Te goedkoop verkocht: kan je de koop nog in vraag stellen?

Als je een huis, appartement of bouwgrond te goedkoop verkoopt kan je de koop nadien meestal niet meer in vraag stellen. Een uitzondering bestaat als je voor meer dan 7/12 werd benadeeld.
Als je een onroerend goed verkoopt, kan je de koop nadien niet zomaar meer in vraag stellen. Eens het goed is verkocht blijft het verkocht, ook al vind je dat de prijs die je kreeg te laag is en heb je spijt.

Een uitzondering

De verkoper kan de koop toch in vraag stellen als hij voor meer dan zeven twaalfde is benadeeld. Die regel is niet van toepassing bij een openbare verkoop of een verkoop op lijfrente. Wil de verkoper dat doen, dan moet dit gebeuren binnen de twee jaar na het afsluiten van de koopovereenkomst.

Als de rechtbank meent dat er inderdaad sprake is van een voldoende benadeling, krijgt de koper de keuze. Hij kan vooreerst het gekochte onroerend goed aan de verkoper teruggeven waarbij hij de prijs die hij hiervoor betaalde terugkrijgt. De kosten die bij de aankoop gemaakt zijn (zoals bv. de notariskosten) blijven ten laste van de koper. Hij kan het onroerend goed ook behouden en een stuk bijbetalen aan de verkoper.

Gekwalificeerde benadeling

De koper of de verkoper kunnen ook de nietigverklaring vragen van de koopovereenkomst als er sprake is van een ‘gekwalificeerde benadeling’. De verkoper kan dit inroepen als hij een te lage prijs ontving en de koper als hij te veel betaalde. Bijkomende voorwaarde is dat de bevoordeelde partij misbruik maakte van de nood of zwakte van de andere partij of dat deze de eigen machtpositie misbruikte om het voordeel te bekomen.

Tip

Klaar om samen je huis te verkopen?

Lees onze 10 stappen naar een succesvolle verkoop!

Gerelateerde artikels

Wat is de invloed van de EPC score op de verkoopprijs van je woning?

Zonnepanelen, dakisolatie, dubbele beglazing … Er zijn heel wat investeringen waarmee we onze woningen groener kunnen maken. Maar wat is de impact van deze duurzame oplossingen op de waarde en de verkoopprijs van ons huis of appartement?
Lees meer

Coronavirus: Zoveel zal je huis in waarde dalen!

De prijsverlaging van huizen in België door de coronacrisis lijkt beperkt. Dit is wat Belfius verwacht…
Lees meer

Gevolgen voor Epc door Coronacrisis

Eigenaars die een woning willen verkopen of verhuren krijgen uitstel voor de opmaak van een EPC.
Lees meer

Homestaging is hot!

Nu de huisbezoeken weer kunnen doorgaan krijgt homestaging ongetwijfeld weer een boost. Deze trend komt overgewaaid uit de Verenigde Staten. Met weinig geld je woning zo aantrekkelijk mogelijk maken voor potentiële kopers. Wij geven je alvast enkele tips en tricks mee.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons