Sterkere informatieplicht over overstromingen voor huizen


Potentiële kopers en huurders moeten beter geïnformeerd worden of onroerend goed in overstromingsgevoelig gebied ligt. Dat heeft de Vlaamse regering beslist. Die informatieplicht wordt via een waterparagraaf opgenomen in vastgoedaktes.

Voortaan moeten vastgoedmakelaars, immobiliënmaatschappijen en notarissen potentiële kopers en huurders duidelijk informeren of het bewuste onroerend goed al dan niet in overstromingsgevoelig gebied ligt.

De verplichting maakt deel uit van een wijziging aan het decreet Integraal Waterbeleid. Ze vormt een uitbreiding van de informatieplicht zoals al voorzien in het kader van de wet op de natuurrampenverzekering (2007).

Die beperkt zich evenwel tot risicozones voor overstromingen. Deze risicozones tonen enkel gebieden met een overstromingsfrequentie van minstens eens om de vijfentwintig jaar en minstens dertig centimeter overstromingsdiepte.

De decreetwijziging voert ook een sterke vereenvoudiging door in de planlast voor waterbeheerplannen. In de plaats van twee stroomgebiedbeheerplannen, elf bekkenbeheerplannen en 100 deelbekkenbeheerplannen krijgen we nu één stroomgebiedbeheerplan voor de Schelde en één voor de Maas, met elf bekkenspecifieke delen.

'Deze plannen bepalen hoe we de kwaliteit van het oppervlakte- en grondwater willen verbeteren en hoe we onze watersystemen willen beheren om het overstromingsrisico te beperken en onze watervoorraden te beschermen', zegt Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V).

Bron:
https://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20120724_125

Gerelateerde artikels

Bouwgrond verkopen: wat moet je weten?

Als je ooit al eens hebt rondgeneusd op immowebsites dan ben je ongetwijfeld al eens zoekertjes tegengekomen voor percelen bouwgrond.
Maar wanneer is grond bouwgrond? Wat bedoelen ze met grond verkavelen? Hoeveel zou je dat eigenlijk kosten? Daar geven we je graag wat meer informatie over.
Lees meer

Welk bedrijfsvastgoed verkoop je en waar hou je best rekening mee?

De verkoop van vastgoed is natuurlijk niet altijd gelimiteerd tot de verkoop van huizen en appartementen. Het kan wel eens voorkomen dat je bedrijfsvastgoed, zoals handelspanden of magazijnen moet verkopen. Maar waar hou je dan best rekening mee?

Om je een beetje assistentie te verlenen bij de verkoop van je bedrijfsvastgoed geven we je graag eens een overzicht van wat men allemaal verstaat onder bedrijfsvastgoed en wat daarbij komt kijken.
Lees meer

Welk soort woning verkoop je?

Een huis verkopen is voor de meesten iets heel bijzonders. Je gaat immers niet elke dag door zo’n proces. Velen zitten dan ook met een pak vragen. Hoe pak je de verkoop aan? Waar moet je op letten? Wie kan je helpen bij die verkoop?

Dit zijn allemaal goede vragen, maar er is nóg een belangrijke vraag, een waar sommigen misschien minder bij stil staan. Wat verkoop je? Voor sommige woningen gelden er immers bijkomende regels....

Daar geven we je graag nog wat informatie over, zodat je goed voorbereid bent op je verkoop.
Lees meer

Uitzonderlijke situaties bij het verkopen van je huis

Voor je aan de verkoop van een huis begint, moeten de fundamenten van het proces eerst en vooral goed zitten. En de fundamenten van de verkoop beginnen met de situatie van de eigenaar
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons