Stroom het duurst in West-Vlaanderen

West-Vlaams gezin betaalt gemiddeld 494 euro per jaar

Gezinnen in het zuiden van West- en Oost-Vlaanderen betalen het meest voor elektriciteit. De intercommunale Gaselwest heeft de hoogste distributietarieven, een belangrijke component van de stroomfactuur.

De federale energieregulator CREG heeft gisteren een overzicht gepubliceerd van de distributienettarieven die energie-intercommunales dit jaar mogen aanrekenen aan hun klanten. Daaruit blijkt dat een gemiddeld gezin het meest betaalt bij de intercommunale Gaselwest, actief in het zuiden van West- en Oost-Vlaanderen.

Een ‘standaardgezin’ in de Gaselwest-regio betaalt ruim 494 euro per jaar aan disributienetkosten, inclusief btw en allerlei heffingen, taksen en een vergoeding voor het gebruik van het hoogspanningsnet. Dat is liefst 53 procent meer dan een gelijkaardig gezin in het werkingsgebied van de intercommunale IMEA. Die is actief in de stad Antwerpen en omgeving.

Door de invoering van nieuwe uniforme distributienettarieven zullen dergelijke verschillen verdwijnen. De twee koepels van energie-intercommunales, Eandis en Infrax, hebben al overeenstemming bereikt over een aantal stappen om tot eenvormige tarieven te komen. De Vlaamse regering en de energieregulator VREG moeten zich echter de komende maanden nog uitspreken over de zaak.

Opmerkelijk is wel dat een eenvormig tarief geen eenheidstarief is. Het voorstel dat nu op tafel ligt bij Eandis en Infrax betekent niet dat iedereen hetzelfde tarief zal betalen. Er zullen nog verschillende tarieven mogelijk zijn op basis van de capaciteit van de installatie of parameters, zoals de densiteit van het net. Dat laat de deur op een kier voor een goedkoper tarief in grote steden.

Bron:
De Tijd

Gerelateerde artikels

Slimme CO2-meter waarschuwt wanneer je moet ventileren!

Hoe goed is de binnenluchtkwaliteit bij je thuis, op kantoor of in de klas van je kinderen? Als jij dit ook een moeilijke vraag vindt, kan de Sense, de slimme CO2-meter van Renson, je wel een handje helpen. Hij waarschuwt je aan de hand van een kleurensysteem wanneer de binnenluchtkwaliteit achteruit gaat en het dus tijd is om de ruimte te verluchten.
Lees meer

Septische put: wanneer leegmaken?

Eigenaren of bewoners van een woning met septische put vragen zich vroeg of laat allemaal wel eens af wanneer en hoevaak die leeggemaakt moet worden. Een belangrijk, maar niet zo glamoureus onderwerp!
Lees meer

5 zaken die je nu moet doen in je tuin!

Vele mensen hebben van de lockdown geprofiteerd om de tuin in orde te brengen. Helaas was de droogte van de maand augustus niet ideaal voor onze gazon en planten. Dit zijn 5 zaken die u kan doen om uw groen paradijs weer tot leven te brengen!
Lees meer

Waar of niet waar: 4 mythes over airco!

Door de hittegolven van de laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een airco in huis. Een goede keuze? In de meeste gevallen wel, maar er zijn toch enkele aandachtspunten die in de gaten gehouden moeten worden… Wij analyseren 4 mythes!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons