Steeds minder bouwvergunningen voor huizen

Het economisch herstel is niet meteen te merken aan de evolutie van het aantal bouwvergunningen voor huizen. In de eerste acht maanden van dit jaar werden in ons land 8,8 procent minder residentiële bouwvergunningen afgeleverd. Het aantal vergunde appartementen steeg wel met 7,3 procent, maar het aantal vergunde huizen daalde met 9,2 procent. Vlaanderen volgt de nationale trend. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de FOD Economie.

In augustus 2013 werden er 1.839 bouwvergunningen voor nieuwe residentiële gebouwen uitgereikt, voor een totaal van 3.367 woningen (1.710 appartementen en 1.657 eengezinswoningen). Dat is een daling van 14,4 procent voor gebouwen en een daling van 23,27 procent voor woningen tegenover de vorige maand (juli). Augustus is traditioneel een minder drukke maand door de vakantie.

Toch gaat het niet echt goed met de evolutie van het aantal bouwvergunningen. Tussen januari en augustus 2013 werden er bouwvergunningen voor in totaal 15.984 residentiële gebouwen (-8,6 procent) uitgereikt. Het aantal woningen (in de betekenis van wooneenheden) daalde met 0,5 procent. De daling van het aantal bouwvergunningen voor eengezinswoningen (-9,2 procent) wordt gecompenseerd door het aantal vergunningen voor appartementen (+7,3 procent).

De totale vergunde residentiële bewoonbare oppervlakte daalde met 1,9 procent tot 3.295.559 m². Per wooneenheid daalde het bewoonbare volume van 102,67 m² tot 101,21 m². Het feit dat er relatief meer appartementen worden gebouwd is daar niet vreemd aan. Maar er worden ook steeds meer kleinere appartementen gebouwd.

Het renoveren van residentiële gebouwen (18.668) liet een stijging van 1,8 procent optekenen tijdens de eerste acht maanden van 2013.

In de niet-residentiële bouw daalde het aantal vergunningen voor nieuwbouw (-1,6 procent) , maar steeg het vergunde bouwvolume wel met 2,3 procent. Het aantal vergunningen voor niet-residentiële renovatie viel met 5 procent terug. Vlaanderen

In Vlaanderen daalde het aantal residentiële vergunningen in de eerste acht maanden met 8,5 procent. Het aantal vergunde wooneenheden daalde met 1,6 procent.

Het aantal vergunningen voor appartementen steeg met 4,4 procent, maar de vergunningen van eengezinswoningen daalden met 9,0 procent. Het aantal vergunningen voor renovaties steeg met 2,0 procent. Dat is vergelijkbaar met de nationale trend.

Het aantal vergunningen voor niet-residentiële nieuwbouw nam in Vlaanderen met 3,7 procent af, in volume was er een daling met 2,3 procent. Voor de renovatie van niet-residentieel bleef de terugval beperkt tot 1 procent.

Bron:
De Tijd


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag