Tips om de EPC-waarde van je woning te laten dalen

Wanneer je woning een hoge EPC-waarde heeft, heb je waarschijnlijk een hoog energieverbruik. Gelukkig zijn er enkele stappen die je kunt ondernemen om de EPC-waarde en je energiefactuur te doen dalen. Wij vertellen je hoe.

Wat is EPC?

De EPC-waarde (Energie Prestatie Certificaat) van een woning drukt het energieverbruik per jaar, per vierkante meter bruikbaar vloeroppervlak uit. Deze waarde wordt uitgedrukt in kWh/m²/jaar en bevindt zich in de meeste gevallen tussen de 0 en 600. Hoe lager het energieverbruik, hoe lager de EPC-score zal zijn, dus hoe beter het resultaat van het Energie Prestatie Certificaat.

De EPC-waarde geeft dus een indicatie van hoe ‘energiezuinig’ je woning is. Voor de berekening van deze waarde wordt rekening gehouden met twee energieverbruikers in je woning: de verwarmingsinstallatie en warmwaterinstallatie. Huishoudelijke toestellen worden niet meegerekend in de EPC-score. Energieproductie zoals zonnepanelen en een zonneboiler worden dan weer wel in rekening gebracht.

Toch moet je voor de EPC-score ook rekening houden met extra factoren als:
– Gaat het om een open bebouwing, een halfopen huis, rijhuis of appartement. (Denk maar aan de isolatieverschillen.)
– Wat is het bouwjaar van de woning? Een rijwoning van 1970 kan een gemiddelde EPC-waarde hebben van 588, terwijl een recente woning onder een waarde van 200 duikt.
– Is de verwarming elektrisch, op gas of op stookolie?

Hoe EPC-waarde verlagen?

Hoe hoger de EPC-waarde, hoe meer energie uw woning verbruikt, waardoor het moeilijker wordt om je woning eventueel ooit te verkopen. Maar gelukkig kan de EPC-waarde omlaag gehaald worden door een aantal acties.

1. Dakisolatie
Warmte stijgt in een huis, waardoor het hoogstwaarschijnlijk langs je dak zal ontsnappen. In een goed geïsoleerde woning is er minder verwarming nodig. Een snelle en relatief goedkope aanpassing om je EPC-waarde omlaag te halen, is het isoleren van je dak. Isolatiemateriaal is makkelijk zelf te plaatsen. Volgens de Vlaamse dakisolatienorm moet zelfs iedere woning tegen 2020 dakisolatie (of zoldervloerisolatie) hebben. Informeer ook zeker naar de premies die je eventueel kunt krijgen voor het isoleren van je dak.

2. Beglazing ramen en deuren
Oudere woningen hebben vaak nog slecht geïsoleerde ramen en deuren. Daardoor ligt de EPC-waarde van oudere woningen ook vaak heel hoog. Indien er nog enkel glas aanwezig is in de woning is het aan te raden om deze te vervangen door dubbele beglazing. Tegen 2020 moeten zelfs alle woningen (ook huurhuizen) minstens dubbel glas hebben. Tegenwoordig kun je zelfs kiezen voor driedubbele beglazing. Deze laatste optie is natuurlijk iets duurder en is dus ook niet meteen terugverdiend na een besparing op het energiefactuur. Vergeet ook niet om rekening te houden met de omkadering van ramen en/of deuren. Bepaalde soorten hout laten bijvoorbeeld veel meer energie door dan de laatste generatie aluminium omkadering.

3. Isolatie buitenmuren
Een goede isolatie van je buitenmuren kan de EPC-waarde van je woning tot 30% doen dalen! De isolatie van buitenmuren is ingrijpender voor de EPC-score dan nieuwe ramen of deuren, maar vergt uitgebreidere renovatiewerken. Voldoende tijd, zin en budget zijn dus een vereiste wanneer je aan deze onderneming begint. Maar weet dat er ook renovatiepremies bestaan die een deel van de isolatie-investering terugbetalen.

4. Verwarmingsketel
De meest voor de hand liggende optie is het vervangen van een gedateerde verwarmingsketel. Het vervangen van een atmosferische gasketel van 1990 door een nieuwe gas condensatieketel zorgt voor een verbetering van ongeveer 20% qua EPC-score. Het plaatsen van een nieuwe ketel is dus zeker en vast het overwegen waard. Ook hiervoor kun je een premie krijgen. De premie voor een verwarmingsketel kan nooit meer zijn dan € 7.500. Je krijgt 20 of 30% van de facturen terugbetaald, afhankelijk van je inkomen. Hiervoor moet je minstens voor € 2.500 (excl. btw) geïnvesteerd hebben.

Andere stappen

Heb je de grootste aanpassingen, zoals hierboven opgesomd, volbracht in jouw woning, maar wil je nog een stap verder gaan? Dan zijn volgende extra’s misschien voor jou wel de moeite waard:

-Vloerisolatie: zo vang je warmteverlies op via de vloer. Al is het niet evident om bij een verbouwing de vloer nog te isoleren. Ofwel moet de vloer worden uitgegraven, ofwel moet het vloerniveau verhoogd worden. Vloerisolatie brengt dan in ieder geval hoge kosten met zich mee. Als men het vloerniveau verhoogt, wordt de ruimte lager en moet men deuropeningen en mogelijk ook raamopeningen aanpassen. Je kan ook aan de onderkant isoleren.

-Zonnepanelen: deze hebben een gunstige invloed op de EPC-waarde. Je gebruikt immers het rechtstreekse licht van de zon om energie op te wekken.

-Zonneboiler: ook dit heeft een positief effect op de EPC-waarde van je woning. Je gaat immers warm water genereren door het gebruik van zonnestraling.Het beste resultaat behaal je natuurlijk door verbeteringen van de verschillende verliesposten te combineren. Zo vormt de combinatie van dakisolatie en het vervangen van verouderde ramen en deuren al een goede start!

Bron

Gerelateerde artikels

Gevelrenovatie!

De gevel is zowat de etalage van je huis. Een etalage die vaak beproevingen ondergaat, zoals slecht weer, vervuiling en het verstrijken van de tijd, wat tot barsten kan leiden. Het is dus belangrijk hem regelmatig te onderhouden of hem zelfs volledig op te knappen. Maar hoeveel kost dat?
Lees meer

Renovatiepremies: dit verandert er in 2021!

Ben je van plan om je huis of appartement energiezuinig te renoveren? Dan kan je ook in 2021 nog beroep doen op de energie- en renovatiepremies van netbeheerder Fluvius. Behalve de nieuwe premies voor zonnepanelen en het verhogen van je energielabel zijn er ook heel wat blijvers en is er één uitvaller: de dakisolatiepremie voor doe-het-zelvers.
Lees meer

Slopen en heropbouwen aan 6% btw: dit zijn de voorwaarden!

Vandaag betaal je op de meeste plaatsen in ons land nog 21% btw als je een huis sloopt, bouwt of renoveert. De kersverse federale regering belooft om de komende vijf jaar werk te maken van een verlaagd btw-tarief van 6% voor iedereen die in België wil slopen en heropbouwen. Maar aan welke voorwaarden moet je precies voldoen om daar aanspraak op te maken?
Lees meer

(Ver)bouwplannen? Dit betekent het federale regeerakkoord voor jou!

Ga jij een huis bouwen of renoveren? Dan heeft de nieuwe federale regering misschien wel goed nieuws voor jou in petto. Volgens het regeerakkoord van de zogenaamde Vivaldi-coalitie geniet je binnenkort bijvoorbeeld van een verlaagd btw-tarief van 6% als je sloopt en herbouwt. We geven je een overzicht van de belangrijkste veranderingen op bouw- en woonvlak.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons