Te goedkoop verkocht: kan je de koop nog in vraag stellen?

Als je een huis, appartement of bouwgrond te goedkoop verkoopt kan je de koop nadien meestal niet meer in vraag stellen. Een uitzondering bestaat als je voor meer dan 7/12 werd benadeeld.
Als je een onroerend goed verkoopt, kan je de koop nadien niet zomaar meer in vraag stellen. Eens het goed is verkocht blijft het verkocht, ook al vind je dat de prijs die je kreeg te laag is en heb je spijt.

Een uitzondering

De verkoper kan de koop toch in vraag stellen als hij voor meer dan zeven twaalfde is benadeeld. Die regel is niet van toepassing bij een openbare verkoop of een verkoop op lijfrente. Wil de verkoper dat doen, dan moet dit gebeuren binnen de twee jaar na het afsluiten van de koopovereenkomst.

Als de rechtbank meent dat er inderdaad sprake is van een voldoende benadeling, krijgt de koper de keuze. Hij kan vooreerst het gekochte onroerend goed aan de verkoper teruggeven waarbij hij de prijs die hij hiervoor betaalde terugkrijgt. De kosten die bij de aankoop gemaakt zijn (zoals bv. de notariskosten) blijven ten laste van de koper. Hij kan het onroerend goed ook behouden en een stuk bijbetalen aan de verkoper.

Gekwalificeerde benadeling

De koper of de verkoper kunnen ook de nietigverklaring vragen van de koopovereenkomst als er sprake is van een ‘gekwalificeerde benadeling’. De verkoper kan dit inroepen als hij een te lage prijs ontving en de koper als hij te veel betaalde. Bijkomende voorwaarde is dat de bevoordeelde partij misbruik maakte van de nood of zwakte van de andere partij of dat deze de eigen machtpositie misbruikte om het voordeel te bekomen.

Tip

Klaar om samen je huis te verkopen?

Lees onze 10 stappen naar een succesvolle verkoop!

Gerelateerde artikels

Bouwgrond verkopen: wat moet je weten?

Als je ooit al eens hebt rondgeneusd op immowebsites dan ben je ongetwijfeld al eens zoekertjes tegengekomen voor percelen bouwgrond.
Maar wanneer is grond bouwgrond? Wat bedoelen ze met grond verkavelen? Hoeveel zou je dat eigenlijk kosten? Daar geven we je graag wat meer informatie over.
Lees meer

Welk bedrijfsvastgoed verkoop je en waar hou je best rekening mee?

De verkoop van vastgoed is natuurlijk niet altijd gelimiteerd tot de verkoop van huizen en appartementen. Het kan wel eens voorkomen dat je bedrijfsvastgoed, zoals handelspanden of magazijnen moet verkopen. Maar waar hou je dan best rekening mee?

Om je een beetje assistentie te verlenen bij de verkoop van je bedrijfsvastgoed geven we je graag eens een overzicht van wat men allemaal verstaat onder bedrijfsvastgoed en wat daarbij komt kijken.
Lees meer

Welk soort woning verkoop je?

Een huis verkopen is voor de meesten iets heel bijzonders. Je gaat immers niet elke dag door zo’n proces. Velen zitten dan ook met een pak vragen. Hoe pak je de verkoop aan? Waar moet je op letten? Wie kan je helpen bij die verkoop?

Dit zijn allemaal goede vragen, maar er is nóg een belangrijke vraag, een waar sommigen misschien minder bij stil staan. Wat verkoop je? Voor sommige woningen gelden er immers bijkomende regels....

Daar geven we je graag nog wat informatie over, zodat je goed voorbereid bent op je verkoop.
Lees meer

Hoe zit het met het verkopen van een huis tijdens een scheiding?

Een scheiding doormaken is nooit gemakkelijk, zeker niet als je niet goed weet wat te doen met de gezamenlijke woning na de scheiding. Verkoop je je huis best? Wat als jullie beiden iets anders willen?

Het hoeft echter niet altijd een lastig proces te zijn. Er zijn verschillende manieren om deze situatie zodanig aan te pakken dat zowel jij als je ex-partner tevreden kunnen zijn met de verdeling van het goed.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons