Stijgende woningprijzen in 2016 en 2017

Volgens kredietbeoordelaar Standard & Poor's zal de lage rente steeds meer Belgen aansporen om een woning te kopen. Hierdoor zouden de prijzen van huizen en appartementen met 1 procent stijgen in 2016 en met 2 procent in 2017. Dat blijkt uit een recent rapport van de kredietbeoordelaar over de Europese vastgoedmarkt. Maar wat betekent dit nu voor jou als eigenaar of toekomstige koper?

Historisch lage woonrente: tijd om te kopen?

De woonrente staat inderdaad historisch laag nu de rentevoet onder 1 procent duikt. Als toekomstige koper zou je wel gek moeten zijn om niet te kopen, toch? In theorie biedt de lage woonrente inderdaad interessante perspectieven. Maar in praktijk blijkt de aankoop van een nieuwe woning iets moeilijker te liggen. De banken gaan immers niet altijd mee in de hoerasfeer rond de lage rente. Als nu ook de woningprijzen stijgen, dreig je als toekomstige koper dus twee keer te verliezen en worden er uiteindelijk minder woningen verkocht. 

Streng kredietbeleid van de banken

Bij het aangaan van een lening profiteren bijvoorbeeld enkel trouwe klanten met een laag risicoprofiel en een laag leenbedrag van deze lage rentevoeten. Bovendien moet je ook vaak een aanzienlijke som als voorschot op tafel kunnen leggen. Voor een doorsnee woning van 250.000 euro betekent dit al snel 50.000 euro cash, exclusief 25.000 euro registratiekosten. Een aanzienlijk bedrag dat niet iedereen zomaar kan voorschieten. Zeker voor de jonge generatie is het vaak moeilijk om zo een eigen woning te kopen. 

Hoogste registratierechten van Europa

In vergelijking met andere Europese landen heft België torenhoge registratiekosten. Zo betaalt een koper gemiddeld 10 procent van de aankoopprijs aan de fiscus, terwijl het Europese gemiddelde op 5,3 procent ligt. Nu ook de woonbonus wordt teruggeschroefd in Vlaanderen en zelfs verdwijnt in Wallonië en Brussel, vermindert bovendien het belastingvoordeel voor toekomstige kopers. Dat maakt het kopen van een eigen woning er zeker niet makkelijker op. 

Conclusie

Kortom: stijgen de woningprijzen terwijl de banken een streng kredietbeleid aanhouden en de overheid hoge registratiekosten blijft heffen? Dan is het afwachten of de lage rente effectief meer Belgen zal aansporen om een woning te kopen. 

Bron: Immoweb

Gerelateerde artikels

Coronavirus: kan je nog een woning kopen, verkopen of huren?

Sluiting van niet-essentiële winkels en beperkte sociale contacten; de nieuwe regels om de verspreiding van het coronavirus in België tegen te gaan zijn van kracht gegaan en duren zeker tot en met 13 december. Welke effecten hebben deze maatregelen op de vastgoedsector? Rondleidingen, schattingen en verhuizen: we analyseren de situatie met behulp van de laatste informatie.
Lees meer

Kan je al een huis kopen als je nog in een echtscheiding zit?

Mensen die aan het scheiden zijn overwegen wel eens om al een nieuw huis of appartement aan te kopen onder het motto dat ‘huren maar weggegooid geld zou zijn’. Maar kan je in zo’n situatie wel overgaan tot een aankoop? Waarop moet je letten?
Lees meer

Je lening herzien: wat moet je weten voor je naar je bank stapt?

De rentes voor hypothecaire leningen staan al een hele tijd erg laag. Veel mensen stapten de voorbije jaren naar hun bank om hun lening te laten herzien. Denk je eraan om hun voorbeeld te volgen? Goed plan. In deze blog geven we je graag wat achtergrondinformatie, zodat je niet onvoorbereid aan de onderhandelingen begint.
Lees meer

Verwarming weer aan na de zomer? Let op deze aandachtspunten!

Nu het 's ochtends weer best fris is en 's avonds snel afkoelt, gaat in veel huizen de verwarming weer aan. Maar voor je na de zomer je verwarming weer inschakelt, controleer je best eerst een paar zaken. We lijsten ze voor je op.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons