5 tips om te besparen bij een verbouwing

Je woning grondig onder handen nemen, kan aardig wat centen kosten. Toch zijn er best een aantal handigheidjes waardoor je de totaalprijs kan drukken. Welke dat zijn? Met deze 5 tips kom je al een heel eind, dat staat vast!  

1. Denk goed na over je materiaalkeuze
Ok, het oog wil natuurlijk ook wat, maar moet die trap werkelijk uit eik zijn of zal een trap uit beukenhout ook wel volstaan? Een goed evenwicht tussen luxe en duurzaamheid is aangewezen. Investeren is kwaliteit is verstandig, investeren in luxe kan leuk zijn, maar is geen must.    2. Denk eerst na, plan en hou je financiën goed bij
Het is een klassiek verhaal, maar verbouwingen komen vaak een heel stuk duurder uit dan voorzien. Vaak ligt aan het ontbreken van een visie en een plan. Als je vervolgens ook nog eens de financiën uit het oog verliest kan verbouwen uitdraaien op een fiasco. Een duidelijk stappenplan, een doorgedreven kostenraming en een goede monitoring van de uitgaven kan veel onheil voorkomen.    3. Doe zoveel mogelijk zelf
Ben je een pietje precies, hou er dan rekening mee dat het resultaat misschien niet zo goed zal zijn dan dat een renovatie-expert je huis aanpakt. Ben je echter ook met wat minder tevreden en mag het wat langer duren, dan loont het zeker en vast om zelf de handen uit de mouwen te steken. Gespecialiseerde werken laat je beter over aan vaklui, maar kleine werkjes kan je waarschijnlijk best zelf.   4. Vraag meerdere offertes aan   Er mag dan misschien wat tijd in kruipen, dat haal je er financieel dubbel en dik uit. De prijsverschillen voor gelijkaardige klusjes tussen de verschillende aannemers zijn vaak enorm. Google websites waar je je aanvraag in één keer naar meerdere aannemers tegelijkertijd kan sturen. Vergelijken loont!    5. Betaal de verbouwing vanuit je hypotheek
Om de verbouwing te financieren kan je misschien je hypotheek laten verhogen. Dit is interessant omdat de kosten dan kunnen afgetrokken worden van je belasting. Als je een huis koopt en weet dat er wel wat verbouwingswerken zitten aan te komen, dan is het verstandig om direct een hogere hypotheek af te sluiten. Zo hoef je geen tweede keer langs de notaris te passeren en wederom kosten op te hoesten. 

Bron:
Immovlan

Gerelateerde artikels

Gevelrenovatie!

De gevel is zowat de etalage van je huis. Een etalage die vaak beproevingen ondergaat, zoals slecht weer, vervuiling en het verstrijken van de tijd, wat tot barsten kan leiden. Het is dus belangrijk hem regelmatig te onderhouden of hem zelfs volledig op te knappen. Maar hoeveel kost dat?
Lees meer

Renovatiepremies: dit verandert er in 2021!

Ben je van plan om je huis of appartement energiezuinig te renoveren? Dan kan je ook in 2021 nog beroep doen op de energie- en renovatiepremies van netbeheerder Fluvius. Behalve de nieuwe premies voor zonnepanelen en het verhogen van je energielabel zijn er ook heel wat blijvers en is er één uitvaller: de dakisolatiepremie voor doe-het-zelvers.
Lees meer

Slopen en heropbouwen aan 6% btw: dit zijn de voorwaarden!

Vandaag betaal je op de meeste plaatsen in ons land nog 21% btw als je een huis sloopt, bouwt of renoveert. De kersverse federale regering belooft om de komende vijf jaar werk te maken van een verlaagd btw-tarief van 6% voor iedereen die in België wil slopen en heropbouwen. Maar aan welke voorwaarden moet je precies voldoen om daar aanspraak op te maken?
Lees meer

(Ver)bouwplannen? Dit betekent het federale regeerakkoord voor jou!

Ga jij een huis bouwen of renoveren? Dan heeft de nieuwe federale regering misschien wel goed nieuws voor jou in petto. Volgens het regeerakkoord van de zogenaamde Vivaldi-coalitie geniet je binnenkort bijvoorbeeld van een verlaagd btw-tarief van 6% als je sloopt en herbouwt. We geven je een overzicht van de belangrijkste veranderingen op bouw- en woonvlak.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons