“Test Oximo gratis voor 14 dagen”

Het gebeurt vaak dat een vastgoedmakelaar bij de verkoper thuis komt om hem daar zijn opdracht toe te lichten. Indien zij tot een akkoord komen kan de bemiddelingsovereenkomst bij de verkoper thuis worden ondertekend, maar ook op het kantoor van de makelaar. Dit onderscheid is belangrijk indien de verkoper achteraf wenst de overeenkomst op te zeggen. Wordt de overeenkomst namelijk ondertekend op het kantoor van de makelaar, dan beschikt de verkoper over een herroepingstermijn van 7 werkdagen. Ondertekent de verkoper de overeenkomst bij zich thuis maar in het bijzijn van de makelaar, dan kan hij zich beroepen op een herroepingstermijn van 14 kalenderdagen.

De termijnen waarbinnen en de wijze waarop een herroeping dient te gebeuren worden vastgelegd in de overeenkomst. Het gebeurt echter wel eens dat de verkoper niet onmiddellijk een kopie ontvangt van de bemiddelingsovereenkomst en dus pas na het verstrijken van de herroepingstermijn op de hoogte wordt gesteld van de herroepingsmogelijkheden. Zo hangt hij vast aan de makelaar, en dient hij hem bovendien bij effectieve verkoop nog een commissie te betalen.

Oximo wenst aan deze praktijken een einde te stellen. Wij zijn immers geen klassieke vastgoedmakelaar maar werken op een innovatie manier, namelijk via een online vastgoedplatform. Het sluiten van de bemiddelingsovereenkomst gebeurt via het internet en valt zo onder de specifieke wetgeving van “overeenkomsten op afstand”. De wetgever bepaalt voor deze overeenkomsten steeds een herroepingstermijn van 14 kalenderdagen. U kan m.a.w. Oximo uitproberen voor een periode van 14 kalenderdagen. Indien u niet tevreden bent kan u binnen deze termijn moeiteloos en zonder extra kosten opzeggen. Doordat de contractsluiting online gebeurt heeft de verkoper steeds inzage in het contract en is hij op de hoogte van de mogelijkheden en de wijze van herroeping. 

Bovendien zijn alle verplichte precontractuele documenten (vb. EPC, keuringsattest,…) steeds online raadpleegbaar door elke “geregistreerde gebruiker”. Een verkoop via ons vastgoedplatform kan ook niet worden gesloten indien deze documenten ontbreken. Door op deze wijze te werken probeert Oximo een transparantie te creëren, die zowel de belangen van de koper als van de verkoper beschermen. De verkoopprocedure voldoet niet alleen aan alle wettelijke voorwaarden, maar is daarenboven volledig sluitend. Betwistingen achteraf worden op deze manier uitgesloten.


Deel dit artikel

Ontvang je gratis gids

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag