Sterkere informatieplicht over overstromingen voor huizen


Potentiële kopers en huurders moeten beter geïnformeerd worden of onroerend goed in overstromingsgevoelig gebied ligt. Dat heeft de Vlaamse regering beslist. Die informatieplicht wordt via een waterparagraaf opgenomen in vastgoedaktes.

Voortaan moeten vastgoedmakelaars, immobiliënmaatschappijen en notarissen potentiële kopers en huurders duidelijk informeren of het bewuste onroerend goed al dan niet in overstromingsgevoelig gebied ligt.

De verplichting maakt deel uit van een wijziging aan het decreet Integraal Waterbeleid. Ze vormt een uitbreiding van de informatieplicht zoals al voorzien in het kader van de wet op de natuurrampenverzekering (2007).

Die beperkt zich evenwel tot risicozones voor overstromingen. Deze risicozones tonen enkel gebieden met een overstromingsfrequentie van minstens eens om de vijfentwintig jaar en minstens dertig centimeter overstromingsdiepte.

De decreetwijziging voert ook een sterke vereenvoudiging door in de planlast voor waterbeheerplannen. In de plaats van twee stroomgebiedbeheerplannen, elf bekkenbeheerplannen en 100 deelbekkenbeheerplannen krijgen we nu één stroomgebiedbeheerplan voor de Schelde en één voor de Maas, met elf bekkenspecifieke delen.

'Deze plannen bepalen hoe we de kwaliteit van het oppervlakte- en grondwater willen verbeteren en hoe we onze watersystemen willen beheren om het overstromingsrisico te beperken en onze watervoorraden te beschermen', zegt Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V).

Bron:
http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20120724_125


Deel dit artikel

Ontvang je gratis gids

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag