Terras van hout of blauwe steen: hoe onderhouden?

Nu de zon terug begint te schijnen, begin je ongetwijfeld zin te krijgen om weer tijd op je terras door te brengen. Al is dat na de strenge winter wel aan een onderhoud toe. Zo ga je te werk.

Terras van hout

Als het hout op je terras werd behandeld, is er weinig of geen onderhoud nodig. Weet echter dat de kleur van je hout in de loop der jaren zal veranderen door het zonlicht dat ervoor zorgt dat het hout op natuurlijke wijze grijs wordt. Deze verkleuring heeft geen invloed op de duurzaamheid van het hout. Als je de originele kleur van het hout wilt behouden, moet je meerdere lagen olie op je terras aanbrengen en ervoor zorgen dat je de droogtijden tussen de lagen respecteert. Schuur vervolgens na twee tot drie jaar het oppervlak van het hout licht op en vernieuw de toplaag.

Terras van blauwe steen

Blauwe steen is een natuurlijk materiaal. Reinig het regelmatig met schoon water en als je per sé wil reinigen met zeep, kies dan voor ph-neutrale zeep, zoals Marseille-zeep (in vlokken) en weet dat een kleine hoeveelheid zeep meer dan genoeg is. Meer zelfs: gebruik je te veel zeep, dan kan zich een lelijke film op het oppervlak vormen.

Bovendien maakt regelmatig reinigen met zeep de steen donkerder en versnelt dat het patina-effect. Ideaal, of toch als dat de bedoeling is. Wil je dat effect liever (nog) niet, wissel reinigen met water af met zeep en zelfs met een beetje ammoniak of natriumbicarbonaat.

Gerelateerde artikels

Slimme CO2-meter waarschuwt wanneer je moet ventileren!

Hoe goed is de binnenluchtkwaliteit bij je thuis, op kantoor of in de klas van je kinderen? Als jij dit ook een moeilijke vraag vindt, kan de Sense, de slimme CO2-meter van Renson, je wel een handje helpen. Hij waarschuwt je aan de hand van een kleurensysteem wanneer de binnenluchtkwaliteit achteruit gaat en het dus tijd is om de ruimte te verluchten.
Lees meer

Septische put: wanneer leegmaken?

Eigenaren of bewoners van een woning met septische put vragen zich vroeg of laat allemaal wel eens af wanneer en hoevaak die leeggemaakt moet worden. Een belangrijk, maar niet zo glamoureus onderwerp!
Lees meer

5 zaken die je nu moet doen in je tuin!

Vele mensen hebben van de lockdown geprofiteerd om de tuin in orde te brengen. Helaas was de droogte van de maand augustus niet ideaal voor onze gazon en planten. Dit zijn 5 zaken die u kan doen om uw groen paradijs weer tot leven te brengen!
Lees meer

Waar of niet waar: 4 mythes over airco!

Door de hittegolven van de laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een airco in huis. Een goede keuze? In de meeste gevallen wel, maar er zijn toch enkele aandachtspunten die in de gaten gehouden moeten worden… Wij analyseren 4 mythes!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons