Investeren in vastgoed: 5 steengoede tips

Van plan om een huis of appartement te kopen om daarna door te verkopen of te verhuren? Beperk het risico tot een minimum en houd rekening met volgende tips …

1. Ligging is alles
Ligging, ligging en nog eens ligging. Dat is de doorslaggevende factor om een goede investering in vastgoed te doen. Wie een pand aankoopt op een toplocatie, moet zich geen zorgen maken over waardeverlies. Er zullen altijd kopers of huurders opduiken die hier de juiste prijs voor willen betalen.

Grote wijzigingen in de buurt, zoals de bouw van een station, school of groot kantoorgebouw, kunnen de waarde wel beïnvloeden.

2. Ken je huurder
Nog veel te weinig houden investeerders rekening met de huurder die ze in huis halen. Nochtans bepaalt een goede of slechte huurder in belangrijke mate het rendement op de investering.

Zeker wie maar één appartement verhuurt, en dus niet over een gespreide vastgoedportefeuille beschikt, kan zich veel kopzorgen besparen door niet met de eerste de beste in zee te gaan.

3. Weet wat je gezin wil
Particuliere beleggers komen soms voor verrassingen te staan als ze niet - vooraleer in vastgoed te investeren - goed overleggen met hun naaste omgeving.

Kinderen die voor arts of in het buitenland willen studeren, een partner die droomt van een nieuwe keuken of een zoon die voor zijn werk een nieuwe auto nodig heeft: het zijn allemaal financiële risico’s die moeten ingecalculeerd worden.

4. Laat het gezeur voor anderen
Er zijn mensen die liever hun geld op een spaarboekje zetten omdat ze dan geen zorgen hebben om in de woning die ze verhuren een defecte kraan te vervangen, achterstallige huur op te eisen of de gevel te reinigen.

Zij kunnen echter een beroep doen op firma’s die ‘all-in’ de klanten ontzorgen en alle contacten met de huurders afhandelen. Uiteraard is hier wel een prijskaartje aan verbonden.

5. Styling loont
Zoals meisjes zich opmaken om op een fuif beter voor de dag te komen, wordt ook vastgoed dat in de aanbieding staat, ‘gepimpt’. Voor verkopers loont het beslist de moeite om te investeren in het wegwerken van de visuele minpunten.

Vanuit de koperszijde is het de kunst hier doorheen te kijken en het potentieel van de woning te ontdekken zonder de inboedel en met de renovatiemogelijkheden. Een expert meenemen voor discreet advies kan nooit kwaad.

Bron:
Hebbes


Deel dit artikel

Ontvang je gratis gids

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag