Steeds meer Belgen kunnen lening niet terugbetalen

Het aantal kredietnemers dat zijn lening niet meer kan terugbetalen, steeg in september met 3,4 procent tegenover september 2012. Opvallend zijn de achterstallen bij de woonkredieten. De achterstallige bedragen stegen tegenover vorig jaar met 21 procent.

De Belgische hypotheekschulden blijven stijgen.

De tendens is al wat langer ingezet, maar zet duidelijk door. Steeds meer Belgen slagen er niet in hun consumenten- of woonkrediet terug te betalen.

Het aantal kredietnemers met minstens één achterstallig contract steeg in september tot 336.080. Dat zijn er meer dan de 324.063 in september vorig jaar en al flink wat meer dan de circa 297.000 in september 2009.

Dat blijkt uit de cijfers die de Centrale voor Kredieten aan Particulieren deze namiddag vrijgaf.

Opvallend is de stijging bij de woonkredieten. Het totale bedrag van de achterstallige hypothecaire kredieten steeg tegenover september vorig jaar met 21 procent tot 1,12 miljard euro. Ook bij de consumentenkredieten liepen de achterstallen met ruim 3 procent op tot 1,76 miljard euro.

Dat de Belgische kredietnemer het almaar moeilijker krijgt om zijn leningen af te betalen, blijkt ook uit de collectieve schuldenregelingen. Dat zijn procedures die leiden tot een gecontroleerd afbetalingsplan. Het aantal lopende procedures steeg tegenover september vorig jaar met 5,6 procent, terwijl het aantal nieuwe aanvragen voor zo'n collectieve schuldenregeling op jaarbasis met 9,4 procent steeg.

Bron:
De Tijd

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons