Steeds meer Belgen kunnen lening niet terugbetalen

Het aantal kredietnemers dat zijn lening niet meer kan terugbetalen, steeg in september met 3,4 procent tegenover september 2012. Opvallend zijn de achterstallen bij de woonkredieten. De achterstallige bedragen stegen tegenover vorig jaar met 21 procent.

De Belgische hypotheekschulden blijven stijgen.

De tendens is al wat langer ingezet, maar zet duidelijk door. Steeds meer Belgen slagen er niet in hun consumenten- of woonkrediet terug te betalen.

Het aantal kredietnemers met minstens één achterstallig contract steeg in september tot 336.080. Dat zijn er meer dan de 324.063 in september vorig jaar en al flink wat meer dan de circa 297.000 in september 2009.

Dat blijkt uit de cijfers die de Centrale voor Kredieten aan Particulieren deze namiddag vrijgaf.

Opvallend is de stijging bij de woonkredieten. Het totale bedrag van de achterstallige hypothecaire kredieten steeg tegenover september vorig jaar met 21 procent tot 1,12 miljard euro. Ook bij de consumentenkredieten liepen de achterstallen met ruim 3 procent op tot 1,76 miljard euro.

Dat de Belgische kredietnemer het almaar moeilijker krijgt om zijn leningen af te betalen, blijkt ook uit de collectieve schuldenregelingen. Dat zijn procedures die leiden tot een gecontroleerd afbetalingsplan. Het aantal lopende procedures steeg tegenover september vorig jaar met 5,6 procent, terwijl het aantal nieuwe aanvragen voor zo'n collectieve schuldenregeling op jaarbasis met 9,4 procent steeg.

Bron:
De Tijd


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag