Stijgende woningprijzen in 2016 en 2017

Volgens kredietbeoordelaar Standard & Poor's zal de lage rente steeds meer Belgen aansporen om een woning te kopen. Hierdoor zouden de prijzen van huizen en appartementen met 1 procent stijgen in 2016 en met 2 procent in 2017. Dat blijkt uit een recent rapport van de kredietbeoordelaar over de Europese vastgoedmarkt. Maar wat betekent dit nu voor jou als eigenaar of toekomstige koper?

Historisch lage woonrente: tijd om te kopen?

De woonrente staat inderdaad historisch laag nu de rentevoet onder 1 procent duikt. Als toekomstige koper zou je wel gek moeten zijn om niet te kopen, toch? In theorie biedt de lage woonrente inderdaad interessante perspectieven. Maar in praktijk blijkt de aankoop van een nieuwe woning iets moeilijker te liggen. De banken gaan immers niet altijd mee in de hoerasfeer rond de lage rente. Als nu ook de woningprijzen stijgen, dreig je als toekomstige koper dus twee keer te verliezen en worden er uiteindelijk minder woningen verkocht. 

Streng kredietbeleid van de banken

Bij het aangaan van een lening profiteren bijvoorbeeld enkel trouwe klanten met een laag risicoprofiel en een laag leenbedrag van deze lage rentevoeten. Bovendien moet je ook vaak een aanzienlijke som als voorschot op tafel kunnen leggen. Voor een doorsnee woning van 250.000 euro betekent dit al snel 50.000 euro cash, exclusief 25.000 euro registratiekosten. Een aanzienlijk bedrag dat niet iedereen zomaar kan voorschieten. Zeker voor de jonge generatie is het vaak moeilijk om zo een eigen woning te kopen. 

Hoogste registratierechten van Europa

In vergelijking met andere Europese landen heft België torenhoge registratiekosten. Zo betaalt een koper gemiddeld 10 procent van de aankoopprijs aan de fiscus, terwijl het Europese gemiddelde op 5,3 procent ligt. Nu ook de woonbonus wordt teruggeschroefd in Vlaanderen en zelfs verdwijnt in Wallonië en Brussel, vermindert bovendien het belastingvoordeel voor toekomstige kopers. Dat maakt het kopen van een eigen woning er zeker niet makkelijker op. 

Conclusie

Kortom: stijgen de woningprijzen terwijl de banken een streng kredietbeleid aanhouden en de overheid hoge registratiekosten blijft heffen? Dan is het afwachten of de lage rente effectief meer Belgen zal aansporen om een woning te kopen. 

Bron: Immoweb

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons