meer

Slopen en heropbouwen aan 6% btw: dit zijn de voorwaarden!

Vandaag betaal je op de meeste plaatsen in ons land nog 21% btw als je een huis sloopt, bouwt of renoveert. De kersverse federale regering belooft om de komende vijf jaar werk te maken van een verlaagd btw-tarief van 6% voor iedereen die in België wil slopen en heropbouwen. Maar aan welke voorwaarden moet je precies voldoen om daar aanspraak op te maken?
Lees meer

(Ver)bouwplannen? Dit betekent het federale regeerakkoord voor jou!

Ga jij een huis bouwen of renoveren? Dan heeft de nieuwe federale regering misschien wel goed nieuws voor jou in petto. Volgens het regeerakkoord van de zogenaamde Vivaldi-coalitie geniet je binnenkort bijvoorbeeld van een verlaagd btw-tarief van 6% als je sloopt en herbouwt. We geven je een overzicht van de belangrijkste veranderingen op bouw- en woonvlak.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons